Czy mogę wykonać downgrade z wykorzystaniem UEFI?

Bo tak to nazwali w poradniku: Partycją. A, nie, tak mi się wydawało. Partycje były w dysku. Ale nie wpadłem na to, że to dyski “logiczne”. Dziękuję serdecznie za pomoc.

Mam problem. Fachowcy kombinowali jak naprawić mi płytę główną w laptopie. Wymienili układy scalone, ale i tak nie pomogło. Po wymianie układów scalonych mam taką przypadłość, że jak wentylatory będą chodzić bardzo szybko przy taktowaniu 2.3-2.5 GHz to laptop sie wylacza. A tak sie dzieje jak jest troche nagrzany. I wlasnie tak mi sie stalo przy instalacji systemu (Przygotowywanie) i teraz ciagle wyskakuje mi blad ze trzeba ponownie go uruchomic. Sprobuje w biosie jeszcze raz uruchomic instalator jak schlodzi sie na max. Ale jesli to nie pomoze to nie wiem co robic.

Wysłane z mojego GT-S7560M przy użyciu Tapatalka

Laptop dotrwał do końca instalacji systemu dzięki dwóm wiatraczkom - jeden, to wentylatorek USB, drugi to przenośny wiatraczek na baterie, lepszej podstawce chłodzącej niż ta, którą miałem na pierwszej próbie instalacji oraz modłom do Pana Boga. Po skonwertowaniu dysku na GPT,  wyskoczył mi bug, że jest za mało miejsca na instalację systemu i musiałem tworzyć nową partycję jeszcze raz na MBR. Mogę już bezpiecznie odpiąć pendrive?

Odpiąłem i działa. Jest OK.

To nie fachowcy a amatorzy, tak czy tak - skoro oddałeś urządzenie do naprawy a mimo to nadal nie działa poprawnie to niech ci “fachowcy” naprawią je porządnie albo zwrócą pieniądze.

Jak wentylatory “będą chodzić bardzo szybko”, a potem laptop się wyłącza, to znaczy że procesor się przegrzewa, i nie powinno się na nim pracować (chyba że uparcie chcemy usmażyć to i owo).

Tak z ciekawości zapytam: jak się uruchamia instalator w BIOSie ?

I na koniec: skoro po skonwertowaniu dysku na GPT wyskoczył ci bug - to znaczy że jednak nie doczytałeś ZE ZROZUMIENIEM poradników które sam wskazywałeś …

Ludzie co wy robicie?

Jeżeli masz podzielony np. C i D do nie musisz tracić danych w D. Uruchamiasz Windows z pendrajwa, przechodzisz a zaawansowane, usuwasz wszystkie partycje oprócz D, tworzysz nową w te miejskie,  formatujesz i instalujesz system na partycji Nr 3. Windows na penrajwa najlepiej zrobić programem UltraISO, a nie tym Rufusem to on kiepsko  działa

darek0107 - możesz nieco szerzej opisać, jak na jednym dysku FIZYCZNYM uzyskujesz 2 różne style partycji (MBR i GPT), i to jedynie przy pomocy narzędzi systemowych?

Aktualizacja sterownika BIOS naprawi ten problem, ale nie moge jej wykonac bo plyta glowna nie czyta baterii

Mam drugą hipotezę: Fachowiec oddał mi laptopa ze zlą wtyczką zasilajaca. Gdy przyniosl te pasujace poznałem po nalepce okalającej zasilacz że to nie wtyczka z jaką laptopa dostarczył producent. Fachowiec powiedział że moj brat ją ma ale on nie przychodził do niego. Ojciec mnie podwiózł do serwisu.

Wiecie co chcę wypróbować? Podłączyć laptopa do UPS-a. Jak go kupię.

Aktualizacja STEROWNIKA BIOS ? Płyta główna nie czyta baterii  ? Cóż … albo twój laptop jest jakiś taki specjalny, albo PEBKAC.

Mogłem aktualizować BIOS w ciągu pierwszych 8 miesięcy użytkowania laptopa. Kupiłem laptopa w listopadzie 2013, płyta główna przestała czytać baterię pod koniec lipca 2014.

Sam fachowiec powiedział że to awaryjny model

Jasne. Potem skończył się termin przydatności laptopa do użycia.

PS. zasilaczy impulsowych nie powinno się podłączać do UPS, no ale jak cię Ojciec podwiezie do Fachowca, to pewnie wszystko da się zrobić …

Będę schładzał procesor wiatraczkiem na baterie :smiley:

Wymiana pasty termoprzewodzącej nic nie dała. Chyba że kupię taką pastę Arctic 25g na Morele.net. Znacząco zmniejsza temperatury CPU. Mogę też psiknąć sprężonym powietrzem w wentylatory.

Co to znaczy “impulsowym”?

Zdecydowanie polecam to rozwiązanie. Szczególnie przy uruchomionym laptopie. Wraz z żywotem laptopa skończą się twoje męki.

Ty masz na myśli, że mam zamordować laptopa?

Poza tym ja chcę PS4 na urodziny a nie nowy komputer. Znajomi mi mówili, że do szkoły na pewno mogę go używać.

Na komputer nie mam pieniędzy. Oprócz 1800 zł za konfigurację, dopłacam 900 zł za monitor, klawiaturę (mysz mam), głośniki i system operacyjny.

PS4 z dyskiem 1 TB kosztuje 1499 zl nawet w zestawie z FIFA 17. Drugi pad i zestaw 4 gier powinno wyjść taniej.

Polecam mniej bajek, sprężonym powietrzem owszem możesz przeczyścić chłodzenie laptopa lecz tylko przy wyłączonym urządzeniu. To raz, dwa jeżeli chcesz faktycznie wyczyścić urządzenie to najpierw należy je rozkręcić aby mieć bezpośredni dostęp do układu chłodzenia. Inaczej jedyne co polepszysz to swoje samopoczucie.

I tak już nie możesz zaktualizować BIOSu (bo 8 miesięcy minęło), brakuje ci sterownika wentylatorów, a bateria nie daje się “czytać”. Do tego temperatury przy 2,5 GHz wyłączają laptopa, a Ojciec traci paliwo na bezużyteczne wizyty u FachoFców którzy wymieniają “jakieś scalaki” … więc przynajmniej padnie raz, a konkretnie. To całkiem słuszna koncepcja. Może za wyjątkiem tego, że wydatek będzie nieco większy niż 200 zł …

Wiem, ale boję się rozkręcać. A, nie, chwila. Bałbym się samodzielnej wymiany pasty. Kurz, który wymiotło sprężone powietrze mogę sprzątnąć odkurzaczem. Mój laptop nigdy nie był odkurzany w środku. Aż się dziwię, że wytrzymał prawie 3 lata.

Ja też się dziwię. 8 miesięcy powinno było załatwić temat na amen.

Chyba, że kupię laptopa w tej cenie, ale wtedy wydajność w grach byłaby mniejsza.