Witam posiadam mobo gigabyte ga-m56s-s3 i tutaj moje pytanie. Czy opłaca się upgrade procesora na tą płytę czy zdecydowanie lepiej kupić coś nowego?
Coś nowego ta płyta pamięta czasy 2006 roku więc na dzisiejsze czasy to się ma nijak.
Czemu nie? Phenom II X4 955 w 95W po upgradzie BIOSu ma jak narazie wystarczającą wydajność. Napisz może, jaki obecnie masz procek, jaką grafikę, zasilacz?
Zrób lifting możesz także wykonać overlock nie zaszkodzi zrobić upgrade memory chips moim zdaniem, to lepiej wykonać niż kupować nowy komputer.
PS.Drogi SeBIX99 nie rozumiem dlaczego do zdania w języku polskim wtrącasz słowo angielskie (upgrade) które ma swój odpowiednik w naszym języku.Dla ciebie forumowiczu piosenka z dedykacją:
Zespół Piersi
Piosenka - My już są Amerykany
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pOmqJIWrqYE
PS2. Słowo Upgrade można przetłumaczyć jako zmodernizować, ulepszać, rozbudowywać.
Angielskiego słowa upgrade mi się łatwiej używa niż ulepszyć. Aktualnie mam athlon 64 x2 brisbane 5000+ myślałem też o oc do 3GHz dla niego. Grafika i zasilacz by doszedł razem z procesorem, ale nie wiem czy opłaca się pchać w ten komputer kasę. Mogę też rozwarzyć tania płyta pod celerona lub pentiuma co wydaje mi się że będzie miało podobną wydajność.
Zasilacz i grafika może się przydać w przypadku wymiany płyty, procka i ramu
Te rzeczy mam, skupmy się na płycie głównej i procku. Było też wyżej pisane o “upgrade memory chips”. Wyjaśni mi ktoś o co chodzi?
Ironicznie kolega miał na myśli wymianę/dokupienie pamięci RAM
To dobrze… ale to mam w planie. Teraz mam 3GB ale dokupie tak aby mieć 4 lub 6 jeśli phenom na tą płytę ma rzeczywiście sens. A co do liftingu to w kontekście OC chodzi o założenie chłodzenia na sekcję zasilania?