Witam!
Na laptopie którego posiadam na początku był Windows Vista, ale z niego zrezygnowałem. Czy mógłbym go jakoś przywrócić bez partycji odzyskiwania? Lub chociaż klucz produktu który się starł?
Pozdrawiam
TygrysPL
Witam!
Na laptopie którego posiadam na początku był Windows Vista, ale z niego zrezygnowałem. Czy mógłbym go jakoś przywrócić bez partycji odzyskiwania? Lub chociaż klucz produktu który się starł?
Pozdrawiam
TygrysPL
Nie.
Nawet jakbyś miał zainstalowany system bez partycji odzyskiwania to nie mógłbyś wykonać reinstalki ponieważ klucz z naklejki różni się od tego z oryginalnego systemu od producenta. Trzeba było pomyśleć o zabezpieczeniu klucza zanim się starł lub zrobić kopię partycji recovery. Teraz moim zdaniem już przepadło. Możesz się ewentualnie skontaktować z producentem ale jeżeli oryginalnie był tam Windows Vista to jest to zapewne laptop sprzed 2009r.i już nie posiada żadnej gwarancji ani wsparcia producenta.
Zrobiłem szybki research w google i jeżeli nie masz partycji recovery, jej kopii na płytkach DVD lub zainstalowanego oryginalnego systemu od producenta to nie ma szans na odzyskanie klucza.
P.S.
Można ewentualnie zamówić płytkę z systemem recovery od producenta jednak to już kosztuje.
@Xemidra a mógłbyś mi powiedzieć ile by to mnie kosztowało? Poza tym dzięki za sensowną odpowiedź :P.
Nie ma za co.
Ponieważ nie podałaś informacji o producencie ani modelu twojego laptopa nie jestem w stanie dokładnie określić ile to by Cię kosztowało. Każdy producent liczy sobie troszkę inną kwotę za tą usługę. Jednak szacunkowo jest to ok. 150zł więc nie jest to mało.
Jeżeli masz taką możliwość sugeruję zostać na tym systemie, który posiadasz aktualnie.
Mój laptop to Asus X59SR. Z tego co napisałeś wolę nie kupować tej płytki ponieważ nie jest to tanie :D. Aktualnie mam problem z pamięciami Ram więc nie chcę wrzucać nowych wydatków. Dzięki jeszcze raz za info :). Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam
TygrysPL