Czy można zmniejszyć rozmiar partycji systemowej?

W trakcie instalacji Win10 ustawiłem sobie 100 GB na partycję systemową. W tej chwili widzę, że 26,1 GB jest zajęte więc w przyszłości myślę, że do 50 GB nawet nie dojdzie jeżeli będzie tam sam system no ale nie wiem ile mogą ważyć aktualizacje i inne rzeczy zapisujące się na tym dysku. Także czy 50 GB będzie wystarczającą ilością na dysk C? Posiadam dysk 512 GB więc nie mam za bardzo czym szastać.
Drugie pytanie czy po instalacji można i czy nie ma przeciwskazań (jeżeli można) odjąć troszkę miejsca z partycji dysku C: na rzecz innej partycji? Jest jakiś „windowsowski” sposób czy tylko zewnętrzne programy?

Aplet zarządzania dyskami pozwoli ci zmienić rozmiar partycji. Konfiguracja partycji na dyskach SSD to kwestia dyskusyjna. Osobiście nie preferuję zakładania dodatkowych partycji na tego typu nośnikach.
http://recover-it.biz/pl/computer-problem/resize-partition.html

A możesz napisać dlaczego nie preferujesz zakładania dodatkowych partycji na dyskach SSD? To nie jest chyba nic złego?

Chyba źle liczysz. Widać mało masz. Rzeczywiście do codziennego użytkowania wystarczyłoby 50.
W maju była 21H1 i musiałem skorzystać z agenta instalacji. Załadowało mi 5 giga śmieci i ok 30 G system old. Windows dodatkowo mielił gigabajtami i myślę, że 80 GB byłoby OK. Za dwa miesiące pewnie znowu będzie aktualka do 21H2 i znowu w koło Marcinie.
Do tego dolicz przywracanie systemu.
Teraz win 10 ma 100 GB i wystarczy mi na codzienne użytkowanie, jak i na zatwardzenie z dużymi aktualizacjami.
Ja bym nie rusał :wink:

1 polubienie

O roku 2014 mam systemowy SSD o wielkości dostępnej 111 GB. Przeciętnie jest wykorzystane między 42 GB a 55 GB (mam wyłączoną hibernację więc część przestrzeni sie zwolniła a ta różnica wynika z apdejtów, zmiennej wielkości pliku stronicowania, system restore oraz plików tymczasowych.
Aplikacje zewnętrzne zajmują w tej wielkości ok. 3,8 GB plus ok. 7 GB na AppData gdzie tez coś mają. Teoretycznie mógłbym podzielić to na dwie partycje 60 i 50 GB ale.
Żeby dysk ssd działał sprawnie to potrzebuje na stałe mieć do dyspozycji co najmniej 25% dodatkowej, wolnej non stop powierzchni, przy dyskach do 240 GB. Powyżej, jak na HDD, 15%
Nie jest to mój wymysł czy fanaberia ale wynik przeprowadzonych testów między innymi przez Anandetech. Jest to między innymi potrzebne do wykonania Trim. Ja mogę tylko to potwierdzić. Po siedmiu latach eksploatacji jest sprawny jak w dniu zakupu.
Myślę ze 70 GB na partycję systemowa ci wystarczy choć jeśli masz taka możliwość i będziesz aktualizował do Win 11, to przez ok 10 dni po aktualizacji wersja win 10 będzie na partycji zajmować sporo miejsca ( a nuż będziesz chciał wrócić do niej).
A co do podziału dysku na partycje i ustawienie na jednej z nich systemy to też nie jestem tego zwolennikiem.
Bezpieczniej jest mieć osobny dysk, mniejszy, tylko na system i programy i dodatkowo inne, na dane, z tego na bezpieczne dane, dysk zewnętrzny

100 gb to dobry rozmiar partycji, ja bym nie ruszał. Poza tym nie tracisz tego miejsca nadal jak chcesz możesz coś zapisać na tej partycji jak czujesz, że będziesz miał krucho z miejscem.

Ja mam partycje 120 GB (111), i mam 63 GB zapełnione. Część programów musi być choć cześciowo zapisana na partycji systemowej + to czym rozrasta się sam ms

1 polubienie