Witam posiadam laptopa lenovo l340 gaming,no i trochę brakuje mi ram’u, 8Gb i to single chanel,trochę mało wiec nasuwa się pytanie czy jeżeli zdecydował bym się na 16GB to warto zostać przy taktowaniu 2400MHz czy jednak odczuje różnicę na wyższym ?i jaką najwyższą częstotliwość mogę włożyć ?
Nie odczujesz zmiany na 2666.
Różnicę odczujesz tylko przy użytkowaniu zintegrowanej grafiki, czyli wcale jej nie odczujesz.
BTW, do czego ci brakuje tego ramu?
Mam 16GB w laptopie i w sumie nie wiem po co.
Jeśli autor gra na laptopie - więcej ramu zawsze się przyda. Gry, szczególnie te nowsze jednak potrzebują więcej pamięci. Dodaj przeglądarkę w tle i jakiś komunikator głosowy i już nie ma ramu.
Tak, pytanie tylko, czy jest wolne gniazdo, czy jest tylko jedno - to zajęte.
Jak jest wolne, to lepiej dokupić po prostu 8 GB do posiadanych i to wystarczy.
A jak jest tylko jedno, to trzeba kupić 16 GB, a z jakim taktowaniem, to już sprawa drugorzędna - pytanie też czy płyta główna obsługuje wyższe taktowanie, czy nie.
No…Dokładnie tak to u mnie wygląda.
Jest jedno gniazdo na ram akurat w tym modelu i maksymalna częstotliwość to 2666MHz właśnie,i trochę mi brak dual channelu ale cóż zostaje mi dobrać 2400 16Gb. Jest ktoś w stanie polecić dobry dysk hdd do tego laptopa ? Bo zawalone ssd jednak zwalnia prawda ?
Jak kupisz dobre SSD (Samsung, Crucial, itp.) to tego “zwolnienia” nie zauważysz (pewnie i tak będzie szybciej niż na “niezawalonym” HDD).
L340 czyli w najlepszym przypadku 1650, myślisz że te gry które potrafią wykorzystać więcej niż 8GB ramu polecą na tym w takich ustawieniach aby faktycznie to zrobić?
Zbliżyłeś się chociaż do tych ośmiu giga posiadanej pamięci?
Dokładniej, potrafisz tyle wykorzystać?
Przypominam, że najpierw należy sprawdzić czy laptop skorzysta z wyższego taktowania. Często nic powyżej fabrycznego taktowania nie zdziałasz.
Dwie aplikacje,opera gx (2 karty) do tego bf1 i oto mamy 75% wykorzystania ramu. Swoja drogą przy starcie systemu mam 38% .
Fabrycznie siedzi samsung 512Gb,jak dla mnie trochę mało wiec chce rozszerzyć i tu zastanawiam się jaki sposób wybrać, da rade w miejsce przeznaczone na hdd wrzucić drugi ssd ?
Obecny dysk SSD masz na SATA czy M2? Jeśli posiadasz wolny port na M2 i kieszeń SATA - najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie dysku HDD na dane oraz SSD (M2) na system operacyjny i aplikacje.
Przy wyborze HDD wybierz taki, który ma przynajmniej 7200 obrotów.
Czyli nigdy nie przekroczyłeś 7GB, nie masz się zatem czym martwić i nie masz potrzeby pakowania dodatkowej kasy w coś czego nie wykorzystasz.
Zainteresuj się natomiast śmieciami które żrą ci ram po starcie.
Żeby nie było, córka ma w stacji 16GB, dwa monitory, dwa razy chrome, w każdym po około 10 kart, komunikator, steam, upaly, epic, AC odyssey w maksymalnych ustawieniach.
Zajęte 6,8GB ramu.
Ja u siebie mam 32GB, udaje mi się wykorzystać więcej niż 10GB tylko podczas pracy na dużych plikach video albo podczas np konwersji całych sezonów seriali, ja mam 12 rdzeni, mogę robić naprawdę wiele rzeczy na raz, zwłaszcza że mam 3 monitory.
Ile jest w stanie uciągnąć twój laptop?
Podpowiem ci, nie masz dość mocy obliczeniowej żeby zaorać te 8GB, chyba że zawodowo siedzisz w Photoshopie.
Możesz wymienić na kość 16GB ale żebyś potem nie był zaskoczony że nie wykorzystujesz tego.
W tym modelu jedna kość jest wlutowana, więc posiadasz tylko jeden slot.
Najlepiej dobierz kość o takich samych parametrach.
Obecnie SSD siedzi na M2,okej też wydawało mi się to najlepsza opcja chodź nwm czy jednak nie zdecyduje się na zewnętrzne hdd hmm…
Zależnie od hajsu kup zwykły SSD lub HDD 2,5" i wsadź do środka, zewnętrzne są jednak dużo wolniejsze…
Rozumiem,w takim razie rodzi się kolejne pytanie czy jest jakiś program który usprawni zabawę z procesami ? bo nie za bardzo orientuję się które są potrzebne a kóre nie.