Mam pytanie odnośnie Linuxa i programów Open Source.
Zdecydowałem się zrobić program dla Windows`ów tzw. “wirtualny komputer”. Do projektu wykorzystałem VirtualBox, Ubuntu, Firefox z dodatkami. Sam przygotowałem instalator na windę. Ten system to izolowane środowisko, które łączy użytkownika z moją, płatną aplikacją internetową.
Planuję wprowadzić symboliczne opłaty za korzystanie z systemu. Pytanie kiedy mam to zrobić? Przy pobieraniu systemu, czy dopiero przy zakładaniu konta za pośrednictwem zwirtualizowanego Ubuntu?
Wszystko zależy do tego czego użyłeś do wirtualizacji Linuksa. Jeśli był to czysty VirtualBox, tj. VBox OSE to nie ma problemu, jeśli był to VBox z VBox Extensions, to nie możesz tego legalnie dalej rozprowadzać, ponieważ Extensions udostępniane są na licencji PUEL, która nie zezwala na komercyjne wykorzystanie rozszerzeń, które są dostarczane, tj. obsługa USB, PXE itp.
Tak jak napisał Ci roobal VirtualBox jest darmowy. Co innego jest przy korzystaniu z dodatku VirtualBox Extensions tu jest trochę inna licencja i o ile niekomercyjnie możesz z nich korzystać to przy użytku komercyjnym zasady się zmieniają.
To może zamiast kombinować z aplikacją, udostępniaj szablon VMki, a o licencję na hyperwizor niech się już klient martwi. Jeśli VMka nie wymaga dostępu do USB itp. rzeczy, to możesz użyć “gołego” VirtualBoksa.
Masz na myśli free download na zwirtualizowany system, a następnie system łaczy się z aplikacją internetową i za jej pośrednictwem można dokonać zakupu konta premium?
Nie, chodziło mi to, że tworzysz VMkę, instalujesz Linuksa, swoją aplikację czy co tam potrzebujesz i tworzysz szablon (eksportujesz VMkę). Udostępniasz szablon do pobrania czy to za friko, czy za opłatą, to już twoja sprawa, a klient we własnym zakresie instaluje VBoksa i tylko importuje VMkę.
Takie szablony można porobić dla innych hiperwizorów, np. VMWare, Xen itp.