Bo tylko potrzebował dodatkowego kabla SATA.
A zasilanie dał z kabla z zasilacza ale tego nie pokazał.
Patrząc na całokształt dyskusji to może poszukaj jakiegoś serwisu który rozwiąże Twój problem w 1h za niewielkie pieniądze + nowy dysk. (to nie złośliwość ale widać, żeś mało techniczny).
dzieki, nie obrazam sie, zrobie to sam, od dekad jestem na tym forum i z pomoca ludzi sobie radzilem. Ten klon wydaje mi sie najsensowniejszy ale do podlaczenia dwoch dyskow do klonowania i tak potrzebuje rozgaleziacza;-)
Tak musisz mieć rozgałęziacz, chyba że wypniesz stary dysk z tego Della i wepniesz go wraz z nowym na czas klonu do innego komputera. Takiego który ma niezbędne złącza.
I tu jak wspomniał przedmówca, bardzo uważaj:
żeby nie sklonować odwrotnie z nowego na stary. Zazwyczaj jednak nowy jest dużo większy i po tym poznasz który który.
jeżeli będziesz klonował w innym komputerze, to też uważaj żeby nie sklonować przypadkiem na jakiś dysk który już jest w tym komputerze.
Co do spowolnienia, nigdy nie odczułem. Zazwyczaj przechodziłem w ten sposób z jakiegoś maleństwa 100-200GB na 1TB i było znacznie szybciej, bo system miał więcej miejsca na plik wymiany, dane, mniejsza defragmentacja (wbrew pozorom na SSD odgrywa ważną rolę)
Na marginesie, jeżeli chcesz taniej, na Allegro jest taka kategoria „Jak nowe”
W przypadku dysków SSD to zazwyczaj oznacza, że klient zamówił np laptopa z większym dyskiem. Sprzedawca więc wyjął z nowego laptopa dysk 1TB i włożył tam 2TB. Teraz ten dysk 1TB sprzedaje na Allegro.
Dysk jest więc praktycznie nowy, kilkadziesiąt godzin przepracowane, ale czytaj opisy bo może być zupełnie inaczej.
kupilem rozgaleziacz, zaraz kupie dysk, rzeczywiscie moze sie jakas okazja trafii z dyskiem ale nie ma problemu jak wydam 100-200 zl na sprzet i nowy dysk. Kwestia teraz oprogramowania do klonowania bo tego nie robilem. Ja podepne najpierw nowy dysk do tego Della, bede miec dwa dyski to dopiero wtedy zaczne klonowac jakims programem
jak dojdzie do mnie dysk to zrobie to klonowanie. Wydaje sie banalne, wybrac dysk zrodlowy i docelowy zaznaczyc pare opcji i czekac az bedzie gotowe. Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie. Jesli sie uda pomysle swoj prywatny komputer tez powiekszyc bo tam tez miejsca ciagle malo…
W sumie proste. Możesz klonować z uruchomionym systemem (pozamykaj wszystkie aplikacje zanim zaczniesz, wyłącz co się da) albo stworzyć „Boot Disk/USB”, wystartować z „Boot Disk” i klonować poza systemem. To jest najbardziej wzorowy sposób klonowania, dobra praktyka ale wymaga więcej pracy. Mi zazwyczaj działa klon wykonany na włączonym systemie.