Czy moge nałożyć starą paste z radiatora na nowy procesor

Witam mam pytanie czy moge nałożyć starą paste z radiatora na nowy procesor i po kilku dniach nałożyć nową gdzyż jest ona już zamuwiona

To lepiej zaczekaj.

1 polubienie

Popieram kolegę Lorda. :joy:

Nie nie możesz i nie powinieneś. Raczej obecne zabezpieczenia nie pozwolą ugotować CPU, ale znając życie przy większym obciążeniu doświadczysz niemiłych dla Ciebie, Twojego systemu i Twoich danych wyłączeń komputera, a to może prowadzić, do uszkodzenia systemu i niepotrzebnych napraw.

Wiesz, jeżeli ma jakiś procek Intela to i tak ma glut między rdzeniem a czapką. :joy: Myślę, że może nawet by wystarczajaco to ciepło było oddawane, ale jest szansa na małe wypalenie na płytce CPU/radiatorze schładzacza. :stuck_out_tongue:
Jeżeli np. Ryzen, który ma lutowane rdzenie z czapką procesora, to tu już mogłoby dojść do jakiś niebezpiecznych spraw z samymi rdzeniami CPU.

Ale np. takie mobilne procki Intela w ogóle np. nie mają IHS’a. Pasta jest pomiędzy rdzeniem a radiatorem. :wink:

Meh…ok. Strzelam, że tutaj jednak chodzi o stacjonarkę. :stuck_out_tongue:

Zaczekaj, nie rób sobie roboty i nie ryzykuj uszkodzeniem jakiegoś elementu, przez wielokrotne zakładanie i zdejmowane.

Co to za bzdety? Jak mu się spieszy to sobie może na kilka dni nawet na paście do zębów pośmigać. I nie ma to znaczenia czy intel czy AMD. Stara pasta na radiatorze też da radę, byleby zbyt zeschłą nie była.

Poza tym ze względu na ortografię ten temat powinien zostać zamknięty.

Teraz proponuję rozważyć jeszcze sprawę “starości” starej pasty.
Czy można użyć pasty używanej 3/ 5/ 8/ 10 lat? Która będzie najbardziej przydatna?

Kiedyś, jak byłem młody i głupi, założyłem na swojego starego Durona (nie było jeszcze wtedy czapek) bez właśnie “tego kleju”. Później zdziwiłem się, że cały ten kwadracik na środku tego większego kwadracika (czyli rdzeń na płytce procesora :wink: ) zrobił się jakiś czarny i odcisnął się na radiatorze. :open_mouth: Dlaczego tak?!

Stare czasy - słabe zabezpieczenia procesorów - kładzenie radiatora bez tego tzw kleju jak go nazywasz tak właśnie się kończy. Jakbyś ściągnął starą pastę i ją nałożył to byłoby ok - jako tymczasowe rozwiązanie.

Ciekawostka: