Czy mogę czyścić mój monitor tymi chusteczkami

Hej.
Zastanawiam się czy można bez obaw czyścić monitor z LED,TN tym: W5 Glasses Wipes. Chce mieć pewność że nic się nie stanie bo czyscilem tylko raz. Jak broń boże to czym mam go czyścić? Albo czym lepiej,
Pozdrowienia.

Te chusteczki są takie mokrawe

Zamiast się zastanawiać, dokładnie poczytaj co napisano na opakowaniu. Nie jestem na 100% pewny ale o ile dobrze pamietam jest tam info, żeby nie czyścić ekranów LCD.

Po jednym razie się chyba nic nie stanie. A czym mogę czyścić co raczej powinienem mieć w domu ;)?

Czysta ściereczka z mikrowłókna, czasem do tego, przy uporczywym zabrudzeniu, kropelka czystej wody.

Chusteczkami nawilżającymi activejet czyszczę kilka lat,laptopy monitory bez szkód:-)

Ja czyszczę czym popadnie, czyli co akurat mam pd ręką. A nie jest to jeden monitor; kilka w domu i kilkadziesiąt w pracy. :slight_smile:
A najczęściej jakaś pianka do LCD, do skanera czy plastiku plus “chusteczki bezpyłowe” (jak mam), a jak nie, to papierowy ręcznik, czasem wilgotna chusteczka…
Nie przesadzajmy z “selektywnością” tych różnych preparatów - one są praktycznie takie same.

A i jeszcze mi się przypomniało: równie dobrze stosowało mi się zwykły płyn do mycia szyb i papierowe ręczniki. :slight_smile:

1 polubienie

Kurde… To ja od lat ściera z mikrofibry i nieco płynu do mycia szyb, tak ino by się nie kurzyło i nie zostawały smugi. Nie przesadzajmy. Ekrany LCD nie są jakoś bardzo delikatne. O ile płyn się nie dostanie pod ramkę to powinno być git.

Z tego zrezygnowałem na rzecz mikrofibry ze względu na smugi i możliwość delikatnego zarysowania ekranu. No i papier w pewnym momencie się rwie i robi się jeszcze większy syf.

Pamiętam mój pierwszy monitor 14" Daewoo LR NI. Kupiłem mu (to znaczy sobie) w 1993 roku filtr - nie pamiętam już nazwy, ale cholernie drogi; najlepszy i najdroższy jaki był dostępny. Z dodatkowym uziemieniem. To był koszt (na dzisiejsze) coś około 800 zł (tak, wtedy było mnie stać na rożne dziwne rzeczy :wink: ).
Dbałem o niego jak głupi, kupiłem specjalny płyn do czyszczenie filtra do monitora, ale zawsze na “skubańcu” były paskudne smugi i plamy. Pod koniec użytkowania tamtego zestawu “zaryzykowałem” i po prostu go umyłem płynem do naczyń i spłukałem pod kranem… i to był strzał w dziesiątkę. W końcu znów był czysty! :slight_smile:

A tak lekko OT - dziś moim najlepszym sposobem na wyczyszczenie okularów jest gąbka do naczyń z “ludwikiem” i kran z wodą + papierowa chusteczka do nosa do wytarcia. Nic lepiej ich nie czyści. :wink:

Tak więc nie popadajmy w przesadę. Nie ma specjalnego “magnezu dla pijących kawę”, specjalnego “magnezu na stres”, specjalnego “magnezu dla sportowców”, jest po prostu magnez. Tak samo nie ma specjalnego płynu do LCD.
Czyść czym ci wygodniej.

Ja czyszczę czystą wodą. Ręczniki papierowe i jazda.

Z tymi różnymi chusteczkami do czyszczenia powłoki ekranu LCD to bym mocno uważał. Kupiłem kiedyś (nazwy nie pamiętam) chusteczki które dziwnie przyszarzyły mi matową powłokę. Na szczęście przetarłem kilka razy innymi chusteczkami i problem zniknął. Tak więc trzeba uważać bo nie wiadomo czym to jest nasączane. Ostatnio czyszczę ekran wilgotnymi, pomarańczowymi (w zapachu i kolorze opakowania), kuchennymi chusteczkami z Biedronki i nie ma żadnych problemów.

Też od lat, a w zasadzie od zawsze czyszczę wszystkie monitory płynem do szyb i ręcznikiem papierowym.

Nie dajcie się łapać na tani marketing.

2 polubienia

Też od lat używam do wszystkich LCD w domu płynu do szyb i ręczników papierowych, nigdy nie miałem z tego powodu problemów…

Ręczniki papierowe to niezerowe ryzyko porysowania ekranu. Bardzo polecam mikrowłókna :slight_smile:

Takie samo ryzyko jak ściereczką z mikrowłókien w które zaplącze się ziarenko piasku. Bez przesady :stuck_out_tongue: Szczególnie że monitora się nie szoruje tylko przeciera z kurzu, żeby zrobić rysę to jednak trzeba przyłożyć trochę siły.

1 polubienie

To najbezpieczniejszy i skuteczny sposób czyszczenia ekranów laptopów itd.

A jednak … o naiwności … suplement dla __gaMerrRrrZz_lol_xD__FULL.RGB.256.LED_xD
https://how2play.pl/gamerlifestyle/cfx-suplement-dla-graczy/ .

Słyszysz muchę 3 piętra niżej, widzisz przez ściany w CS’GO, skaczesz po ścianach niczym Spider Man i strach pomysleć co jescze :smiley:

1 polubienie

Placebo :wink: coś jak słyszalność aksamitu u audiofilów :stuck_out_tongue:

To brzmi raczej jak dopalacze :stuck_out_tongue:

Nie. Dopalacze są produkowane na bazie niezbadanych ale i nie zakazanych substancji a energetyki na bazie tych zbadanych i dozwolonych do użycia jako dodatki do żywności :wink: