Czy monitor obsłuży G-Sync?

Posiadam aktualnie monitor…

i sprawdza się świetnie. Planuję dokupić mu sąsiada…

…zastanawia mnie czy i ten podłączony DisplayPort’em też obsłuży G-Sync (ale chyba tak skoro odświeża do 75Hz)?

Gdy wyrzuciłem drugiego samsunga po spalonym LG, to powiedziałem sobie - nie chcę takich. Trafił mi się iiyama z głośnikami i nie trzeba psuć.
Popatrzyłem na braciszka, posprawdzałem i niby właśnie iiyama ma ciut lepiej

?
AMD Free-sync

To trzeba poczytać o specyfikacji monitora na internecie zanim go kupisz. Powinny być informacje o obsłudze G-Sync czy FreeSync.

Dopytaj jeszcze sprzedawcy, ale ja go nie widzę na liście kompatybilnych

1 polubienie

…w poprzednim też nie było (tylko FreeSync) a mimo to obsługuje.
A sprzedawcy często gęsto na sprzęcie znają się mniej niż ja teraz!

Racja, ale miewają czasem dostęp do dokumentacji technicznej, albo kontakt z producentem.

Na stronie Samsunga też nic nie wspominają o kompatybilności (bo w sumie to jest w kwestii sterowników nvidia). Internety milczą na ten temat.
Pozostaje pewnie tylko zamówić, przetestować osobiście i ew. odesłać.

Jeśli poszukasz informacji o mniejszym monitorze też nie znajdziesz, a mimo to u mnie w ustawieniach G-Sync jest aktywny, a obraz jest wyświetlany z 75Hz - także strzelam, że w nowszym produkcie funkcjonalność na bank zagościła.

Tzn. obraz będziesz miał wyświetlany z taką częstotliwością na pewno. Gsync/freesync (czy programowy vsync) polega na tym, że jest synchronizowany z kartą, więc nie ma tearingu, czyli przesunięcia obrazu w obrębie jednej klatki, co się czasem zdarza w szybkich grach, czy wideo, ale nie zawsze.

Tak jak tutaj:

nie tłumacz mi co to G-Sync - tyle wiem! I u mnie na 27’ efektu “cięć” nie ma. Windows 10 wykrywa funkcję itd… na serio nie mam na imię Dżesika i nie mam 16 lat.

Dobrze, będę pamiętał :wink:

Szczerze pisząc nie jestem jakoś super przywiązany do marki Samsung. Zwyczajnie do tej pory produkty tej firmy mnie nie zawiodły. Jeśli coś działa dobrze to po co to zmieniać (wracając do tematu to prędzej spodziewam się po Samsungu nie zawartej w specyfikacji obsługi G-Sync’u niż po produktach iiyama (ale jak się mylę to proszę o sprostowanie))
W czym właściwie lepszy jest według Ciebie iiyama? Poza subiektywnymi odczuciami. Ja np. już w życiu nie kupię Benq (a wielu chwali sobie) tylko dlatego, że się sparzyłem.
Wielu narzeka na czas reakcji przy 75Hz, a HDR to tylko proteza. Wygląda na to, że odwzorowanie kolorów jest lepsze - tyle, że mi akurat barwy na 27’ odpowiadają, a grafikiem nie jestem.

Człowiek musi zobaczyć na własne oczy. Po samsungu, w tej samej rozdzielczości i ustawieniach ekranu i takim samym hz - wydało mi się, ze obraz czyściejszy, wyraźniejszy. Po roku jestem zadowolony z monitora.
Akurat mam koło swego bloku kilka salonów z monitorami i telewizorami w promieniu paru kilometrów i bliżej. Jak to duże sklepy - wystawne wiele modeli z tym samym obrazem - albo można poprosić o włączenie. Widać różnice.
Być może moje zadowolenie z zakończenia problemów - dało subiektywny odbiór zadowolenia, jako polepszenie?
Umiem czytać z netu choćby recenzje rozszerzone proponowanego modelu:
https://geex.x-kom.pl/recenzje/recenzja-monitora-iiyama-xub3493wqsu-b1-ultrapanoramiczny-gigant-dla-kazdego/

Każda pliszka swój ogon chwali… mi akurat w ogóle nie zależy ne regulacji wysokości czy mocowaniu Vesa (raz postawiony monitor będzie już nie ruszany). Kąty widzenia też mi wsio rawno. Siedzę zawsze przed. Nic nie niosąca za sobą nalepka HDR też nie robi na mnie wrażenia. Funkcji ochrony oczu jeszcze ani razu nie włączyłem i szczerze pisząc nie zamierzam. Funkcje PiP oraz PbP - proszę Cię! Nie po to ustawiam obok siebie dwa monitory by bawić się w takie protezy. Głośniki? Do nagłośnienia mam system 2+1… co jak co, ale akurat Samsung’owi trudno zarzucić, że słabe matryce umieszcza w swoich produktach.
Zakładając wątek nie pytałem o wybór produktu, a to czy G-Sync będzie wspierany, także jeśli ktoś ma w/w monitor i kartę graficzną ze stajni zielonych niech da znać.

znalazłem sam…

3minuty 58sekunda
…odsługuje.

a Ciebie Bogdan_G bardzo nie lubię. Przez Ciebie zakup poczeka jeszcze trochę, aż uzbieram na iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 RED EAGLE IPS HDR 1ms 144Hz FreeSync Premium i proszę nie proponować mi kolejnych i tak wydam na wyświetlacz dużo więcej niż chciałem.

1 polubienie