Witam w tym tygodbiu chcialbym zamówić kartę graficzną gigabyte gtx 970 g1 gaming tylko pytanie ponieważ mam ograniczony budżet czy corsair vs 450 wystarczy?
według specyfikacji na stronach nvidii
Minimalna wymagana moc zasilacza 500 W (550W)
Przydałby się na pewno ciut mocniejszy
zasilacz ci ją udźwignie i tak tutaj nie masz co podkręcać ,
Pobór mocy pod obciążeniem 285 W
http://www.benchmark.pl/produkt/ranking/gigabyte-geforce-gtx-970-g1-gaming
natomiast sprawdź dokładnie czy się zmieści do obudowy
Myślę, że “uciągnięcie” zasilacza zależy też od innych komponentów komputera które pobierają prąd Nie samą grafą pecet żyje
Obudowa zalman z3 wiesz powinna się zmieścić myślę że zasilacz starczy jeżeli będą jakieś nie stabilności to wtedy pomyślę nad nowym zasilaczem
to się zmieści (zginęła mi w opisie twoim)
http://www.bestpcinfo.pl/wordpress/wp-content/uploads/2014/03/Zalman-Z3-Plus-Platforma.jpg
Pójdzie bez problemu. GTX 970 nie ciągnie zbyt wiele.
Ja puszczałem model Asusa + i5-4460 na BeQuiet L8 350 W.
Pod obciążeniem stabilnie, sprawdzałem watomierzem i jeszcze zapas był.
Ok dzięki gtx już zamówiony teraz tylko czekać i montować
Dokładnie tak jest jak kolega napisał. Pamiętajmy że moc podawana przez producenta to maksymalna moc jaką zasilacz może “oddać” (czyli max. moc z jaką zasilacz może pracować w sposób ciągły) i jest ona mniejsza od tej mierzonej watomierzem w sieci ~230V. Przyczyna jest prosta, zasilacz musi pobrać więcej mocy, gdyż część jej jest tracona, a wielkość jej zależna jest od sprawności zasilacza.
np: obciążony zasilacz o deklarowanej mocy 350W i sprawności 85% będzie pobierał z sieci ~230V moc 402W.
Reasumując - kolega napisał:
…moc 285W mierzona teście watomierzem jest mocą pobieraną przez cały komputer z sieci ~230V tzn, że zasilacz pracuje (oddaje) przy zakładanej już wcześniej sprawności 85% mniejszą moc czyli 242W. Dlatego tylko tą moc należy brać pod uwagę i porównywać ją z mocą deklarowaną przez producenta, czyli 242W do 350W (oczywiście prawda ta dotyczy tylko markowych zasilaczy).
Ale jazda “na krawędzi” wydajności, przy ponad 90% obciążeniu to trochę igranie z ogniem. Tu oczywiście zapas jest spory, ale nie musi tak być w każdym wypadku… Wtedy też zaczyna spadać sprawność zasilacza i pojawia się problem przegrzewania.
Karta już siedzi w komputerze i wszystko jak na razie sprawuje się świetnie.