Jak w temacie. Jest to możliwe, żeby zsynchronizować Edge bez konta Microsoft w samym Windows ? Pytam, bo dorwałem starszego Lenovo, z50-70, który był używany też przez kogoś z rodziny. Tam jest chyba konto lokalne, choć widziałem mój awatar z konta na, lecz logowało bez haseł, u była nazwa Lenovo.
Nie chciałbym sytuacji, że wymieszają się dane, tj. Czyjeś dane upload do mojej chmury i moje diwbload z mojej chmury. Rozumiecie, nie?
Mozna zalogować się do Edge dowolnym kontem Microsoftu, bez logowania się w samym Windows. Przynajmniej tak było kilka miesięcy temu. Patrz jednak co klikasz, bo podczas logowania Windows sprytnie podsuwa propozycję, żeby zalogować się „we wszystkich aplikacjach”.
Jeśli masz lapka domowego z wieloma userami to robisz jednego admina i kilku userów. User używa swojego konta lokalnego ale może znać hasło do admina, którego użyje tylko wtedy kiedy faktycznie to mu będzie potrzebne.
Słuchaj, ja tego łapka rozwiązałem tak: usunąłem profile edge u Chrome, zalogowałem się tylko do Edge I zstbchrinuzowalem dane. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Podczas konfiguracji edge był już podany i wpisany mój adres email. Nie wiem, czy czasem hasła nie musiałem podawać. Może ja tego nie pamiętam. Ale @Bradlee divrze ja postąpiłem, pisze o tym, co ty pisałeś, vym uważał, co klikam.
Może to konto Microsoft tam w systemie gdzieś siedziało? Ja tego laptopa już używałem. Chodzi mi głównie i to, żeby nie wymieszać danych z moimi w chmurze.
A może ja się zbytnio przejmuje i rozczulam? Na koncie Microsoft mam 2FA. Na tym sprzęcie nikt obecnie już nie pracuje.
E tam, dobrze jest, działa i to dobrze. Po tych kilku dniach wyloguję się z Edge i ją wyczyszczę (usunę profil). Czy OneDrive jest zalogowany, tego nie wiem brr… Konto lokalne w systemie.