Logujac sie na swoje konto bankowe on-line zauwazylam, ze za kazdym razem moj komputer wysyla inny adres IP. (na pierwszej stronie po zalogowaniu, mam informacje: ostatnie udane logowanie dnia xyz z komputera xyz, ostatnie udane logowanie z dnia, itd.)
przy czym odbywa sie to w takiej konfiguracji, ze pierwsze 4 cyfry są takie same, a 4 ostatnie sie za kazdym razem sie zmieniaja. Logujac sie dzisiaj kilka razy, za kazdym razem mialam inny adres ip …)
Po datach i godz., jestem pewna ze są to na pewno moje logowania.
A zatem, o co chodzi ???
Prosze o wyjasnienie co to oznacza, i czy to jest bezpieczne…?
Pewnie nie masz prywatnego (stałego) IP tylko jest to IP zmienne, tzn. że zmienia się ono samo. Nie pokoi mnie tylko to, że częstotliwość zmiany Twojego IP jest bardzo częsta. Jaki jest Twój dostawca internetu?
EDIT: Dobra, już znam Twojego dostawcę, sprawdź, czy masz ustawione we właściwościach połączenia internetowego prywatny IP, czy też aby komputer automatycznie przypisywał ci IP.
Przy okazji sprawdź, czy nie masz jakiegoś wirusa, który wchodzi Ci przez zmienione IP na Twoje konto bankowe, np. keyloggera. Przeskanuj kompa tym skanerem: http://www.eset.pl/onlinescan (uruchom pod Internet Explorer). Potem daj raport ze skanowania.
Najwidoczniej komputer nie ma stałego IP, tylko zmienne. Co jakiś czas się zmienia (lub przy każdym logowaniu do sieci).
Jeśli umowa z dostawcą internetu nie wspomina o stałym IP, znaczy że jest zmienne.
Jeśli w numerze IP zmieniają się tylko ostatnie cyfry, znaczy, że należą do tego samego dostwcy.
Jeśli data i godzina ostatniego logowania do banku jest identyczna z faktycznym logowaniem, to wszystko w porządku. Gorzej by było, gdy pisze np. 2 dni temu, a korzystało się tydzień temu. Znaczy, że ktoś w międzyczasie się logował.
Trudno by było komuś zmienić datę logowania, musiałby przejąć kontrolę nad logami serwera. A to nie takie proste.
Okej, to sprawa rozwiązana, po prostu masz zmienne IP i stąd te różne adresy IP logowań. Nie ma się czym martwić. Pozdrawiam. PS. Gdy logujesz się do banku online to wprowadzaj login itp za pomocą klawiatury ekranowej, taka metoda wpisywania jest bardzo bezpieczna, bo keyloggery, ani żadne inne wirusy nie rozczytają Twoich haseł i innych ważnych informacji.