Czy należy zachować gazety od programów w domu ? Ciekawi mnie jak prawo mówi czy mam trzymać gazety czy można je wyrzucić i mając nośnik tylko bo tych gazet się dużo zbiera
swego czasu czytałem gdzieś, że trzeba trzymać paragon jako dowód zakupu
No to ładnie, kupuję sobie gazetę w kiosku i mam paragon? Bo jeszcze nigdy nie zabierałem paragonu z kiosku za gazetę:/ Poza tym paragony blakną po roku i nic na nich nie widać Ja np przeczytałem gazetę bo było zimno i w piecu trzeba było rozpalić. Teraz mam samą płytkę z okładką do niej ^^
Mnie się wydaje, że to ewentualny prokurator czy sędzia ma ewentualnie udowodnić, że masz nielegalny program. To bolszewicy kazali udowadniać swoją niewinność.
W momencie gdy paragon wyblaknie, niestety kończy się nam licencja na program… ładnie, idę niszczyć płyty .
Ale zawsze można zeskanować paragon. Chyba to starczy
Może lepiej zostawić samą okładke żeby w razie czego żadna małpa z urzędu się nie czepiała
Przecież płyty z gazet widać że są od nich to nie trzeba trzymać gazet,masz oryginalną płytkę a z niej zainstalowany program na komputerze to ci mogą skoczyć :)A by było trzeba zachować gazetkę to by pisali o tym właśnie w niej,ale nigdzie czegoś takiego nie widzialem
Ale na płycie masz napisane “Płyta jest integralną częścią czasopisma i nie może być sprzedawan oddzielnie”
a jak nie będziesz miał gazetki to mogą się czepiać np. “Skąd masz tą płytke??”
No to powiem, że kupiłem z gazetą. A gazetę wyrzuciłem.
taa… Gorzej jak nie uwierzą:P
Ale to bezsensu, aby trzymać gazetę
Dziwne to z deka.
a ktoś powiedział, że nasze prawo ma sens
Ja trzymam gazetki,bo mi nie przeszkadzają.
Ja bym na wszelki wypadek polecał zostawić gazetkę.
Tylko z tymi gazetkami taki problem ze mają już ze 300 kg a gdzie reszte trzymać
moje wszystkie z przed 2003 roku poszły na makulaturę
ja oddałem do szkoły na makulature, dobra! idę niszczyć płytki
Ehhh, kupiłem i mam, co jeszcze mam trzymać, jak mi sie kawałek urwie to też mam trzymać o_O?
Cała szafa tego czegoś, trzeba było sie pozbyć…
Prawo takich szczegółów nie definiuje. Nie musisz trzymać gazet - wystarczy nawet sam nośnik.
Dokładnie tak. To czy sama płyta jest legalna czy nie, kto ją wydał itd. można łatwo sprawdzić po specjalnym numerze/kodzie umieszczonym wokół jej środka. To do policji, prokuratura należy udowodnienie, że program jest piracki.
Nie ma obowiązku trzymania dokumentu zakupu. Oczywiście warto go mieć (szczególnie w przypadku droższego oprogramowania) ale nie ma takiego nakazu.
J.w.
Lepiej zostawić ale nie ma takiego obowiązku.
Mylisz pojęcia. Nie może być sprzedawana oddzielnie. Zresztą za tego typu naruszenia odpowiada tylko i wyłącznie sprzedawca, a nie klient. Podobnie było kiedyś z systemami Windows w wersjach OEM (kiedy nie można było ich jeszcze kupować samodzielnie) - system zakupiony w ten sposób był jak najbardziej legalny.
No i w końcu konkretna odpowiedź gazetki do kosza pójdą
Moje też razem sporo ważą,ale póki co miejsce jest. Najwyżej,jeśli to legalne to się skan zrobi