Czy Linux sam zaktualizuje się do najnowszej wersji

Mam pytanie czy linux np. Ubuntu sam zaktualizuje się do najnowszej wersji? Tzn czy używając teraz np. 9.10 sam zaktualizuje się 29 kwietnia 2010 do wersji 10.04?? Czy tak jest z każdą dystrybucją linuxa np. Mandrivy, Debiana itd…?

Tutaj wszystko zależy od dystrybucji, akurat w ubuntu jest monitor i menadżer auktalizacji który po wyjściu nowej wersji zaproponuje ci auktalizację.

Głównie interesuje mnie Debian i Ubuntu… Debianem jestem zainteresowany gdyż nie ma niepotrzebnych ■■■■■ół.Poprostu czysty system do którego sam wrzuce soft …(O ile będe umiał) :wink:

Wersję stabilne debiana trzeba aktualizować przez zmianę repozytorium, testing i unstable są w fazie rozwoju więc aktualizację paczek są na bieżąco i nie trzeba aktualizować do innych wersji.

System sam automatycznie się nie zaktualizuje ale wystarczy wydać polecenie:

sudo update-manager -d

aktualizację się pojawią i będą gotowe do instalacji.

Pozdrawiam!

Acha czyli nie ma czegoś takiego jak np w XP że klikam na aktualizacje, system wyszukuje i je sam aktualizuje. Chodzi mi głównie o to czy system SAM zaktualizuje się do NOWSZEJ WERSJI.Tzn np jak z XP na Viste…

Ale w XP też musisz potwierdzić chęć instalacji aktualizacji, bo z tego co piszesz to wnioskuję, że masz na myśli ręczne wyszukiwanie aktualizacji a nie automatyczne aktualizacje.

Natomiast automatyczna aktualizacja Ubuntu 9.10 do 10.04 jest możliwa, wystarczy wykonać:

sudo update-manager --dist-upgrade

system sprawdzi dostępność aktualizacji i jeśli się pojawią, automatycznie je zainstaluje. System do nowszej wersji możesz też aktualizować z płyty, na której są podstawowe pakiety - w tym wypadku nie trzeba przeprowadzać czystej instalacji.

Pozdrawiam!

pod debianem aktualizacja jest tez prawie automatyczna :stuck_out_tongue:

nie wiem jak z okienkami bo nie widzialem ale w tekstowym jest:

# aptitude update - aktualizuje liste dostepnych pakietow

# aptitude upgrade - instaluje nowe pakiety

do aktualizacji kernela jest dodatkowo:

# aptitude dist-upgrade

powyzsze trzeba uzyc jako root

W Windowsie to możliwe poprzez upgrade i własnie chodziło mi o upgrade do wyższej wersji linuxa ale poprzez internet… że sam zainstaluje nowszą wersję i zastąpi tą starą…

Nie tylko kernela, opcja dist-upgrade aktualizuje całą dystrybucję i instaluje wszystkie dostępne pakiety w najnowszych wersjach, również te wstrzymane (zablokowane). Jeśli w sources.list nie są podane repozytoria od wyższej wersji systemu to dist-upgrade nie zaktualizuję systemu do wyższej wersji a jedynie zaktualizuje paczki do najwyższej wersji dostępne w danej wersji dystrybucji. W takim wypadku aktualizacja nie jest automatyczna, ponieważ aptitude dist-upgrade aktualizuje do najnowszych wersji tylko paczki z danej dystrybucji określonej w sources.list. Załóżmy, że masz Debiana Lenny to aptitude w ten sposób nie zaktualizuje Ci automatycznie systemu do Debiana Squeeze, lecz zainstaluje najświeższe paczki dostępne dla Lennego. Żeby zaktualizować system do wyższej wersji w tym wypadku z Lenny do Squeeze, musisz najpierw podać systemowi w sources.list listę repozytoriów Squeeze, aby wiedział skąd ma pobrać paczki do aktualizacji. Natomiast update-manager z opcją --dist-upgrade robi wszystko automatycznie: sprawdza listę repozytoriów, wyszukuje paczki i jeśli je znajdzie to instaluje aktualizacje i to jest prawdziwa automatyczna aktualizacja systemu do wyższej wersji, o którą chodzi koledze.

Pozdrawiam!