Czyli jednak zrobili GTX 1060 na rdzeniu GP104 na zwykłych pamięciach… coś czułem jak to odkryłem że będą chcieli opchnąć wybrakowane GTX 1070 które nawet jako sprawne i nowe nie sprzedawały się po wprowadzeniu wersji Ti której było bliżej do GTX 1080 i coraz bliższej premierze RTX 2070. To może dlatego w boście mam 1920 MHz a karta nie włącza chłodzenia nawet kiedy oglądam film Full Hd w x264 na CUVID… czyli jestem fuksiarzem czy pechowcem ?
I słusznie nic nie aktualizuj jak nie ma od producenta, lub dobrze sprawdzonego do twojej karty BIOS-u.
Jak widać i możliwe.
A tego nie wiem. Sam musisz ocenić, starszy procesor, a mocniejszy.
Większa o 50 kilka % powierzchnia rdzenia przy tej samej ilości CUDA/TMU/ROP to lepsze odprowadzanie ciepła stąd “niezrozumiałe” przeze mnie (do teraz) dobre chłodzenie mojej karty i faktyczny boost fabryczny ponad 1,9 GHz … szkoda tylko że to nie pamięci GDDR5X bo taka wersja położy RX590 na łopatki jednocześnie biorąc 100W mnie prądu w stresie
PS. Wiem wiem… pocieszam się
A może kiedyś zrobią VBIOS co odblokowuje CUDA, TMU i ROPy. Bo rdzeń GP104 może pochodzić z GTX 1070, 1070 Ti, 1080 lub 1080 Ti więc będzie wielka loteria, ale nóż widelec… nie pierwszy raz takie sztuczki widziałem z kartami robionymi z mocniejszych modeli GPU i nawet jak miały być rzekomo przycinane (rdzenie) do niższego poziomu to i tak był to bajer fabryki której nie opłacało się tego robić a tylko ściemniali za pomocą VBIOSu żeby nie zablokować sprzedaży droższych wersji.
PS. Ale czuje że więcej niż GTX 1070 ludzie nie wyciągną bo karta ma tylko jedną wtyczkę 6-pin… ale mi tam by wystarczyło