Czy jest różnica w wydajności pomiędzy Intel i5-520m a i5-3320m?

Cześć, zastanawiam się czy nie wymienić mojego X201 na X230, ze względu na to że chciałbym mieć DisplayPort i troszkę większy i lepszy ekran, a że bardzo pasuje mi seria Thinkpad to właśnie na niego padł wybór. No i nie wiem, czy taki przeskok to będzie coś odczuwalnego pod względem wydajności czy raczej nie?

Kup sprawdź i daj znać czy czujesz.

Nowszy CPU jest ok. 2x szybszy. Biorąc pod uwagę że starszy, jak na dzisiejsze standardy, jest wolnawy, powinna to być jak najbardziej widoczna różnica na plus.

Nie ma procesora i5-3520. :wink: Mamy tylko i7-3520M. Jeżeli chodzi o tą i7-kę, to tak, różnica będzie spora.

i5-3320M zakładając po modelu notebooka Lenovo.

Tak, właśnie dojrzałem i edytowałem tamten post. :wink:

Jeżeli jednak Ci chodzi o i5-3320M - tutaj już nie mamy tak wielkiego skoku, ale jakaś tam różnica może będzie. Zależy też na jakim dysku i w jakich warunkach. I mówisz o ‘wymianie’ - jeżeli to wymiana 1:1 to na pewno się opłaca. :smiley: Także nie rozumiem co mamy porównać i na jakiej zasadzie powiedzieć “czy warto”? :wink: Za darmo - na pewno. Jak musisz dopłacić - zależy ile.

Mnie ciekawi czy kupuje jakiś przelutowany może:

Dopłata to tylko 100zł. Dysk mam z poprzedniego laptopa, 1TB 7200rpm 64MB Cache, i działa dobrze.

I chyba się wyjaśniło:

www.servecom.pl/lenovo-thinkpad-x230-125-i7-3520m-8gb-240gb-ssd-windows-8-pro-kamera/laptopy

Tylko ta cena 2299 zł nie pasuje, do tej dopłaty 100 zł.

No to stówka warta grzechu. :wink: Tym bardziej, jak ten lepszy Thinkpad ma jeszcze inne ważne dla Ciebie funkcjonalności.
Ale polecam wrzucić jakiś SSD, a zwykły dysk w kieszeń USB 3.0.

Różnica pomiędzy i5-520m i i5-3320m jest bardzo duża i odczuwalna jak najbardziej. Zobacz wyniki Passmarka dla pojedynczego wątku:

Nie wiem czy w x230 jest sata3, ale jeśli jest to warto brać (uwaga: slot msata będzie działał w trybie sata2, tak samo jak np. w T430).

2 polubienia

Mam SSD SU800 128GB na Sata2 i nie narzekam. :wink: Zaś na laptopie z C2D i 2GB ram wrzuciłem SSD pod Sata1 - laptop przeżywa drugą młodość. :wink:
(domyślam się, że o to chodziło?)

Jak najbardziej i uważam, że SSDeki lepiej mieć na sata3 niż sata2 czy o zgrozo(!) sata1.
Żadnej w tym złośliwości z mojej strony, mam SSDeki na wszystkich trzech wymienionych rewizjach sata.

Po prostu zysk z samego faktu przetrzymywania danych na półprzewodniku, a nie na talerzach, jest wystarczający. Niezależnie przez jaką magistralę przechodzi. :wink: Sata1 ma teoretycznie maksymalną przepustowość prawie 200 MB/s. To wystarczy dla budżetowych SSD. Z reguły taki dysk ma służyć dla szybszego startu systemu i programów. A do tego wystarczy właśnie Sata1 z SSD.

Z samego przetrzymywania danych na SSD nie ma żadnego zysku, jest natomiast jakieś ryzyko (komu SSDeki padły, ten wie). Zysk jaki jest, jest na:

• niskich czasach dostepu,
  • szybkim transferze

Ta pierwsza cecha też jest “lepsiejsza” na wyższej rewizji złącza. Na Sata2 można wyłapać transfery w okolicach 250 MB/s, więc jak złapiesz połowę tego na Sata1 to będzie wszystko. Przy okazji jednostki Ci się pomyliły i zdegradowałeś możliwości złącza.

Poprawiłem. :wink:

Owszem, to będzie wszystko ale to jest wystarczające. Na HDD zaś osiągniesz połowę tego co na SSD (tym bardziej, że taki SSD pewnie zastąpi stary HDD ~320GB z transferem ~40 MB/s). Mówię, wiem z autopsji, że w KAŻDY komputer z epoki SATA można tchnąć drugie życie wkładając SSD. Tym bardziej, że w moim wypadku, to był naprawdę kozacki laptop HP, który w czasach świetności kosztował ponad 5000 zł. Dla samej matrycy warto go było zatrzymać. :wink:

https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=778&cmp[]=817
Porównanie

Odnośnie dysku ssd w X230 to dodam, że można tam założyć dysk pod msata(prędkość niestety tylko sata2), i wtedy mieć dwa dyski. Uwaga, bo miejsce na hdd jest tylko na dysk niskopodłogowy 7mm, a jest ono sata3.

dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze wpadł mi w oko X240, z dopłatą ok. 250-300zł. Tylko nie potrafię znaleźć czy ten model ma bluetooth? Co o nim sądzicie?

Pomijając różnice w obudowie in minus dla nowej wersji i podkastrowanego Haswella (ciut słabszy od i5-3320m) może być całkiem nieźle. BT jest, zdziwiłbym się gdyby nie było (może sprzedawca nie napisał).