Witam!Chciałbym wymienić procesor w moim komputerze ale nie jestem pewien czy mogę to zrobić ponieważ posiadam orginalnego Windowsa XP Home OEM Słyszałem że podobno przy tej wersji nie da się wymienić procesora i płyty głównej.Czy to prawda?Da sie to jakoś obejść?
Spokojnie możesz wymienić procesor. Jedynie podczas wymiany płyty głównej na inną może wystąpić problem z aktywacją systemu jeśli płyta nie została uszkodzona i jej wymiana nie jest wymianą gwarancyjną
Sam miałem taki problem (wymiana płyty głównej). Wymieniasz płytę (sam lub w serwisie). Dzwonisz do MS i jeśli, jak napisałeś, masz oryginalnego XP i nie możesz aktywować go przez Internet tylko telefonicznie, to na infolinii poproszą Cię o zdjęcie płyty i certyfikatu autentyczności na obudowie (o ile wyczerpałeś limit aktywacji telefonicznych). Prześlesz to na podany przez MS e-mail i oddzwonią do Ciebie z potwierdzeniem. Tak było w moim przypadku. Jako przyczynę podajesz np. wymianę dysku twardego albo po prostu reinstalację systemu. Nie podawaj powodu typu “wymiana płyty głównej” bo to jest tak naprawdę komputer, a nie procesor czy inny podzespół. Jej wymiana to faktycznie zmiana komputera. A tego licencja OEM nie obejmuje. Potem odeśla Cię do systemu aktywacji, gdzie wpiszesz dane z poszczególnych bloków i to wszystko. Aktywacja powinna pójść bez problemu. I jeszcze jedno - MAM CAŁY CZAS TEN SAM CD-KEY. Jest on przypisany do płyty, a zmienia się tylko identyfikator instalacji (pierwsze 6 cyfr podasz przy aktywacji telefonicznej). Po wymianie płyty robiłem to już kilka razy i nikt się nie czepiał.
pytam z ciekawości bo o limicie aktywacji przez internet to się zgodzę ze jest, ale chce wiedzieć czy limit aktywacji telefonicznych tez jest i…ile razy można aktywować przez telefon ??
Zdjęcie płyty i certyfkatu? Potwierdzenie z serwisu? Spalona płyta? O czym Wy gadacie?
Wersja OEM nie zabrania Wam zmieniać płyty głównej, procesora, ani żadnej innej części! Zmiana któregokolwiek z wymienionych podzespołów (nawet wszystkich) nie odbiera zakupionej licencji!
ps. odp dla xulu: Ja aktywowałem mojego xp home ok 5-6 razy i tylko raz - po zamianie płyty głównej musiałem aktywować go telefonicznie.
Nieco nie precyzjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że ja aktywowałem XP tyle razy, że nabrali podejrzeń czy nie instaluję go na innych komputerach. I dlatego kazali mi przesłać zdjęcie płyty i certyfikatu.
xulu,
Wedź w menedżer narzędzi swojego komoputera i zobacz co się kryje po terminem “komputer” i porównaj to z zawartością płyty głównej. Pierwszy raz, gdy podalem, że wymieniłem płytę odmówiono mi aktywacji. Takie są zasady licecncji OEM. Przytoczone przez Ciebie zasady dotyczą licencji BOX. Nowa płyta = nowy komputer. Co do pdzespołów masz rację. Zadaj sobie pytanie, czy jakikolwkiek podzespół zadziała bez płyty głównej?
P.S.
5-6 razy aktywacja to przy moich osiągnięciach niewiele …