Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Niestety razem z zasilaczem przekroczy budżet, ale naprawdę warto dołożyć (piszę to jako użytkownik Athlona II X3). Płyta mimo, że budżetowa, ma zapewnione wsparcie dla nowych procesorów Intela - Ivy Bridge, w przyszłości będziesz mógł wsadzić i5/i7. W podobnej cenie jest wysyp modeli, więc jeśli potrzebujesz np. złącza PCI, coś się znajdzie. Natomiast płyty z USB 3.0 i SATA III dostaniesz od ~220-230zł.
Z tym budżetem? Jak nie potrzebujesz USB 3.0/SATA III to możesz wziąć M5A78L-M/LX V2 i Phenoma II X4 965. Ale jak wyżej - da się złożyć coś na i3-2120. Zależy co robisz na komputerze, osobiście momentami wyczuwam, że przydał by się ten czwarty rdzeń, ale stwierdziłem, że wymienię, jak się nieco bardziej zestarzeje. W połączeniu z HD6850 gry śmigają, na razie większość na 1920x1080 na ultra na tej magicznej barierze 30+FPS
W sumie mam Athlona, bo się napaliłem na USB 3.0, a i tak raz użyłem. Na integrze nie poszalejesz, grałem w 1440x900 na średnio-wysokich w NFS: Undercover i to był szczyt możliwości (momentami się przycinało, ale nie narzekałem). Chociaż wiadomo, jak z integrą - na jednej zadziała normalnie, na innej będzie się ciąć jak robotnicy las (pod drogę :D)
Ewentualnie (że tak sam siebie przelicytuję ), można pomyśleć nad platformą FM1, na którą Athlony II X4 są wyjątkowo tanie, a płyty z najnowszymi standardami (i to w pokaźnej liczbie) zaczynają się od 200zł. Niestety jest to platforma całkowicie nieprzyszłościowa, więc żadnego nowego CPU pod nią nie będzie.
(6x SATA III, 4x USB 3.0 + chyba 2 wewnętrzne do wyprowadzenia)
P.S. Athlon II X4 631 (na standardowym taktowaniu) ma wydajność na poziomie Q6600 - dziś już starego, ale nadal bardzo przyzwoitego czterordzeniowca. No i oczywiście Athlon pod FM1 nie posiada zintegrowanej grafiki, więc takową trzeba posiadać.