Witam, posiadam chłodzenie AMD (na zdjęciu) i planuje zakup płyty głównej wraz z procesorem i ramem ale bez chłodzenia, a nie chce kupować chłodzenia skoro już jedno posiadam. Wiec czy da sie zamontować takie chłodzenie np. poprzez jakieś mocowanie do chłodzeń. Proszę o odpowiedź.
Chłodzenie od AMD pasuje tylko do socketów AMD. No chyba, że istnieją jakieś przejściówki w co jednak wątpię.
Nie będzie pasować. Jeśli nie miałeś w zestawie:
To pierwsza sprawa a druga jest taka do ilu TDP jest twoje chłodzenie?
procesor z tym chłodzeniem miał 67w TDP więc chłodzenie do powiedzmy 70w. A procesor intel ma 53w g3220
W teorii powinno starczyć ale moim zdaniem warto kupić nowe chłodzenie a te odsprzedać i tyle.
Za 60zł masz w miarę dobre chłodzenie do 125 TDP np.
W razie modernizacji będzie akurat:
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012-spc145-858456/
Uciekaj od tego!
Ile miałbyś na to wydać i co chcesz na tym robić?
Bo z grami będzie lipa, straszna lipa.
jaka lipa to dla mnie spoko procesor bo ten komp to do neta, mało wymagających gier (chyba że farming simulator to wyjątek chyba że dla kogoś ma małe wymagania ale dla mnie takie jeszcze ujdzie) i do oglądania filmów. dla mnie to świetny procek i 6gb ramu spoko bo mam hp pavilion dv5 1027eo za 200zł a to co pisałem że ram 6gb, msi h81m-e33 i pentium g3220 za 150 zł to dużo lepsze niż mam bo mam jeszcze pc z celeron e3400 gigabyte ga-g31m-es2l rev. 2 i 3gb ramu i integrą
to poziom wydajności Core Quadów z 2008 roku?
Zapomnij o grach, całkowicie.
Farming wymaga karty circa 2000 punktów w pasmarku, obecnie Ryzeny z wbudowana Vegą osiągają taki wynik. Twój procesor wyciąga koło 150 punktów. Zagrasz w Sapera i Pasjansa.
… niestety tylko dla Ciebie.
Oczywiście możesz go kupić, ale zaraz dojdzie do tego zakup karty graficznej za 300 pln - integra jest do pulpitu tylko, a po zakupie karty graficznej uznasz zaraz, ze 2 wątkowy procesor to złom… i trzeba wymienić procka za 50 zł.
Jak chcesz tani komputer do netu i “żeby jakieś gry zadziałały” to Athlon200GE, innej opcji nie ma.
Przepraszam bo tu nie choszi o starego core quad tylko o pentiuma na 1150 a kiedyś w upgradzie i7 4770k
To jest pentium z rodziny haswell a nie stary proc na 775 tylko na 1150 małe nieporozumienie nastąpiło bo to 1150 pod 4generacje intela
Pentium G na 1150 ma wydajność CPU na poziomie topowych Quadów. Je można jednak podkręcić, G(ówienka) nie.
CPU Mark Rating
As of 3rd of February 2020 - Higher results represent better performance
Intel Core2 Quad Q6600 @ 2.40GHz 2,946
Intel Pentium G3220 @ 3.00GHz 3,123
PassMark Software © 2008-2020
Po co?
Obecnie procesor o wydajności i7 dostaniesz nowy za 400 zł.
Za niecałe 500 dostaniesz Ryzena 1600 bijącego Twoja i7.
Dolicz sobie do tego jeszcze “drobiazg”, że płyta Pentiuma G prawdopodobnie ejst tak budżetowa, ze żadnego OC nie zrobisz. Do AMD masz chłodzenie, a do OC musisz kupić nowe, kolejna 100.
Moja rada jest taka, jeżeli masz ograniczone środki, to poczekaj i kup coś sensownego, co posłuży lata, a nie skupuj na lata złomu, który może się rozlecieć w dowolnej chwili. (tak, i7 da się popsuć przesadzając z podkręcaniem! Dlatego te odblokowane są “bardziej niepewne”)