Czy można zarobić na składaniu komputerów?

Witam. Mam 16 lat. Chciałbym sobie dorobić do kieszonkowego poprzez sprzedaż komputerów. Jeszcze nie wiem czy bardziej by się opłacało z używanych czy nowych części składać te PC-ety… Powiedźcie szczerze czy jest opłacalne?

Zawsze będzie opłacalne, ale w ciągu roku możesz zarobić max. 3500zł (wtedy nie płacisz podatków od tego co zarobiłeś).

Od jednego komputera zarabiasz 80~100zł.

Rozumiem. Ale bardziej opłacalne jest złożenie PC u używanych części czy z nowych części ?

raczej niezbyt teraz opłacalne to teraz biorąc pod uwagę, że sklepy składają za złotówkę, jak chcesz zarobić zamawiaj nowe części hurtowo od producentów i składaj komputery. Części wyniosą cię może ze 3k za porządny komputer a sprzedasz trochę drożej za złożonego kompa, choć musiałbyś sobie zrobić naprawdę dobrą reklamę, ja osobiście wolałbym kupić od kogoś sprawdzonego z dobrymi opiniami, lub samemu złożyć komputer.

Dziwne pytanie, to chyba oczywiste, że używane części są tańsze od takich samych nowych, tylko co będziesz mówił kupującym: że składak jest z nowych części, nawet jeśli nie będzie?

A, jeśli uczciwie przyznasz, że komputer jest złożony ze starych części, to musisz mocno obniżyć jego cenę aby ktoś zdecydował się kupić i raczej nie jest to złoty interes.

Oczywiście, że uczciwie bym powiedział, że komputer jest złożony z używanych lecz wiadomo z dobrych części. W jaki sposób mógłbym taniej kupić części nowe od producenta ? Z hurtowni np?

Źle do tego podchodzisz.

Najpierw znajdujesz klienta, dowiadujesz się od niego czego dokładnie chce, czyli np. podaje Ci co to ma być za komputer, albo ile na niego może wydać. Wtedy kupujesz części (oczywiście szukasz jak najtaniej), poświęcasz czas na zdobycie tego oraz złożenie w całość i za to liczysz sobie kasę.

Jak dla mnie bardzo czasochłonne zajęcie. Wolę pojechać do klienta, postawić mu Windowsa, pozbyć się wirusów czy rozwiązać inny problem. W godzinę, dwie, zarobisz tyle co za złożenie całego komputera.

A jeśli znajdę klienta niekompetentnego,tzn. który tylko powie jaki chciałby mieć PC, a okaże się, że nie kupi ? Ryzyko…

Obecnie ma na stanie swój stary PC, po prostu sprzedam go i zobaczymy czy ktoś go po prostu kupi.

Bardzo proszę o jeszcze jakieś cenne porady.:slight_smile:

Odpowiedź jest prosta, nie zarobisz na składaniu komputerów

Gdybyś tak z 10 lat temu się tym zajął to wtedy tak… ale teraz sklepy składają za 1 zł więc nikt u Ciebie nie kupi

To jest tak jak zakładanie kafejki internetowej… kiedyś były popularne ale w tej chwili każdy praktycznie ma internet w domu

Tak czy siak chcę się o tym przekonać na własnej skórze.:slight_smile:

A czy da się zarobić na grafice komputerowej w mojej obecnej sytuacji wiekowej ?

Wpisz sobie w Google: ‘używane komputery’, to się zorientujesz w cenach.

i jeszcze te reklamy typu: 19 DELL E190S 5ms POSTAW NA JAKOŚĆ DELL JAK NOWE cena - 232,33zł :slight_smile:

Tu przykładowo:

http://simodus.pl/?komputery-poleasingowe,6

Jeżeli nie masz możliwości wystawienia faktury VAT, to raczej zapomnij.

Ja kilka komputerów w ten sposób złożyłem, ale zazwyczaj nie było to tak, że zwykły pecet, bo takiego to sobie może każdy złożyć, albo w sklepie zamówić, a raczej jakieś bardziej wymyślne konfiguracje pod konkretne zastosowania.