Witam.Mam w planach wymiane mojego Pentium Dual-Core E6300 na jakiś procesor z rodziny Core 2 Duo.Na moim e6300 gry takie jak pes 2010 gta 4 call of duty itp.na wysokich detalach bardzo się tną.Na XP tak nie mam.Pewnie to dla tego ze mam tylko 2mb pamięci podręcznej.E7500 ma jej 3mb.Czy dzieki wiekszej ilosci pamieci podrecznej gry na Win 7 na wysokich detalach beda chodzić szybciej?
Zainstaluj raczej na obecnym sprzęcie, pod Win7 najnowsze sterowniki płyty głównej i karty graficznej.
Jeżeli na XP gry chodzą OK a na 7 bardzo tną to jest to raczej wina sterowników.
Gry się tną, bo chodzą na DX 10 (w XP masz 9).
Rozmiar pamięci podręcznej praktycznie nie ma znaczenia, różnica wydajności jest od zera do kilku procent, na granicy błędu pomiaru.
DirectX 9 doinstalowany w siódemce? Bo domyślnie go nie ma.
Sterowniki najnowsze a Directx zainstalowany.Podam konfiguracje komputera:
Procesor : Intel Pentium Dual-Core E6300 2.8GHz
Plyta Glówna : GIGABYTE GA-P43-ES3
Pamiec RAM : CORSAIR 4GB PC 800MHz 2x2GB
Karta Graficzna : PALIT GeForce GTX 260 896MB DDR3
HDD : Samsung 500GB HD502HJ
Zasilacz : ModeCom MC 530W Carbon
E 6300 (2,8) ma minimalnie niższe taktowanie niż e7500 (2,93). Dużej różnicy wydajności nie będzie (kilkanaście procent).
Powiem tak:
Podkręć procka na 3.5GHz - 4GHz i wymień ten pseudo zasilacz na coś porządnego.
System masz zaktualizowany ? sterowniki najnowsze wgrywane w odpowiedniej kolejności ? bo u mnie gry chodzą tak samo pod XP Vista i 7.
qwerty01:
Jak gra jest pisana przy wykorzystaniu DX9 to wykorzystuje tylko DX9 a nie DX10 ! więc nie pleć bzdur.
Mam ten sam procek (bez OC), podobną konfigurację i troszeczkę słabszą grafikę a najnowszego Call’a przeszedłem od początku do końca na full detalach bez najmniejszych zacięć więc wspomniane lagi muszą być powodowane czym innym. btw COD4 nie korzysta z Dx10