Cześć ! Ponoć można sprawić, żeby karta graficzna miała dodatkową pamięć kosztem pamięci ram i tu do was kieruję pytanie, czy można coś takiego zrobić, jeśli tak to w jaki sposób i ile można Vram przypisać do karty ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Jeżeli masz kartę zintegrowaną to możesz wykorzystać RAM komputera jako VRAM dla karty graficznej. Odpowiednie ustawienia znajdziesz w BIOS.
W przypadku kart dedykowanych nie słyszałem o takiej możliwości.
a szkoda Nie mam zintegrowanej karty.
Zapewne chodzi o to, ze karta zintegrowana nie posiada własnej pamięci i dzieli pamięć VRAM z pamięcią RAM komputera. Dlatego można jej wielkość dowolnie manipulować. Karta dedykowana ma już własną pamięć VRAM. I teraz aby do niej dołożyć pamięć RAM komputera musiałyby być te obie pamięci ze sobą zgodne. Pamięć RAM komputera i VRAM karty dedykowanej musiałyby mieć identyczne parametry, pracować na tej samej częstotliwości zegara, mieć te same opóźnienia itp. A ponieważ pamięć RAM komputera ma inne parametry niż VRAM karty dedykowanej nie można po prostu ot tak rozszerzyć tej drugiej za pomącą tej pierwszej.
Aha więc jest to chyba u mnie niemożliwe bo moja karta jest piątej generacji (GDDR5) a moje ramy są czwartej (GDDR4). Słyszałem też, że teraz windows sam automatycznie przypisuje pamięć do karty, jeśli masz nadmiar pamięci ramu (np. masz 32ram to system sprawia, że twoja karta ma znacznie więcej pamięci) ale nie wiem czy to jest prawda.
W przypadku karty zintegrowanej Sidkwa Ci napisał, BIOS. Na nich jednak zwykle sensownie nie zagrasz.
Ponadto zarówno karty zintegrowane, jak i dedykowane potrafią same “Zająć” część RAM (w W10 w menadżerze jest to widoczne).
Teraz rzecz najistotniejsza: RAM nie zastąpi i nie pomoże karcie.
To ostatnia deska ratunku, która bardzo negatywnie uderza w wydajność.
Współczesne karty mają vram z zegarami 5000-7000, RAM często nawet 3000 nie dobija. Dodatkowo RAM obciąża też cały system.
W przypadku braku vram na karcie dedykowanej obniż ustawienia.
Pamiętaj też, że karta ma zwykle ilośc vRAM powiązana z wydajnością - gt 1050 z 2 GB i gt 1050 z 20 GB nie będzie 10x wydajniejsza. Może z 5 - 10%.
W takim razie wszystko jasne dzięki za uwagę myślę, że wątek może zostać zamknięty no chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to niech śmiało pisze, pozdrawiam.
Jaką masz kartę i z jakimi grami problem.
Pewnie GTA nie pozwala dac wyższych ustawień przez zbyt mały vram?
Jeżeli dana aplikacja i API obsługuje teką funkcję, to można.
Wiąże się to jednak z dużym spadkiem wydajności, ponieważ transfer przez PCIE i pamięć zainstalowana na płycie są znacznie wolniejsze od VRAMu.
Nie, nie da się. Pamięć RAM jest systemu operacyjnego. Pamięć VRAM jest karty graficznej.
Autor miał już odpowiedź na innym portalu.
To było bardziej pytanie teoretyczne, byłem po prostu ciekaw czy można zjeść ciastko i mieć ciastko. Najwidoczniej jest to niemożliwe
Wystarczą 2 ciastka i niby po teorii?