Tak się robi sterowniki by AMD
Ciekawe kiedy nVidia w końcu beknie za zaprogramowane postarzanie kart.
Kupiłem kartę od tego monopolisty tylko raz i po raz ostatni… jak będę wymieniał kartę to tylko Navi 3090 XT
Tak się robi sterowniki by AMD
Ciekawe kiedy nVidia w końcu beknie za zaprogramowane postarzanie kart.
Kupiłem kartę od tego monopolisty tylko raz i po raz ostatni… jak będę wymieniał kartę to tylko Navi 3090 XT
Pisałem Ci już, że AMD ma łatwiej, bo GCN jest z nami od Radeonów 7XXX. Nvidia co serię coś przerabia w architekturze dość konkretnie i optymalizacja pod wszystkie serie jest im nie na rękę - czytaj nieopłacalne.
Faktycznym przykładem moze być obecna pozycja Vegi 56, która dzisiaj dogania GTX 1080, a na start miała wydajność bliżej 1070, a nawet czasem brakowało.
Proceder z brakiem wsparcia dla starych kart ciągnie się od bodaj 6xx. Kto się zorientował ten wiedział kiedy pozbyć się karty od NV lub czy nie wziąć lepiej Radeona.
Tak ale AMD ma 15 % rynku a monopolista nVidia całą resztę + extra ceny kart za monopol więc nie uwierzę że nie stać ich na dobrych programistów sterowników…
No właśnie nie stać ich na wspieranie starych kart, policzyli to sobie AMD walczy o rynek więc musi inaczej działać, ale gdyby tylko był na ich pozycji to też używałby wszystkich dostępnych środków żeby zwiększyć zysk. To są firmy, tak działa biznes Nie twórz jakiś wirtualnych obozów, że ja za amd, bo to ci dobzi
Marketing mówi by nowe produkty były zauważalnie lepsze od starszych. Podbijają wydajność Turingów by wypadały lepiej, ale nikt im nie zarzuci, że spowalniają Pascale, a tego nie robią. Po prostu Pascale sa teraz EOL i maja argument jakby się ktoś czepiał. Tak działa każdy monopolista.
Mało tego. Gdyby role się odwróciły to na pewno AMD robiłoby podobnie. To nie fundacja charytatywna. Dlatego kupuje się produkty, które odpowiadają naszym potrzebom i naszemu budżetowi, a nie goni jak jakiś leming za modą.
Marketing mówi że jeśli karty są lepsze to są lepsze od strony inżynieryjnej a nie za pomocą sztuczek programistycznych czyli poprzez stery i monopol. Gdyby monopolista nVidia miała siedzibę w UE to już dawno zabuliłaby 1 mld Euro kary i odechciałoby się jej gnoić WŁASNYCH konsumentów… nigdy więcej kart nVidii teraz czekam na Navi. AMD stworzyło Vulkana który jest lepszy od DX 12.1 i podzieliła się tym świetnym API z każdym a jak nVidia coś wymyśli to od razu patent i monopol na to…
Dalej nie rozumiesz, że te dwie firmy działają z kompletnie innego pułapu, więc musza podejmować inne środki.
Nikt ci nie psuje karty graficznej jaką kupiłeś. Kupiłeś pod Tom Raidera 3? Ta gra dalej chodzi na tej karcie jak w dniu zakupu (to tylko przykład )
Widać, że nie wiesz jak dzisiaj działa marketing. Znaczy słówka są takie jak piszesz, ale rzeczywistość jest całkiem inna.
Czemu NV miałaby dostać karę? Za co? Za to, że dba głównie o swoje nowe produkty jak 99% producentów różnych towarów, z różnych branż?
AMD nie stworzyło Vulkana tylko pomagało go wypromować i udoskonalić. Pierwszym efektem pracy było Mantle, a potem prace szły dalej i wyszedł Vulkan.
I masz rację. Jak przeszkadza Ci polityka firmy to idziesz do konkurencji. Tak robi chyba każdy ogarnięty konsument. Problem jest gdy konkurent nie ma tak dobrych towarów, bo przykąłdowo AMD dalej nie ma odpowiedzi na 1080 Ti chociażby, o 2080Ti nie wspominając. Ok, to rynek entuzjastów, ale jest to pewnego rodzaju wyznacznik tego, co firma potrafi, a że lud ciemny to zachwala takiego 1060 3GB i podobne wykastrowane wynalazki.
Dodajmy jeszcze, że za innowacje się płaci, bo to są pewnie często lata opłacania laboratoriów, które tylko raz na jakiś czas coś wymyślą. To nie jest tylko koszt wydrukowania płytki i wlutowania tranzystorów, a to nvidia wprowadza innowacje. To też musi kosztować i dział marketingu musi trochę tych kosztów zrzucić na mniej świadomych użytkowników;)
Tak jak wspomniał @LORDEK; jak ktoś siedzi w rynku albo dopyta, to wybiera najkorzystniejszą opcję, bez względu na to, jakie ma logo. Dlatego potrzebna jest konkurencja, żeby deptała po piętach i żeby było w czym wybierać.
No i wracamy do punktu wyjścia: NV ma większe koszty na badania, robi lepsze karty i “olewa wspacie” (akurat ograniczeniu przed premierą nowej bym się nie dziwił, tak by nowsza karta wypadła jeszcze lepiej), a AMD nie ma kasy i dalej dłubie 10 rok w GCN
Może tak być, ale to nie oznacza, że “nvidia zwalnia poprzednie serie kart”
Ale te koszty ma wyższe, musi większą ilość pracowników opłacić, a kasa się nie bierze z powietrza. Sami sobie nadali tempo lata temu i teraz muszą się go trzymać, bo inaczej spadną z rowerka i dłużą chwilę mogliby się podnosić. To tzw. kapitalizm. Zyski mają stale rosnąć. AMD od lat miało straty, więc teraz każdy, nawet mały zysk to sukces i mogą, a nawet muszą iść małymi kroczkami.
Co do GCN to AMD przy premierze HD 7xxx jasno dała do zrozumienia, że to technologia na lata, bo się ma świetnie skalować. Póki co wygląda, że jest świetnie, bo nie odstaje od konkurenta za bardzo jeżeli chodzi o wydajność. Problem był zawsze z efektywnością energetyczną, ale w miarę rozwoju jest coraz lepiej. Tylko ludzie cymbały liżą Nvidii stopy. Nawet teraz jak RX 570 to killer w tej klasie cenowej. No nie ma po prostu drugiej karty o takiej wydajności w tej cenie. Jak dwa lata temu brałem RX 480 8GB to będący w tej samej cenie GTX 1060 z 6 GB VRAM był dla mnie słaba ofertą patrząc na bliźniaczą niemal wydajność. Ale lemingi poszły. Ja teraz cieszę się jeszcze względnie dobrą wydajnością, a posiadacze 1060 trochę się dławią.
Dla broniących zasadności* monopolu nVidii (bo niby ma do tego prawo) niemal 8 minutowy film:
PS. Film ma “tylko” prawie 2.3 mln wyświetleń i “tylko” 66 tys lajków i “aż” 5.5 tys dyslajków
A może ta najnowsza wersja syntetyka (z 10 kwietnia) miała już zawarte instrukcje/testy pod kątem WDDM 2.6 czyli z RTXów i na Pascalach gdzie nVidia dokooptowała te rozwiązania z premedytacją po to tylko żeby wypromować jakie to RTX są super-duper miodzio a Pascale “bebe” wychodzi ten prawie 50% spadek w teście DX12 ? Bo jakieś rozwiązanie być musi… spadek o połowę w tym teście to olbrzymia wartość i nie wierzę że to “tylko syntetyk” i się nie liczy
PS. Nie mam żadnej gry na DX12 (tylko DX11 i Vulkan) więc nie mogę tego inaczej przetestować więc proszę kogoś o pomoc żeby to potwierdził lub zanegował w grach.
RX 570 OC vs 1060 6 Gb OC vs RX 580
Bez komentarza ponieważ IMHO jest zbędny… kolejny dowód na to że “Turing or die”
Stery 419.67 wynik 10200 pkt z groszami - najnowsze stery 8500 pkt (z powodu wyniku w DX12 tj 50% mniej)… “Turing or die”
430.86 -> nadal 8500 pkt i nadal winny jest 2x mniejszy wynik w DX 12… Turing or die… jak złodzieje i debile z nVidii nie potrafią zaimplementować WDDM 2.6 to po co się za to w ogóle zabierają ??
PS. Niech idą na lekcje programowania do AMD i nauczą się że po 2 latach ta sama karta na najnowszych sterach może mieć od 10 do 20% więcej klatek niż w czasie jej premiery.
Masz, czytaj:
Like the previous one, if you are running the Insider Preview of Windows 10 v1903, then probably you should install the new driver.
For people owning a Pascal card and still on the current Windows 10 v1809 (or previous OS versions), I still believe the 425 release is smoother overall. Unless you need one of the bug fixes or own one of the new G-Sync compatible monitors.
Różnice w DX 12 prawie żadne, niemniej wyczytałem w sieci, że zdarzają się problemy z grami w DX 12 zarówno na Turingach jak i Pascalach. Czasami pomaga zrobienie czystki z pomocą DDU, ale winą obarcza się Windowsa. Podobno dopiero 1903 może poprawić sytuację z DX12 i póki co doradza się pozostanie na sterownikach, które dają lepszą wydajność. Nie ma co wypisywać teorii spiskowych póki co.
PS. Ciekawe jak by wypadł z RX 590 czyli RX 580 “na koksach” lol
Przetestowałem DX 12 w najnowszej wersji (z wczoraj) 3DMarku czyli teście Time Spy 1.0
Stery 431.18 system W10 build 1903 x64
Na stronie producenta benchmarku jest* (test samej karty) 4327, ale ze znacznie lepszym CPU tj i7-8700K:
Karta była pewnie podkręcona do testu (moja też jest, ale tylko fabrycznie GPU na ~1.8 GHz)
Wniosek jest taki: odszczekuję co pisałem niedobrego o nVidii wcześniej… przyznam że nie chciało mi się ściągać najlepszego benchmarku grafiki na świecie bo ważył 5.4 Gb a mam neta 8 Mb/s czyli ściąga dokładnie 1 megabajt na sekundę
PS. Co nie zmienia faktu że AMD znacznie lepiej, za pomocą sterów, dba o swoich aktualnych (a nie tylko przyszłych klientów nowości) od nVidii