Czy laptop Huawei Matebook d16 2022 obsługuje dysk twardy w standardzie PCIe 4.0

Czy ten laptop obsługuje dyski PCIe 4.0 z prędkościami powyżej 6000MB/s? Czy wymiana na taki poprawi szybkość wczytywania programów i ogólnie działanie systemu?

Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazuje że płyta główna jest zgodna z PCIe 4.0. Odpowiedź na pytanie zadane na czacie GPT jest przeciwna.

Pytanie jakie zadałem na czacie:
Czy dysk twardy NVMe w laptopie Huawei Matebook d16 2022 z procesoram i5 12450H i płytą główną RLEF-XX-PCB działa prędkością 6000MB/s lub większą?

Odpowiedź czatu GPT:

Laptop Huawei MateBook D16 2022 z procesorem Intel Core i5-12450H i płytą główną RLEF-XX-PCB obsługuje dyski NVMe, ale czy konkretny dysk osiąga prędkość 6000 MB/s lub większą, zależy od kilku czynników:

1. Interfejs dysku NVMe

MateBook D16 2022 obsługuje PCIe 3.0 x4, a nie PCIe 4.0.

• PCIe 3.0 x4: teoretyczna maksymalna prędkość to ~3500 MB/s
  • PCIe 4.0 x4: teoretyczna maksymalna prędkość to ~7000 MB/s

Wniosek: Nawet jeśli zamontujesz szybki dysk PCIe 4.0, będzie on działał z ograniczeniem do PCIe 3.0 – czyli maks. ~3500 MB/s.

2. Specyfikacja płyty głównej – RLEF-XX-PCB

Huawei MateBook D16 2022 (RLEF-XX-PCB) nie wspiera PCIe 4.0, co potwierdzają testy i dane techniczne użytkowników oraz samego producenta (choć Huawei nie publikuje bardzo szczegółowych danych, ograniczenie do PCIe 3.0 wynika z generacji chipsetu i platformy).

3. Podsumowanie – Czy prędkość 6000 MB/s lub więcej jest możliwa?

Nie. Dysk NVMe w tym laptopie nie osiągnie prędkości 6000 MB/s ani większej, ponieważ:

• Laptop obsługuje tylko PCIe 3.0, więc ogranicza maksymalną przepustowość niezależnie od klasy dysku.
  • Aby uzyskać ponad 6000 MB/s, potrzebny jest interfejs PCIe 4.0, który znajduje się dopiero w nowszych laptopach (z procesorami np. Intel 12. lub 13. gen. z chipsetami wspierającymi PCIe 4.0 desktopowymi lub bardziej wydajnymi mobilnymi).

„1x M.2 SSD PCIe 3.0 x4 NVMe”

Ale to w tabelce odnosi się chyba do dysku jaki fabrycznie jest w nim zamontowany i jest w standardzie PCIe 3.0. Pytanie czy wymiana na PCIe 4.0 skutkowałoby wzrostem szybkości działania systemu? W tekście recenzji jest: „Procesor wspiera nie tylko platformę Thunderbolt 4, ale również PCIe 4.0”

Tylko, że mój model jest z procesorem i5 12450H nie i7 jak ten z recenzji.

Jedynym sposobem jest wsadzenie dysku PCIe 4.0 x4 i sprawdzenie realne.

Wszelkie recenzje w necie nawet najbardziej renomowanych portali są o kant d… bo oni testują na bazowej konfiguracji sprzętu i nie bawią się w typu czy PCIe 4.0 x4 działa. To takie stwierdzenia skoro jest dysk PCIe 3.0 to nie ma PCIe 4.0 x4 (bzdurne założenia).

Natomiast to, że jest PCIe 4.0 nie oznacza, że jest ma M2 i ma wsparcie z biosu. Producenci często kastrują aby wyróżnić sprzęt gorszy i lepszy.

Pytałem właśnie w Komputroniku czy jest możliwość włożenia dysku, przetestowania jakimś programem bootowanym z pendrive i podjęcia decyzji o zakupie. Nie ma takiej możliwości. Jedynie zamówienie przez internet i ewentualnie zwrot ale po rozpakowaniu potrącą ok 10proc wartości.
W xkomie można by zapytać ale pewnie będzie tak samo.

Jest też w sieci taka opinia o tym laptopie:
„Witam, ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa Huawei, ku mojemu zaskoczeniu to maleństwo ma szynę PCI - EX 4.0 co umożliwia super przyśpieszenie pod warunkiem, że mamy zainstalowany odpowiednio szybki dysk. Po zainstalowaniu dysku samsung 990 PRO 2TB laptop odleciał (uwaga nie wszystkie sklepy dają możliwość zainstalowania samodzielnie dysku, bez utraty gwarancji !!!) mój dysk na odczycie zanotował 6755 MB/s a zapis 6000 MB/s po prostu odlot. Nie jeden komputer stacjonarny (myślę że ok 80 % wszystkich komputerów na rynku) może tylko pomarzyć o takim przesyle. I muszę stwierdzić, że z każdą minutą jestem coraz bardziej zauroczony w/w laptopem, idealnie spełnia swoją rolę i widać, że jest dopracowany pod każdym względem. Przy normalnej pracy na trybie oszczędzania baterii wytrzymuje ok 7-8h bez większego problemu, a ładuje się ok 2h”

Druga od góry
https://www.x-kom.pl/p/1046479-laptop-15-16-huawei-matebook-d-16-2022-i5-12450h-16gb-960-win11.html

Jakie dyski i jaki program do sprawdzenia prędkości?
Program Hiren?
Dyski:
WD SN7100
Kingston KC3000
??

Nie tak samo… Jak słyszę K… to rzygam… Już mi kiedyś chcieli naliczyć dodatkowe 9zł za odbiór w sklepie stacjonarnym, a zamówienie przez net. A powiedzieli o tym przy próbie odbioru. Zaśmiałem się i wyszedłem zostawiając ich z towarem. Długo mnie potem przepraszali twierdząc, że to niedomówienie i własny wymysł sprzedawcy :wink:

W X-Kom nawet infolinia Ci zaproponuje, że jeśli coś źle działa czy nie spełnia Twoich oczekiwań to możesz zwrócić i 100% kasy wraca (nie dotyczy kosztów przesyłki). Jak masz stacjonarny X-Kom to idziesz tam i oddajesz.

Dawno takiej bzdury nie czytałem… Komuś w K… pomylił się palec z innym organem.