Czy najnowsze Ubuntu będzie normalnie działać na komputerze z 2GB ramu?

Witam

Tak jak w temacie czy najnowsze Ubuntu będzie działać na słabym kompie?

Athlon II X4 640
2gb ramu
Geforce 7600GT

1 polubienie

Działać będzie. Bez SSD dostaniesz palpitacji serca podczas uruchamiania przeglądarki.

SSD mam, stare ale jest.

Działać będzie, ale cudów się nie spodziewaj. Więcej RAM od wielu lat mają nawet najtańsze telefony. Kup do swojego komputera maksymalna ilość jaka potrafi obsłużyć, bo podejrzewam, że to jakieś DDR2, które kupisz za cenę złomu.
Rozbudujesz to do 8GB, SSD już masz, procek jeszcze do netu wystarczy i będzie chodzić jak ta lala :wink:

1 polubienie

O ile mobo na to pozwala.

Za ten złom kupiłem właśnie 1600 :rofl:

To musiałeś chyba całą ciężarówkę tego sprzedać, bo widze ceny za moduły 2GB w okolicy 15 zł sztuka :smiley:

Ja miałem czterogigowe :wink: i wystarczyło 8 sztuk :joy:

Oryginalna wersja będzie się zacinała.

Wersje z lżejszym środowiskiem (mate, xfce) powinny działać dobrze.

czy dorzucenie 2gb ramu by tutaj pomogło?

Tak, chociaż SWAP na SSD czyni cuda. Ale RAMu nigdy za wiele.

SWAP Tzn?

SWAP na SSD z małą ilością RAM to przedwczesna śmierć dla dysku SSD, raczej bym takich rzeczy nie doradzał.(tym bardziej jeżeli jest na kościach TLC)

Jeżeli chcesz postawić lekkiego Linuxa że środowiskiem XFCE to celuj w MX Linux.
Wbrew moim oczekiwaniom nawet na distrowatch jest na 1 miejscu.
https://distrowatch.com

SWAP - partycja lub plik pełniący rolę dodatkowego RAMu, jak ilość RAM na wyczerpaniu to dane trafiają do SWAP.

Nie no, nie siejmy defetyzmu. Moim dyskom nic nie dolega. A zresztą jak padnie, to ile kosztuje 120-tka?

Wszystko zależy m. in. od parametru “swapiness” (https://wiki.archlinux.org/index.php/Swap#Swappiness) to, że u Ciebie jest ok, nie znaczy, że przy 2GB i stosunkowo wysoko ustawionym parametrze w niektórych dystrybucjach będzie ok.

Przy 4, 8GB … zgodzę się nie ma to większego wpływu, bo przy standardowym ustawieniu rzadko trafiają tam dane.
Jeżeli jednak mamy tylko 2GB to dysk jest orany ciagle, a najintensywniej chyba podczas przeglądania internetu. W połączeniu z ograniczonym zapisem hosta SSD, dużo szybciej taki dysk trafi do kosza.

Mam Fujitsu z 2GB RAMu, swappiness ustawione na “1”. Zużycia SSD nie stwierdzono.

W tym rzecz: “A low value causes the kernel to avoid swapping, a higher value causes the kernel to try to use swap space”, więc 1 to prawie nie używa swapu, gdzie standardowa wartość to “60” :slight_smile:

Wiesz, wystarczy uruchomić dowolną przeglądarkę i pomimo ustawienia na “1” SWAP zaczyna pracować :wink:

Ale nie tak jak przy wysokich wartościach. Wartość “1” powoduje, że SWAP jest używany, ale mniej intensywnie, gdy naprawdę RAM jest bliski wyczerpania. Zredukowane jest I/O do minimum. Ustaw na 60-80 i zobaczysz różnice w zapisie / odczycie przy byle aplikacji pierwszeństwo będzie miał SWAP mimo iż w RAM będzie relatywnie sporo miejsca. Po to właśnie jest ten parametr.

Tylko jaki jest cel tego ćwiczenia? RAMu jest mało, więc dobrze go wykorzystać w całości.