Czy najnowsze wersje GPU-Z i CPU-Z mylą się w sprawie modelu rdzenia karty?

Czyli jednak zrobili GTX 1060 na rdzeniu GP104 na zwykłych pamięciach… coś czułem jak to odkryłem że będą chcieli opchnąć wybrakowane GTX 1070 które nawet jako sprawne i nowe nie sprzedawały się po wprowadzeniu wersji Ti której było bliżej do GTX 1080 i coraz bliższej premierze RTX 2070. To może dlatego w boście mam 1920 MHz a karta nie włącza chłodzenia nawet kiedy oglądam film Full Hd w x264 na CUVID… czyli jestem fuksiarzem czy pechowcem ?

I słusznie nic nie aktualizuj jak nie ma od producenta, lub dobrze sprawdzonego do twojej karty BIOS-u.

Jak widać i możliwe.

A tego nie wiem. Sam musisz ocenić, starszy procesor, a mocniejszy.

Większa o 50 kilka % powierzchnia rdzenia przy tej samej ilości CUDA/TMU/ROP to lepsze odprowadzanie ciepła stąd “niezrozumiałe” przeze mnie (do teraz) dobre chłodzenie mojej karty i faktyczny boost fabryczny ponad 1,9 GHz … szkoda tylko że to nie pamięci GDDR5X bo taka wersja położy RX590 na łopatki jednocześnie biorąc 100W mnie prądu w stresie :slight_smile:

PS. Wiem wiem… pocieszam się :slight_smile:

A może kiedyś zrobią VBIOS co odblokowuje CUDA, TMU i ROPy. Bo rdzeń GP104 może pochodzić z GTX 1070, 1070 Ti, 1080 lub 1080 Ti więc będzie wielka loteria, ale nóż widelec… nie pierwszy raz takie sztuczki widziałem z kartami robionymi z mocniejszych modeli GPU i nawet jak miały być rzekomo przycinane (rdzenie) do niższego poziomu to i tak był to bajer fabryki której nie opłacało się tego robić a tylko ściemniali za pomocą VBIOSu żeby nie zablokować sprzedaży droższych wersji.

PS. Ale czuje że więcej niż GTX 1070 ludzie nie wyciągną bo karta ma tylko jedną wtyczkę 6-pin… ale mi tam by wystarczyło :slight_smile: