Cześć
mam pytanie czy lepiej kupić własną domenę z tych które nie są drogie wypatrzyłem net.pl czy korzystać z tej od właściciela firmy hostingowej. Co przemawia na korzyść którejś z tych opcji ?
Pozdrawiam
Jeszcze raz, podaj na przykładzie - ja nie zrozumiałem co masz na myśli.
Własna (plusy):
- możesz przenieść się na inny hosting
- w przypadku zmiany hostingu nie zmieniasz nazwy lub nie musisz utrzymywać dodatkowo starego dla tamtego adresu
- seo idzie na domene a nie na subdomene
- w przypadku zmiany hostingu nie tracisz seo bo nie zmieniasz adresu (domeny)
Od firmy (plusy):
- darmowa
- od razu skonfigurowana (ale to tylko pozornie plus)
Czyli tylko ja nie zrozumiałem
Pyta czy kupić własną domenę czy używać adresu darmowego od firmy hostingowej (subdomeny operatora).
Miała być edycja bo zapomniałem o czymś napisać, ale znów się rozpisałem więc daje nowy post …
Lepiej od razu kupić dobrą domenę niż bawić się w domeny o dziwnych końcówkach, no chyba, że nazwa której potrzebujesz jest na normalnych zajęta w tedy można rozważyć taki zakup. Dodatkowo jak prowadzisz firmę lokalną to też można rozważyć domenę z lokalnym rozszerzeniem.
Domeny nie są drogie .pl czy .com to koszt 50zł rocznie, więc to nie jest duży pieniądz, jak myślisz o poważnym zastosowaniu domeny. Dzisiaj zaoszczędzisz 20 zł roczne, a potem zapłacisz kilkaset lub kilka tysięcy zł za normalny adres bo ktoś Ci go podkupi (z normalnym rozszerzeniem).
Chyba, że potrzeba adresu do zabawy lub nieznaczącej strony to w tedy można bazować na tym od firmy hostingowej.
Dzięki za udzielone rady.