Mam do Państwa pytanie. Otóż dzisiaj załączyłem sobie emulator SNESa i sprawdziłem jak wyglądają parametry procesora.
Szczerze przyznam jestem nieco zszokowany bo mój dwu rdzeniowy procesor i5 w laptopie, nie dość że przy włączonym emulatorze działa na szybkości 2,60 Ghz-2-80 Ghz, to jeszcze (jak to w jego przypadku bywa) głośno chodzi. Moje pytanie brzmi: Czy to normalne, żeby laptop z tego typu procesorem tak działał?
Było nie było to dosyć dobry laptop, a emulator przecież nie ma jakiś wielkich wymagań czy zapotrzebowań na grafikę czy procesor. To nie jakieś GTA, czy inny Wiedźmin, żeby tyle szybkości proceora zużywał. A jak widać na zdjęciu mój 2,50 Ghz zużywa 2,70 Ghz przy graniu w jakiś emulator z grami przed 25 lat.
Jeśli chodzi o temperatury to wydają się w normie ale na wszelki wypadek je załączam no i zapodaje parametry laptopa: Samsung Series 3 350E7C-S04 Windows 8 (64 bit) Procesor Intel Core i5 3210M 2,50 Ghz (Dwurdzeniowy, czterowątkowy 3MB) LCD 17,3" (akurat to nieistotne bo używam go jako stacjonarnego z podłączonym monitorem LG 21,5", gdzie monitor w laptopie jest cały czas wyłączony) Grafika: Intel HD Graphics 4000 oraz AMD HD 7670M gDDR3 2GB_Hybrid RAM: 4GB (DDR3 1600Mhz/4G*1)
Zużywa przez ten emulator 2,70 Ghz, ponieważ kiedy np. wyłączyłbym emulator to zużycie spadłoby do 1,15 Ghz.
Akurat taka ilość ram nie wpływa na gorsze/lepsze działania tak błahego emulatora, który bez problemu chodził mi na ponad 10 lat starszym, jednordzeniowym komputerze.
To Ci nie zużywa, tylko to jest dynamiczne dostosowywanie częstotliwości taktowania procesora, Twój procesor ma tzw. częstotliwość turbo, dlatego wykracza poza maksymalną, nie wiem, czy zauważyłeś ale obok tego pisze Ci, że wykorzystanie 6% - to jest prawdziwe obciążenie CPU. A takie temperatury mogą wynikać z zanieczyszczonego wnętrza laptopa.
Zacznij od tego żeby odpalać jak jesteś na trybie zasilania zrównoważonym. U siebie (i5 haswell) na każdym innym niż ten i oszczędnościowym turbo boost piłuje non stop pod max taktowanie. Temp które zapodajesz nie są jakieś wyjątkowe i nie ma powodu do obaw. Lubisz popykać na Super Nintendo jest nowsza wersja testowa tego emu, moźesz pobrać choćby z #EmuDreams, dziś wrzucałem na serwer.
BTW
Kolega wyżej już to napisał, dorzuć drugą kość 4GB , można kupić niedrogo jakąś używkę z takimi samymi parametrami jak twoja obecna bo 4GB i to w single lekko zasysa przy lapku a dual przy okazji nieco dopali integrę.