Zastanawiam się nad kupnem karty dźwiękowej do muzyki takiej do 100zł.
Mam pytanie czy poprawi to znacząco jakość odtwarzania muzyki bo słyszałem ze nowsze płyty główne maja lepsze układy dźwiękowe nie różniące się od średnich kart (takich właśnie do 100zł)
Zależy mi na jakości dźwięku.Nie chce mi się słuchać muzyki na kompie bo ma gorsza jakość niż przeciętna wieża.Tylko zastanawia mnie to czy to będzie spory skok jakościowy gdy kupie np:Creative SOUNDBLASTER AUDIGY SE OEM bo jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać
widać to raczej nie będzie dużej różnicy ale zapewniam że będzie słychać różnice w jakości dźwięku nawet przy tej karcie co podałeś dźwięk jest dużo lepszy niż na nawet najnowszych kartach zintegrowanych zwłaszcza na głośnikach 5.1, na 2.0-2.1 tak dużej różnicy nie ma ale na 5.1 tych co masz jest.
jeżeli używasz zestawu głośnikowego 5.1 klasy komputerowej (Creative lub Logitech lub Genius hehe) to SB Audigy, jest absolutnie wystarczające, natomiast jeżeli posiadasz zestaw 5.1 z prawdziwego zdarzenia ( Denon lub Onkyo) to nie warto schodzić poniżej Asus Xonar DX, natomiast o zintegrowanej dźwiękówce radze zapomnieć i wyłączyć w biosie…
z grami jest tak ze nawet po odinstalowaniu sterów od SBA, w ustawieniach samych gier zostaja śmieci po starej karcie, na początku z regóły pojawiają się kłopoty w przetwarzaniu dźwięku, ale jak się ukończy konkretną misje, i zacznie następną to wtedy kłopoty znikają tak jak by się gra zresetowała, tak to widze poniewarz niechciało mi się reinstalować gier, druga sprawa to to że na serwie są nowsze sterowniki, a ja jade na tych z płyty, no ale nie chce mi sie ich ściągać i reinstalować na nowo, może być różnie, w sumie jedyne co dociągłem to poprawkę dla gry Bioschock, poza tym wszystko chodzi normalnie, a nowe sterowniki doinstaluje innym razem…