Pytaniem które chciałbym zadać na początku jest to czy na tej podstawie da się wysnuć tezę co powoduje to obserwowane przeze mnie takie systematyczne wręcz dosłownie a w dłuższym okresie to już w GB zwiększanie się zajmowanego miejsca na dysku C ?
Jakie to są programy czy lokalizacje albo i może jakieś instalacje i składniki systemu ? Bo to jest tutaj jakby najistotniejsze, żeby wiedzieć czego stale i na bieżąco przybywa ?
Dalej. Bo jestem pod wrażeniem roboty chyba jest tu rzeczywiście niemało, a ja przyznam jestem raczej w tak dalece zaawansowanych sprawach jak optymalizacja czy sprzątanie zwłaszcza ręczne w systemie systemu raczej nieszczególnie biegły, to wymaga z pewnością wiele wiedzy i rozwagi.
Co do folderów z kopiami instalacji sterowników. Od dawna zastanawiam się czy te stare kopie są jeszcze w ogóle do czegokolwiek potrzebne i czy nie można by ich po prostu usuwać tyle że oczywiście z głową. Mowa o folderze Installer2 zwłaszcza.
Backupów driverów i tak na ogół nie wykorzystuję, punkty przywracania jak i kopie zapasowe systemu owszem i to na bieżąco.
Jeśli chodzi o ukryty i wyżej zabezpieczony folder systemowy Installer, no tak to stary problem, nieczyszczony folder praktycznie “od zawsze” czy wolno go w ogóle opróżniać czy nie, a on właśnie tymczasem osiąga tu jak się okazuje rozmiary największe. Czy to (jego zawartość) jest do czegokolwiek potrzebne nie wiem, ale mimo wszystko trzeba wiedzieć tutaj co się robi. Z folderami .msi i jeszcze innymi tam jest spory problem o ile pamiętam już z samym rozróżnieniem ich (w tym cały problem są niemal identyczne bo daty datami, ale trzeba wiedzieć jeszcze co jest czym sama data to za mało a nazwy są identyk), także tutaj jak i w ogóle z całym tym czyszczeniem tego co zbędne przydałoby się dużo więcej konkretów i tylko ich.
Podobno już samo ruszanie czegoś w tym folderze równa się w jakiejś mierze uwaleniu systemu. Ale chociażby częściowe posprzątanie w tym folderze odchudziłoby w istocie dysk znacząco. Ciekawe też, że żaden chyba program czyszczący tej lokalizacji nie rusza.
Tutaj też chciałbym dopytać czy mianowicie tenże folder Installer wraz z dosyć regularnie instalowanymi aktualizacjami systemu i innych składników z WU zapełnia się z czasem właśnie z racji tych instalacji, czy to właśnie tam jest to gromadzone, chodzi o ich liczne starsze wersje które jak się wydaje nie są już do niczego potrzebne no bo pojawiają się coraz nowsze i może można je usuwać bo gromadzą się z czasem w bardzo dużym rozmiarze ?
No i w tym wszystkim zapodziały nam się gdzieś tytułowe foldery AppData i ProgramData, czy i jaka jest ich rola w podziale tego tortu ?