Witam. Nie wiem, czy dobry dział i nie wiem jak nazwać temat. Kupiłem wczoraj laptopa Lenovo Z710 z zainstalowanym Windows 8 i oczywiście masą innego oprogramowania od producenta. Była utworzona partycja do odzyskiwania, ale ją usunąłem. Oczywiście wcześniej utworzyłem kopię zapasową systemu. Później wyciągnąłem za pomocą jakiegoś programu klucz systemu i tu pojawia się moje pytanie - czy mogę sobie swobodnie zainstalować system Windows z nośnika używając klucza z systemu, który już był zainstalowany na laptopie? Nośnika takiego nie posiadam, ale ściągnąłbym odpowiednią wersję z internetu. Czy takie coś jest legalne i zgodne z licencją oraz czy będzie to technicznie możliwe? Z tego co wyczytałem, to klucz jest zapisany w BIOSie (UEFI?) i podczas instalacji sam powinien zostać wykryty przez instalator Windowsa. Czy ktoś może to potwierdzić?
Tak, jest to możliwe. Ja w grudniu sformatowałem cały dysk i po ściągnięciu obrazu Windowsa 8, po prostu go zainstalowałem na lapku gdzie jest on na licencji OEM. Ba, ani razu nie wymagał podania klucza, po prostu go sobie wziął i do tej pory działa, więc raczej wszystko jest ok. Tylko pamiętaj, jeśli masz wersje OEM na Windows 8, to instaluj 8 a nie 8.1.
No tak, wiem, że Windows 8, a nie 8.1.
A skąd ewentualnie pobrać pewny obraz Windowsa? Boję się trochę z torrentów, poza tym szukałem i ciężko coś znaleźć.