Mam pytanie czy linux np. Ubuntu sam zaktualizuje się do najnowszej wersji? Tzn czy używając teraz np. 9.10 sam zaktualizuje się 29 kwietnia 2010 do wersji 10.04?? Czy tak jest z każdą dystrybucją linuxa np. Mandrivy, Debiana itd…?
Tutaj wszystko zależy od dystrybucji, akurat w ubuntu jest monitor i menadżer auktalizacji który po wyjściu nowej wersji zaproponuje ci auktalizację.
Głównie interesuje mnie Debian i Ubuntu… Debianem jestem zainteresowany gdyż nie ma niepotrzebnych ■■■■■ół.Poprostu czysty system do którego sam wrzuce soft …(O ile będe umiał)
Wersję stabilne debiana trzeba aktualizować przez zmianę repozytorium, testing i unstable są w fazie rozwoju więc aktualizację paczek są na bieżąco i nie trzeba aktualizować do innych wersji.
System sam automatycznie się nie zaktualizuje ale wystarczy wydać polecenie:
sudo update-manager -d
aktualizację się pojawią i będą gotowe do instalacji.
Pozdrawiam!
Acha czyli nie ma czegoś takiego jak np w XP że klikam na aktualizacje, system wyszukuje i je sam aktualizuje. Chodzi mi głównie o to czy system SAM zaktualizuje się do NOWSZEJ WERSJI.Tzn np jak z XP na Viste…
Ale w XP też musisz potwierdzić chęć instalacji aktualizacji, bo z tego co piszesz to wnioskuję, że masz na myśli ręczne wyszukiwanie aktualizacji a nie automatyczne aktualizacje.
Natomiast automatyczna aktualizacja Ubuntu 9.10 do 10.04 jest możliwa, wystarczy wykonać:
sudo update-manager --dist-upgrade
system sprawdzi dostępność aktualizacji i jeśli się pojawią, automatycznie je zainstaluje. System do nowszej wersji możesz też aktualizować z płyty, na której są podstawowe pakiety - w tym wypadku nie trzeba przeprowadzać czystej instalacji.
Pozdrawiam!
pod debianem aktualizacja jest tez prawie automatyczna
nie wiem jak z okienkami bo nie widzialem ale w tekstowym jest:
# aptitude update - aktualizuje liste dostepnych pakietow
# aptitude upgrade - instaluje nowe pakiety
do aktualizacji kernela jest dodatkowo:
# aptitude dist-upgrade
powyzsze trzeba uzyc jako root
W Windowsie to możliwe poprzez upgrade i własnie chodziło mi o upgrade do wyższej wersji linuxa ale poprzez internet… że sam zainstaluje nowszą wersję i zastąpi tą starą…
Nie tylko kernela, opcja dist-upgrade aktualizuje całą dystrybucję i instaluje wszystkie dostępne pakiety w najnowszych wersjach, również te wstrzymane (zablokowane). Jeśli w sources.list nie są podane repozytoria od wyższej wersji systemu to dist-upgrade nie zaktualizuję systemu do wyższej wersji a jedynie zaktualizuje paczki do najwyższej wersji dostępne w danej wersji dystrybucji. W takim wypadku aktualizacja nie jest automatyczna, ponieważ aptitude dist-upgrade aktualizuje do najnowszych wersji tylko paczki z danej dystrybucji określonej w sources.list. Załóżmy, że masz Debiana Lenny to aptitude w ten sposób nie zaktualizuje Ci automatycznie systemu do Debiana Squeeze, lecz zainstaluje najświeższe paczki dostępne dla Lennego. Żeby zaktualizować system do wyższej wersji w tym wypadku z Lenny do Squeeze, musisz najpierw podać systemowi w sources.list listę repozytoriów Squeeze, aby wiedział skąd ma pobrać paczki do aktualizacji. Natomiast update-manager z opcją --dist-upgrade robi wszystko automatycznie: sprawdza listę repozytoriów, wyszukuje paczki i jeśli je znajdzie to instaluje aktualizacje i to jest prawdziwa automatyczna aktualizacja systemu do wyższej wersji, o którą chodzi koledze.
Pozdrawiam!