do dysku który mam podłączony ida dwa kable, ATA i zasilajacy chyba. Na niebieskiej plastikowej kieszeni jest jakby miejsce na drugi dysk ale na płycie nie widzę drugiego miejsca do tego kbl zasilajacego. Ten węższy kabel mógłbym podpiąć od npędu CD, którego nie używam ale tego szerszego kabl nie am skaad podebrac i jak ogladalem płytę główną to nie widzę miejsca gdzie mógłbym wpiąc ewentualnie zakupiony kabel
fakt nie pomyslalem ze mozna przejsciowke dac. Bardziej mi na dysku zalezy a tego cd nie uzywam a nawet jak mialbym to sobie raz na rok czy dwa moge odpiac jeden dysk na chwile.
Na zdjeciu widac jak podlaczony jest CD, twooje rozwiazanie to sa takie stare w duzych stacjonarnych, tu jest cos mniejszego, widac CD rom jak jest podpiety na przedostatnim zdjeciu. izie do niego pomaranczowy ATA i jeszcze mniejszy zasilajacy
Ewentualnie poszukać przejściówki z tego 2 pinowego kabla (czerwony/czarny) → SATA, może niech jeszcze się koledzy wypowiedzą. Jest tu paru ludzi znających się na Dellach lepiej ode mnie.
Kabel powinien wychodzić od zasilacza, sprawdź czy nie ma zanim kupisz rozgałęźnik. Znajomemu w prawie identyczny komputerze dysk dokładałem i u niego były 3 kable.
niestety pod zasilaczem nic nie ma. Plyta glowna sie konczy szybciej. Na jednym zdjeciu uchwycilem tylko jakies wejscie nieuzyte ale nie widze podpisu do czego mogloby byc. Zrobilem tez zblizenie na kostke zasilajacą na pierwszym zdjeciu z tymi kablami zolto czerwono czarnymi
To PCI Express x1
Można iść tą drogą i podpiąć poprzez adapter dysk NVME. W tym Dell PCI Express jest chyba Gen 3? To będzie takie szybkie SATA ale w pełni możliwości dysku NVME nie wykorzysta.
tak o to mi chodzi, troche to skomplikowane, jest eweidentnie na tej duzej plastikowej czesci miejsce na drugi dysk no to chyba tez mozna go jaks podlaczyc, Wydaje m isie ze ta droga z zabraniem kabla od CD jest latwiejsza. Tylko kwestia kupienia takiego rozgaleznikka na to zasilanie drugiego dysku. Oba, które zaproponowales to nie sa te. O ile do dysku widac co sie podlacza to ta koncowka wpinana w plyte glowna nie jest mi jeszcze znana. Czy to bedzie bezpieczne podlaczenie, pojscie ta droga?
jesli rozwiazanie z rozgaleznikiem jest ok to tedy bym poszedl. Tą drogą: kupil normalny dysk ssd wypial zasilanie ze starego dysku, podpial rozgaleznik i podpial pod dwa dyski. Wyjal ten maly kabel sata z cd romu i podpial pod nowy dysk.
Jeszcze można kupić dysk zewnętrzny i mieć podłączony na stałe przez USB. Masz tam USB 3.0?
Będzie wolniejszy niż na SATA, ale zaletą jest to, że jest zewnętrzny i może Ci się przydać, jeśli jeszcze takiego nie masz.
ja potrzebuje dysk po to aby jakies konkretne foldery z komputera wrzucic na dodatkowa pamiec bo miejsca brakuje mi. Jest to firmowy komputer i polowe obecnego dysku zajmuja mi maile z programu Thunderbird. Chce foldery wysylane/odbierane ktore zajmuja np 30-60gb przerzucic gdzie indziej bezpiecznie
Możesz włączyć kompresję całego dysku NTFS - druga opcja omawiana w tym artykule Jak skompresować Windows 10
Ewentualnie kup dysk SSD 1TB pewnie koło 200zł i sklonuj na niego system z obecnego dysku. Dalej będziesz miał jeden dysk ale już 1TB. Będziesz miał dużo miejsca i zaoszczędzisz sobie zabawy z wachlowaniem folderami.
tylko to ma wady jak opisuja i moze mi zwolnic troche dysk. A czemu by nie zrobic tej pierwszej z weirsza polecen skompresowac? nie wydaje sie to ciezkie. No i to klonowanie to dobry pomysl tez moze byc. Mi wystarczy w zupelnosci 256GB bo mam teraz 128GB dysk tylko. Jak sie klonuje na nowy dysk wszystkie pliki zeby jeden do jednego wszystko zostalo przeniesione na nowy dysk?
kolejne pytanie bo ogladam jak sie klonuje dysk- dlaczego w tym filmiku ktos podlaczajac drugi dysk podlacza tylko kabel SATA?