Witam. Dzisiaj mam wolne, więc komputer chodzi od ok.10:00. W tym czasie grałem trochę w fifę 11 i po jakimś czasie zaczęło się sypać - grafika była ok, ale dźwięki się zacinały i co chwilę wywalało komunikat o błędzie. Poczekałem ok 10 min., potem znowu grałem i podobnie. Teraz mam w pokoju otwarte okno i wykonuję test programem OCCT. Temperatura wzrosła do 66"C w obu rdzeniach i już nie rośnie. Czy to dużo? mój procesor to : Intel Dual CPU E2220 2.4 GHZ. Ps. Czy te problemy mogąbyć wywołane właśnie tą temperaturą? A może karta się przegrzewa??
Temperatura 66"C nie jest niska - może podczas 100% wykorzystania przez kilkanaście minut rozgrzeje się do tej temperatury.
Sprawdź, czy układ chłodzenia nie jest zakurzony, albo wiatraczek już ledwo działa (jeżeli chłodzenie śmigało już ładnych parę lat, to mogą łożyska w wiatraczkach paść).
Jeżeli to nie wina przegrzewania, wykonaj podstawowe “pielęgnacje” systemu. Czyli skanuj, czy nie ma wirusów, odpal CCleanera (lub podobnego), sprawdź, czy jakiś zbędny proces nie spowalnia komputera.
Co do grafiki, gdyby się przegrzewała to raczej obraz co jakiś czas by się wyłączał i włączał (najczęściej się tak dzieje), lub podobne problemy z obrazem.
Okej. Wirusów żadnych nie mam, dwa dni temu gruntowne skanowanie było. System też czysty. Właśnie przeczyściłem wiatraczek i tuż po włączeniu PC ok. 40"C. Zaraz przetestuje pod 100% obciażeniem.
Edit: Minutę po rozpoczęciu testu 58"C (Dziwne - przy tej. temp wiatraczek jeszcze nie pracuje na maksa)
Pięć minut po rozpoczęciu testu - Wiatraczek już kręci ostro(2300 RPM) - ok.60-61"C
Dziesięć minut po rozpoczęciu - 2550RPM i temperatura ok. 61-62"C
Piętnaście minut - 2700 RPM i 63"C
Jest lepiej niż poprzednio! Dzięki za rady! Czy te 62-63 "C po piętnastu minutach pracy 100% to dużo?
PS. Czy wiatraczek nie powinien trochę wcześniej kręcić na maksa? 2700 RPM przekroczył dopiero po 63"
Edit2: właśnie zakończyłem test i od razu spadło do 50"C. Wygląda na to, że już jest ok. Dzięki za rady
Temperatura 60"C przy dużym obciążeniu to raczej norma przy tych procesorach, więc gdyby się coś przycinało to już na na pewno nie od procesora.
Nie ma potrzeby, żeby wiatraczek wcześniej kręcił się na maxa.
Ale jak chcesz, aby wcześniej wiatraczek pędził na maxa to musisz wejść do BIOSU i powinna być chyba taka opcja w stylu " od ilu stopni dać wiatraczek na maxa ", ale to już zależy od BIOSu. Jak nie zbyt znasz się na tym to Ci od razu mówię, abyś zbyt dużo nie majsterkował (poczytasz jakieś artykuły w internecie więcej się doinformujesz )
Chyba to już wszystkie odpowiedzi, jak coś jeszcze to pw
Okej. Wielkie dzięki!Temat do zamknięcia!