do dysku który mam podłączony ida dwa kable, ATA i zasilajacy chyba. Na niebieskiej plastikowej kieszeni jest jakby miejsce na drugi dysk ale na płycie nie widzę drugiego miejsca do tego kbl zasilajacego. Ten węższy kabel mógłbym podpiąć od npędu CD, którego nie używam ale tego szerszego kabl nie am skaad podebrac i jak ogladalem płytę główną to nie widzę miejsca gdzie mógłbym wpiąc ewentualnie zakupiony kabel
fakt nie pomyslalem ze mozna przejsciowke dac. Bardziej mi na dysku zalezy a tego cd nie uzywam a nawet jak mialbym to sobie raz na rok czy dwa moge odpiac jeden dysk na chwile.
Na zdjeciu widac jak podlaczony jest CD, twooje rozwiazanie to sa takie stare w duzych stacjonarnych, tu jest cos mniejszego, widac CD rom jak jest podpiety na przedostatnim zdjeciu. izie do niego pomaranczowy ATA i jeszcze mniejszy zasilajacy
Ewentualnie poszukać przejściówki z tego 2 pinowego kabla (czerwony/czarny) → SATA, może niech jeszcze się koledzy wypowiedzą. Jest tu paru ludzi znających się na Dellach lepiej ode mnie.
Kabel powinien wychodzić od zasilacza, sprawdź czy nie ma zanim kupisz rozgałęźnik. Znajomemu w prawie identyczny komputerze dysk dokładałem i u niego były 3 kable.