720 i 730 to grafiki w najniższym budżecie, do wyświetlania pulpitu i multimediów.
1030 już jakoś radzi sobie z grami chociaż jak chcesz pożądanie pograć to raczej jakaś 1050.
Wystarczy jak dołożysz ją do starego kompa i będzie dawał radę.
czyli moge kupic ta 1050 i powiadasz ze mi bedzie smigal komp
a raczej gry te nowsze
bo moglbym tak jak ktos wczesniej mowil
dokupic tylko npo karte graficzna procka i to tylw
Tak jak napisałem, kuzyn ma sprzęt z tym samym CPU i lepszą grafiką i śmiga mu wszystko.
Niekiedy będziesz musiał przyciąć ustawienia ale będzie płynnie.
w sumie to teraz mam w planach kupic sobie obudowe i ta karte
napewno wyjdzie taniej ale nie wiem do swiat jeszcze troche jest
No więc robisz tak:
Podejmujesz decyzję:
- kupujesz TYLKO kartę graficzną 1050 od Daras za 500-600 (co jest rozsądne) i grafikę będziesz miał znacznie lepszą
- robimy większą wymianę (co również jest rozsądne)
Jeżeli wymiana:
- Windowsa aktualizujesz do Windows 10, za friko, zgraj wcześniej ważne dokumenty na klucz
Wersja wydajniejsza, ale z cięższą rozbudową (przy wymianie ew. karty na lepszą procesor też do wymiany):
Podzespoły:
a. Karta GT 1050 500-600 zł
b. Procesor Athlon200GE 250 zł
c. Najtańsza płyta Am4 220 zł,
d. x4GB RAM (najlepiej 2800 kup, nie wolniejsze) 320 zł
Czyli Jakieś 1300 zł, nowy zasilacz się nie zmieścił
Wersja mniej wydajna, ale bezpieczniejsza przy ewentualnej rozbudowie (tzn. p prostu dokładasz kiedyś dowolną kartę graficzną)
a. 2400G (procesor i karta w jednym) 650 zł
. płyta najtańsza na am4 220 zł
c. 2x4 GB Ram (min 2800) 310 zł
Razem niecałe 1200, zostaje Ci więc na nieco lepszy zasilacz (Twój nie jest znowu taki zły, ale “nie ma uznawanej za dobrą” metki lub 120GB dysk ssd na system)
Ogólnie procesor Ryzen 2400G, to połączenie grafiki i procesora.
W wydajności procesora jest to mniej-więcej poziom Intelowskiego i3-8100 z serii “popularnej”, a graficznie Ryzen jest porównywalny z kartą graficzną 1030, nie jest to demon, ale powinien dać Ci z 2x wydajnośći w stosunku do tego co masz. Zaletą jest to, że Athlon/Phenom nie obsłużą mocnej grafiki typu 1060/1070, a Ryzen2400G sobie z tym jakoś poradzi, więc za 2-3 lata karta to jedyny wydatek.
Podsumowując:
Wydajność procesora:2400G>Athlon200GE>Phenom
Wydajność grafiki:Athlon+1050>Phenom+1050>Ryzen2400 (> dużo>GT 730)
Cena (najbardziej ekonomiczne)Phenom+1050> Ryzen2400G=Athlon+1050
W składaniu komputerów nie ma jedynie słusznego rozważania jak w matematyce
Rozpisz to cenowo na kartce i zapytaj rodziców co oni by widzieli, ja bym albo brał budżetowo tylko kartę 1050 (dołożył do obecnego) jak dars radzi lub Ryzena2400G bez zewnętrznej grafiki.
Też zdecydowanie popieram aktualizację do dyszki, ewentualnie dołożenie SSD.
Córka ma w pokoju C2Q 2,66Ghz, 4GB DDR2, 128GB SSD Adata, GTX650, W10 64bit.
Komp śmiga na dwóch monitorach 22" i powiem szczerze że kompletnie nie czuć że to ponad dziesięcioletnia maszyna.
A ja bym zrobił inaczej, teraz na święta kup solidną grafikę która zostanie na lata czyli GTX 1050 ti za ~ 700zł lub RX 580 za ~ 1000zł przy promocji, a następną okazją wymienisz podstawkę (zmiana CPU+płyta główna+RAM).
Z tymi grafikami spokojnie pograsz we wszystko na co najmniej średnich teraz.
Jak Cię obudowa drażni to sugeruję coś z SilentiumPC jak RG1 Pure Black.
Twoja karta graficzna nie nadaje się do gier.
martwi mnie tez troche ze mam np batmana arkham knight
i jakis gosc na youtube na tej samej karcie graficznej na srednich ustawieniach
mial z 60 fps a ja na najmniejszych ustawieniach i najmniejszej rozdzielczosci
mam moze z 15
No bardziej z 20 powinieneś mieć przeciętnie
On ciężko żeby miał 60, ale więcej mógł mieć od Ciebie (było 60 nagrane?)
Poruszyłeś dobry temat i nauczysz się czterech ciekawych rzeczy, przydatnych w sklepie ;-):
-
GT 730 występowała w (przynajmniej) w dwóch wersjach jedna z ddr3 , druga z ddr5.
To znaczy w praktyce, że karta z ddr5 będzie znacznie wydajniejsza od tej z dd3 w takim samym modelu, pi razy oko 20%. -
Patrząc na fps musisz pamiętać, że różne firmy robią karty. I tak GT Asusa może mieć wyższy zegar od “standardowej” (bardziej wydajne), a XFX dla odmiany zrobi wersje pasywną, bez wentylatorka i z niższym zegarem (czyli mniej wydajną). Otym, że dodadzą np. inne ilości ram też pamiętajmy, tu też kilka do nawet 30% (np. pomiędzy 1050 a 1050TI) może wyjść
-
Na wydajność karty ma też wpływ procesor (czy jest dobry) oraz ilość, szybkość i ustawienie pamięci RAM (czyli szybka pamięć, niskie CL, i w dwóch kościach). Może to zaburzyć wynik nawet o 10-15%.
-
No i na koniec, rzecz najśmieszniejsza: wydajność karty zależy od… miejsca w którym ją podłączysz
Jak wiesz karta ma taki na dole pasek ze złotymi kreseczkami do wsuwania w slot. Jest super jeżeli wszystkie te łącza działają i karta jest w 16x podpięta, tragedii nie ma w trybie 8x, ale przy 4x lub 1x wydajnośc (szczególnie mocnych) spada Na nowszych płytach , szczególnie budżetowych, masz zazwyczaj jedno pełne łącze x16 i 1-2 słabsze 1-4x
Prawdopodobnie więć Ty masz kartę z ddr3, on z ddr5, ma szybszy procesor, lepszy ram i może “podkręconą” kartę, co w sumie daje zauważalny zysk.
no moze nie 60 ale napewno wiecej odemnie mi sie tak gra tnie ze sie ruszac nie da
a moj procesor jest dobry czy do wymiany ?
bo mam w planach kupic karte graficzna to naoewno
ale nie wiem czy kupowac cos jeszcze
a i co do tego na yt z ta sama karta
typ napisal w dodatku ze ma 4 gb RAM a ja mam 8 gb
i jakbys mogl powiedziec czy directx ma jakies znaczenie to znaczy bo mam windows 7 i directa 11
a gosciu mial 12 moze to tez dlatego?
Tzn nie było różnicy w opisie np. 2gb ddr3 lub 2gb gddr5?
Co do Directx 11 i 12, mgą być jakieś różnice między 11 vs 12 i Windowsem 7 i 10, ale raczej nie na tyle wielkie;) Zresztą, wersja directa zależy też od karty, Twoja powinna obsługiwać 12, ale czy ona nie wymaga winda 10, nie wiem
Powiem Ci tak, Twój procesor nie jest jeszcze tragiczny. W laptopach energooszczędne są gorsze, ale Twój jest 2x słabszy od tych chodzących obecnie po 400zł, a więc budżetowych. Decyzja zależy od tego jaką chcesz kupić kartę i ile masz pieniędzy. Jeżeli będzie to 1030 lub 1050 (polecam 1050 jeżeli już), to procesor jeszcze da z nimi jakoś radę. Jeżeli jednak planujesz zakup 1050TI (ulepszonej, znacznie wydajniejszej), to różnicy pomiędzy 1050 i 1050ti nie odczujesz. W teorii powinna wynosić z 30%, ale procesor “nie nadąży” za nimi.
Jeżeli więc planujesz 1050ti lub lepiej to wpisz w budżet Ryzena 1200, to najtańszy 4 rdzeniowiec na am4 za niecałe 400zł, ale od twojego 2x wydajniejszy. Płytę i ram możesz spokojne te, które Ci wcześniej wkleiłem za 550 zł razem. Ten Ryze 1200 nie jest jakieś “mega”, ale z 1050TI, może nawet “gołą 1060” sobie powinien znośnie radzić;-)
PS. Istnieje jeszcze, to z naukowego obowiązku wspominam, możliwość "podkręcania procesorów. W AMD jest to dość popularne. Możliwe, że ktoś na Twoim by uzyskał z 10, ba 20% więcej mocy. Jednak, nie traktuj tego osobiście, nie polecam Ci tego. Po pierwsze masz starą i pewnie słabą płytę, marne chłodzenie, nienajlepszy zasilacz. Wymiana tego kosztowałaby tyle co nowy procek. Dodatkowo z niewielkim doświadczeniem w tym obszarze BARDZO łatwo coś zepsuć
a lepiej kupic tylko gtx 1060 6gb (naprzyklad)
z olx za 900 zl i na tym zostac ?
czy dokupic te czesci co ty pisales
albo taka sama tylko ze nie 6gb a 3 (o 200 zl tansza)
znalazlem ten procesor co mowiles (ryzen 1200)
razem z karta graficzna za niecale 1000zli czy by mi sie to oplacalo?
Ta karta jest dobra, ale jest coś takiego jak Bottleneck Phenom jest relatywnie słaby i w wielu miejscach może ją blokować. Dodatkowo MUSISZ przy takim zakupie pamiętać o gwarancji.
To połączenie nie ejst, przynajmniej w mojej ocenie, złe. Masz 1,5 roku gwarancji jeszcze i ena wygląda OK. Wydajnosc też powinna być spoko. Nie będzie tak duża jak z 1060, ale “stabilniejsza”. Pamietaj tylko, ze do tego potrzebujesz też płytę i Ram.
Osobiście, jeżeli chcesz brać dobre karty, to poczekaj jeszcze czy ktoś lepszej okazji Ci nie podpowie, ale bym nastawiał się na to.
racja poczekam na jakies swiateczne przeceny a o batmanie narazie moge zapomniec
ogolnie dzieki za pomoc