Czy odblokowanie bootloadera unieważnia gwarancję w UE?

Pytanie jak w temacie. Czytałem że podobno w UE nie unieważnia? Prawda to?

Chodzi o to że w nowym smartfonie, zaktualizowałem Androida, system stał się niestabilny, oprócz tego nie mogę wrócić do starszej wersji Telefonu Google (zmienili interfejs, stał się niewygodny),
chcę zdowngradować system oficjalnym ROM’em ze strony producenta.

Wiem że na pewno wgranie Custom ROM’a unieważni gwarancję, ale co z oficjalnym?
Reset do ustawień fabrycznych nic nie daje, próbowałem wgrać starszy Telefon w Google przez

adb install -r -d <plik apk>

ale error odmawia wgrania

Odblokowanie bootloadera nie wpływa na gwarancję itp.
Producenci nie mogą automatycznie unieważnić tej gwarancji tylko dlatego, że odblokowałeś bootloader lub zmieniłeś oprogramowanie.

ALE !

Gwarancja może zostać odmówiona albo nieuznana gdy uszkodzenie wynika bezpośrednio z odblokowania bootloadera, instalowania niestandardowych ROM-ów lub innych modyfikacji.

To oznacza, że jeżeli odblokujesz bootloader, wgrasz nieoficjalne oprogramowanie i z powodu tego softu sprzęt zostanie uszkodzony (np. cegła, problem z pamięcią), serwis może odmówić naprawy w ramach gwarancji.

A co jeśli np. płyta główna padnie po pół roku od wgrania innego systemu?
Opróccz oficjalnego myslałem też nad:

ale to już trochę bardziej skomplikowane

Wszytko zależy od podejścia serwisu. Jak są naciski aby uwalić jak najwięcej grzebiących klientów to wszystko Ci przypiszą, że to Twoja wina…
A jak serwisant będzie miał dobry humor to nawet nie zwróci uwagi na bzdety.

Czyli w razie takiej awarii lepiej po prostu odesłać i nie wspominać że coś było grzebane?
Popsuł się i tyle, ewentualnie potem się tłumaczyć?