Czy ktoś mi pomoże? Problem z inst. 7 w Asusie


(lioton) #1

Na prawdę proszę o jakąś pomoc, bo od wczoraj próbuję uporać się z problemem.

Dokładnie chodzi o Asusa K70IC , lapek jest nowy, kupiony wczoraj więc raczej uszkodzenia nie wchodzą w grę. Bios jest najnowszy więc raczej na pewno wspiera 7 co potwierdzają inf. na stronie Asusa.

Płyta 7 jest Bootowalna , sprawdzałem w Power ISO i Ultra ISO , nawet zapełniłem na nowo BootSector i wypaliłem, a uprzedzając pytania nie zamierzam nią "piracić" :smiley:

Pierwowzór to Oryginał.

W Biosie ustawiłem first boot na CD/DVD.

Wczoraj w czasie kombinacji gdzieś wyłączyłem AHCL i do dziś nie znalazłem miejsca gdzie to zrobiłem, ale zresetowałem ustawienia Biosuwięc raczej wróciło do początku.

Dokładnie sprawa ma się tak: płyta startuje, pojawia się okno z migającym u góry kursorem i ..... tak już zostaje w nieskończoność :frowning:

Po ok. 15s płyta staje w napędzie.

Chciałbym wreszcie przetestowac możliwości lapka więc prosze o w mirę precyzyjne rady.


(Kryszek11) #2

Masz może dvd na sata? bo na necie nic nieznalazłem.


(darek0107) #3

Jak zresetowałes ustawienia biosu to nie wróciło do poczatku tylko je wyzerowałes. Teraz musisz wszystko ustawic od początku. NIE RESETUJE SIE BIOSU JAK SIE NA TYM NIE ZNA.

Nie znam Biosu ASUSA ale tak :

Pewnie jest jakas z tych funkcji :

SATA Mode

Dostępne wartości: IDE/AHCI/RAID

Za pomocą tej opcji możesz określić tryb pracy dysków SATA podłączonych do kontrolera zintegrowanego z płytą główną. Dostępne są wartości:

IDE — standardowy tryb pracy dysku. Urządzenie będzie pracować tak samo jak dysk IDE.

AHCI — zaawansowany tryb pracy. Pozwala on na pełne wykorzystanie możliwości standardu SATA. Do zalet tego ustawienia można zaliczyć m.in. możliwość wymiany dysków bez konieczności wyłączania komputera. Zanim jednak skorzystasz z tej możliwości, sprawdź, czy Twoja płyta jest wyposażona w funkcję Hot Plug lub Hot Swap.

RAID — praca urządzeń w trybie macierzy dyskowej. Wymagane jest zainstalowanie przynajmniej dwóch dysków.

SATA Native Mode

Dostępne wartości: Disabled/Enabled

Umożliwia włączenie (Enabled) lub wyłączenie (Disabled) obsługi twardego dysku SATA tak, by był widziany jako napęd IDE. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy uniknąć problemów z instalacją systemu MS Windows XP, który sam w sobie nie ma odpowiednich sterowników SATA. Po włączeniu opcji SATA Native Mode, instalator systemu „uzna”, że ma do czynienia z typowym dyskiem IDE i nie będzie domagał się sterowników kontrolera.

SATA Port 0 Configure as

Dostępne wartości: IDE Pri. Master/IDE Pri. Slave/IDE Sec. Master/IDE Sec. Slave/SATA Port0/SATA Port1

Opcja ta pozwala przypisać dane urządzenie podpięte do kontrolera SATA do typowego oznaczenia stosowanego w BIOS-ie, np. Primary Master, Primary Slave, Secondary Master czy Secondary Slave. Ustawienie takie jest konieczne w przypadku starszych systemów operacyjnych, np. MS Windows XP, które nie obsługują kontrolera SATA.

Jeżeli któraś z wymienionych opcji znajduje się w BIOS-ie Twojego laptopa, to wystarczy ją ustawić zgodnie z opisem zamieszczonym powyżej

-- Dodane 27.03.2010 (So) 23:32 --

Albo jest cos takiego

HDC Configure as

i trzeba ustawić na :

jak chce sie wyłaczyć AHCI


(lioton) #4

Niewiem czy zresetowałem czy nie, w zakładce "Exit" kliknąłem : Load user Defaults.

Może lepiej będzie jesli napiszę jakie mam aktualnie ustawienia jadąc od początkowych zakładek:

1) Main - tu nic sie nie da przestawić, są tylko inf. i procku i biosie.

2) Advanced - Ide configuratoin : Sata operation Mode - Enhanced

AHCL Port0 [Hard Disc] - Sata POrt0 - auto

AHCL Port1 [AtaPI(L) CDROOM] ( trudno poznać czy to literka I czy L) - Sata Port1 - Auto

Asus fancystart - Disabled

Internal pointing device - Enabled

Pust logo type - static

Play post sound - NO

Speker Volume - 4

3) Security - tutaj mniemam zabezpiecza się hasłem podzespoły , w zakłądce : I/O Interface Security wszystko jest Unlocked , w reszcie pytają o wprowadzenie nowego hasła.

4) Boot - Boot settings configuration - Quiet Boot - Disabled

Boot device prioretity - wiadomo CD/DVD

Hard Disc , CD/DVD to tylko są inf o nośnikach.

Onboard Lan Boot Rom - Disabled

5) Exit - Wiadomo, zapisz wyjdź , wczytaj ust. fabtyki itp.

Nigdzie nie mam opcji przestawienia AHCL/IDE/RAID ani SATA Port 0 Configure as czy IDE Pri. Master/IDE Pri. Slave/IDE Sec. Master/IDE Sec. Slave/SATA Port0/SATA Port1 :?

Dziś udało mi się uruchomić płytę ratunkową Visty dołączoną do komuter Świata, ona zbootowała się normalnie.

Spróbowałem z jej poziomu uruchomić instalacje Sevena ale po wyborze dysku na którym ma się zainst. system insalacja staje w miejscu.

Może to jednak wina płyty :?:


(darek0107) #5

Tu masz przeciez :

AHCL Port0 [Hard Disc] - Sata POrt0 - auto


(lioton) #6

Aaa to dobrze, że mam czy źle :? bo już się gubię w tym.

Win nadal nie bootuje, przegrałem go ponownie z mniejsza prędkością ale nadal nie bootuje :frowning:

To może mieć znaczenie, że nagrywam na DVD+RW :?:


(oggi21) #7

Spróbuj tego http://www.microsoft.com/poland/technet ... 19_01.mspx .

P.S. A próbowałeś zbootowac na wirtualnej maszynie?