Czy odpalę Wiedźmin 3 na tym laptopie?

Ja nie mówię ze nie odpali źle to nazwałem powinno chyba być no że gra będzie miała tak mało fps że będzie nie grywalna to po co ją odpalać, i nic nikt chyba (nie zauważyłem tego hejtera laptopów) nie mówił ze laptopy nie są do gier wiadomo ze w tej cenie PC będzie lepszy ale laptop ma w cenie mobilność,ekran i klawiaturę :slight_smile: ale mój laptop do gier już średnio się nadaje, i po co komuś 100 fps jak 60 fps starczy każdemu, w niektórych przypadkach trzeba się cieszyć z 30 fps poniżej 30 fps nie ma się z czego cieszyć chyba że lubisz pokaż slajdów…

Na 27, nie 15 calach. :wink:
A tak po prawdzie na laptopie da się grać, sa laptopy gamingowe, tylko strata wydajności do stacjonarki wyniesie pewnie ze 20%. Jedna uwaga: w zakresie cen do 2500 zł laptop i gry nie idą zupełnie.

Nie. Bo tak jak pisałem wcześniej podłączam w domu zewnętrzny monitor. Laptop służy mi do pracy i zabawy. W tym drugim jednak przypadku traktuję go mocno stacjonarnie i gdy chce sobie pograć podłączam go do zewnętrznego monitora. W przypadku pracy odłączam go i doceniam jego mobilność, ale wtedy raczej nie gram gdy jest odłączony od zewnętrznego monitora. Ale właśnie temu, że jest to laptop gamingowy mam w nim dwa urządzenia w jednym - konsole do gier i komputer mobilny do pracy. Bardzo zadowala mnie takie rozwiązanie.

No ok. nie wiem co tam robisz. mój komp do pracy jest odpięty od netu. Jakąś gimnastykę wykonujesz.
podpinasz się odpinasz.
I to ma być wygodne?

I to jest właśnie puenta. Nikt nie mówi, że służbową furgonetką nie odwieziesz dzieci do przedszkola. Oczywiście do odwożenia lepszy byłby zwykły samochodzik, a do wożenia mebli w pracy solidny dostawczak. :wink: Jak coś łączy cechy dwóch kategorii, to w obu będzie tylko średnio dobre, dedykowanym rzadko dorówna. :wink:

1 polubienie

Wiedźmin 2 ma niestety bardzo słabą optymalizacja, grałem w gry z wyższymi wymaganiami i nie było takich problemów…

1 polubienie

Zostało mi kupić nowy sprzęt…

Zanim zaczniesz grać we W2 wejdź w opcje i wyłącz "uberpróbkowanie", które domyślnie po instalacji jest włączone. To potrafi zerżnąć każdy sprzęt. Ja gram na takich ustawieniach i mam 65 k/s. Z uberpróbkowaniem mam ich 10. Jednak jak chcesz wymienić sprzęt to poczekaj. Nowy mobilny Ryzen 7 ma mieć 8 rdzeni i 16 wątków. To sprawi, że Wiedźmin wyskoczy z monitora takiego kopa dostanie :smiley:

zerknij tutaj - wygodna stronka która pokazuje na jakich detalach odpalisz (co do laptopów to lepiej kliknąć na grę i nie sugerować się znaczkami, tylko przewinąć w dół i zobaczyć w zakładki minimum i recomended)

PS stronka wymaga apki, która sprawdzi sprzęt

1 polubienie

Zmiana rozdzielczość chyba pomaga ale nie jestem pewien bo mam odpalone MSI (pokazuje temp,fps .itd) i jak jest ścinka pisze limit power…

I ekran wtedy miga,pulsuje coś w tym stylu, może to przez to ze mam ładowarkę od innego laptopa (jest mniejsza niz ta orginalna)

To prawda. Laptopy poniżej 2500 zł nie nadają się do grania bo w tej cenie bardzo rzadko mają dedykowaną grafikę. A jak mają to jest to coś pokroju MX czyli wydajnościowo tych lepszych zintegrowanych kart Vegi od AMD. Laptop na którym można sobie pograć musi być droższy bo przecież trzeba w niego wpakować zewnętrzny układ graficzny. Więc koszt produkcji wzrasta.
Zgadzam się z tym, że laptop zawsze będzie mniej wydajny od blaszaka. Ja całe życie korzystałem ze stacjonarnego PC na laptopa przesiadłem się dość niedawno. I choć wydajnością odstaje od desktopa to jednak jego dużą zaletą jest mobilność. Bardziej przeszkadza mi w laptopie raczej jego skromne możliwości rozbudowy. Bo chętnie bym chciał mieć takiego laptopa który pozwalałby wymieć GPU. A na dziś praktycznie mogę dodać pamięć RAM i powymieniać dyski. A GPU i procesor wlutowane są na stałe. To boli.