Witam. Mam osiedlowy internet kablowy. Internet doprowadzany jest jednym kablem do komputera. I teraz mam pytanie? Czy ruter umozliwi podzielenie internetu na dwa komputery? Czy odbije sie to na predkosci? Czy to legalne? Prosze o odp. bo w tym temacie jestem kompletnie zielony
Jednym kablem do komputera znaczy normalnym kablem sieciowym do karty sieciowej?
Jeżeli tak to tylko podłączasz ten kabel w router i będzie działać ;]
Legalne w sumie zależy od twojego dostawcy tego internetu… ;]
Spadek prędkości hmm będziesz miał taką samą prędkość tyle że wiadomo jak ktoś coś robi na jednym kompie to spada prędkość na drugim ;]
Przede wszystkim musisz się dowiedzieć czy Twój dostawca netu pozwala na rozdzielenie łącza wewnątrz lokalu, jeżeli tak to nie ma problemu, jeżeli nie, to będziesz miał trochę zabawy, trzeba zakupić odpowiedni router klonujący MAC adresy oraz poprawnie go skonfigurować.
Jeżeli możesz rozdzielić łącze, wystarczy kupić zwykłego switcha, pytanie tylko jakim kablem dostarczany jest net do Twojego lokalu?
E tam, niektórzy pozwalają na rozdzielanie i tak stosują filtrację.
Tyle że jak nie pozwala dostawca to trzeba by odrazu zobaczyć czy TTL nie jest na wartości 1.
puszczasz ping do bramy domyślnej i np. http://www.onet.pl i tam masz na końcu jeżeli odpowiedź uzyskasz, TTL=