Witam. Mam w domu dwa routery - jeden TPLink a drugi Livebox. Internet jest od dwóch różnych firm. Czy mogę więc podłączyć dwoma kablami ethernet do mojego komputera te routery i sprawić żebym korzystał z obu połączeń na raz dla lepszej szybkości?
Korzystam z Ubuntu 16.04.
PS. Jeszcze raz, najmocniej przepraszam za umieszczenie tematu w złym dziale.
Rozwiązanie jest możliwe, ale nie w Twoim przypadku. Może udałoby się gdybyś dokupił jakieś kolejne urządzenie.
Przy czym rozwiązanie takie nie sprawi że prędkość internetu będzie wyglądała następująco: internet1 + internet2 = prędkość internetu, to bardziej skomplikowane i tak nie działa.
Po pierwsze potrzebujesz mieć w komputerze 2 karty sieciowe aby do każdego z routerów podłączyć się osobną kartą.
Możesz np. wykorzystać zintegrowaną na płycie kartę sieciową aby do jednego routera podłączyć się kablem a z drugim połączyć się po wifi lub kablowo przy użyciu dodatkowej karty sieciowej montowanej w slocie płyty głównej lub podłączanej do USB, możesz też łączyć się z oboma routerami po wifi ale potrzebujesz do tego 2 kart wifi aby móc połączyć się z nimi oboma w tym samym czasie.
Po drugie potrzebujesz specjalnego oprogramowania aby wykonać multipleksację tych dwóch łącz w jedno i wtedy prędkość tych połączeń się zsumuje.
Odpowiednie oprogramowanie jest dostępne zarówno dla windowsa jaki i na linuxy (pod linuxem chyba nawet łatwiej to skonfigurować niż pod windowsem).
Możesz oczywiście połączyć w takim multiplexie dowolną ilość łącz (wszystkie jakie posiadasz z modemami gsm/lte włącznie) pod warunkiem że masz do dyspozycji odpowiednią ilość kart sieciowych aby połączyć się z nimi wszystkimi.
Aha, to dzięki. Kupię sobie po prostu drugą kartę sieciową i skorzystam z tego oprogramowania. Znasz tylko może jakieś takie rozwiązanie? Najlepiej darmowe i opensource, bo freeware/shareware to albo demo albo jest wypchane wirusami i reklamami?