Powiedzcie mi proszę. Mam płytę DVD z filmem, który chciałbym uruchomić na laptopie swoim, ale żeby ten film można było oglądnąć na moim dużym telewizorze. Czy tak się da ? - Mam na laptopie VLC Portable wgrany. Czy to trzeba jakoś podłączyć kablem specjalnym laptopa z telewizorem ? czy nie trzeba tego robić ? I czy przykładowo mogę film włączyć na laptopie w pokoju jednym, a oglądać ten film na telewizorze w drugim pokoju ? Jeśli jest taka możliwość to proszę powiedzcie mi jak to sobie ustawić ? - Proszę Was o pomoc w tej sprawie.
Jaki to konkretnie laptop i jakie konkretnie masz telewizory?
Masz kilka opcji:
- Kabel HDMI - HDMI (- podłączasz laptopa do TV i używasz ekranu telewizora jak drugiego monitora.
- Chromecast - wg specyfikacji telewizor ma go wbudowanego (ale do otwarzania DVD może być kiepskie).
- DLNA - telewizor teoretycznie obsługuje DLNA - więc na laptopie robisz z VLC stream do telewizora.
- Ripujesz film z DVD do pliku mp4 (np oprogramowaniem HandBrake), potem ten plik nagrywasz na pendriva, pendrive wkładasz do portu USB telewizora i możesz oglądać.
ps.
Jaki kabel kupic ? W jakimś specjalnym oplocie ?
@januszek jak to zrobić ? Możesz mi napisać krok po kroku ?
@januszek Jaką tą odpowiednią apkę pobieram ze sklepu play ? Na telefon ? Czy na telewizor ? Czy na laptopa ? Gdzie w VLC jest dokładnie to stream do telewizora ?
Nie wiem jak to zrobić krok po kroku ani jakiej użyć apki - bo nie mam telewizora SONY. Mam w miarę nowego Philipsa i starego Panasonica - w obu jest inaczej.
Może to pomoże:
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00135456
Co do kabla ->
ps. ze swojego poprzedniego postu wykasuj ten cytat z moją sugestią o numerze seryjnym Twojego laptopa bo tam w linku też jest ten numer
pps. nie musisz wszystkiego cytować
Jak dla mnie to najprostsze sposoby,które polecił Ci januszek to kabel HDMI-HDMI lub coś z tego:
https://www.bluraycopys.com/pl/resource/rip-dvd-to-mp4.html
@januszek sugerujesz mi że, mam stary telewizor ?
Myślałem, że obejdzie się bez kupowania dodatkowych rzeczy i przenoszenia laptopa z jednego pokoju do drugiego.
Skoro też pisałeś o apce ze sklepu Play, to powinieneś moim zdaniem wiedzieć o czym piszesz i wiedzieć jaka to jest apka.
Ok, skasowałem.
Tak. I już wiesz, że ode mnie się tego nie dowiesz
Kup kabel HDMI i podlacz nim komp z telewizorem. Jeśli nie masz na kompie albo telewizorze wejścia HDMI wtedy kupujesz przejściówki hdmi dodatkowo do kabla:)
Jak bez użycia kabla obejrzeć film z laptopa na telewizorze ?? - Ktoś wie jak przez chromecast to zrobić ?
Przeglądarka google chrome