Jak w temacie. A może RAM zwiększa się z 2 do 4, 4 do 8, 8 do 16, itd.?
Gdzie?
W PC nie ma z tym problemu.
Nie ma znaczenia. Możesz zwiększyć do dowolnej, obsługiwanej zarówno przez płytę główną jak i procesor ilość pamięci. Czasami jest to ograniczone maksymalną pojemnością per kostkę pamięci, np. niektóre stare płyty miały 2 sloty na RAM, maksymalnie po 2GB więc maksymalną ilością pamięci było 4GB i więcej zwyczajnie nie dało się wsadzić.
Ogółem im więcej tym lepiej, wszystko zależy od tego do czego wykorzystujesz ten komputer oraz jakie są jego pozostałe podzespoły.
Napisz nam jaka tam jest płyta główna i procesor oraz co na nim robisz (grasz, przeglądasz sieć itp.)
Sensu nie ma w jednym przypadku: jeśli masz 32-bitowy system. A tak to dokładaj śmiało.
Pacjent to HP eliteBook 2560p Win7 x64 z 4 GB Ram, SSD 250GB, i7, i zintegrowana grafika intel HD3000. Mam 2 sloty RAM(2x2GB) i małym kosztem chciałem poprawić wydajność. Laptop używany do zwykłych prac biurowych, czasami jakiś film i delikatna obróbka zdjęć z wakacji.
Odpal menadżera zadań i popatrz czy systemowi brakuje ramu czy nie. Jeśli brakuje to dołożenie ma sens (instrukcja).
Na pewno będzie brakowało Chrome, 7 zakładek, zajęte 2.2GB pamięci. Resztę weźmie Windows 7 (przynajmniej ten GB) i trochę jeszcze musi zostać dla HD3000 bo przecież ta karta nie ma swojej. 8GB powinno być idealnie.
Dzięki za odzew. Sprawdziłem wg instrukcji Januszka i przy otwartych 6-8 kartach(Firefox), w tle jakaś muzyka i przeglądarka zdjęć, zajmowało ok. 68-75% RAM. Czyli na razie zwiększę z 4 do 6GB RAM, a w przypływie gotówki może szarpnę się na na kolejną kość i będzie 8GB(bo wg specyfikacji i tak więcej ten laptop nie obsłuży).