mam teraz internet z Orange, niestety od pół roku zamiast 10Mb/s otrzymuję tylko 6. Telefony nic nie dały, kończyło się zapewnieniami że wszystko będzie naprawione.
Umowa kończy mi się w maju. Aktualnie płacę 59zł wg starego cennika. Teraz płaciłbym 49. Jednak Netia oferuje korzystniejszą ofertę- otóż za 45,90zł mogę mieć 20Mb/s.
I tu moja prośba, jako że się nie znam czy mógłby ktoś udzielić mi porady który internet wybrać i czy technicznie wszystko będzie proste do zrobienia biorąc pod uwagę to, że mam teraz Orange? Czy trzeba będzie wykonywać jakieś dodatkowe czynności np. z linią telefoniczną czy zostanie po staremu?
O co chodzi z tym “Internet DO 20Mb/s” (tak samo mam teraz “10” w Orange, czyli realne 6), czy to oznacza że dostawca może bezkarnie dostarczać mi np. 15Mb?
Czy mogę wnosić o jakieś zadośćuczynienie do Orange za te miesiące bez brakujących 4Mb?
To znaczy, że nie masz gwarantowanego, że będzie 20Mbit. Równie dobrze może być 16Mbit i nie można tego reklamować. Najlepiej wypełnij formularz na ich stronie, później oddzwoni do Ciebie konsultant i powie ile na obecnym okablowaniu będzie wyciągać Internet. Oraz jakiej firmy jest okablowanie. Mnie Netia zapewniała że może hulać 1Mbit (więc kupując 20Mbit i tak bym miał 1Mbit), Orange zapewnie 6-10Mbit, a te same kable, więc ■■■■■■■ wie. Netia ogólnie ma nieciekawą opinię, zwłaszcza jak działają na kablach TP.
Ok sprawa już wyjaśniona, przez linie TP nie mogę mieć więcej niż 10…
Co do Orange. Telefony nic nie dają, pomyślałem, że pasuje wysłać jakieś pismo. No ale co w takim piśmie ma być zawarte? Może jakiś wzór jest na internecie?
Jeśli linia nie jest w stanie wyciągnąć więcej, niż te 6Mb/s (aby się tego dowiedzieć, popytaj w temacie, do którego dałem odnośnik oraz skonsultuj się z technikiem operatora), to możesz spróbować negocjować warunki umowy z operatorem, gdyż nie jest w stanie zapewnić tego, co oferuje w umowie. Jeśli możesz wyciągnąć te 10Mb/s, ale z jakiegoś powodu nie zawsze tak jest, możesz spróbować się dogadać z operatorem i podpisać aneks do umowy na niższy abonament.
Umowy abonenckie zawsze są do określonej przepustowości, tym samym operator zastrzega sobie prawo do obniżenia tej wartości, łącza z gwarantowaną przepustowością są zbyt drogie i niedostępne dla zwykłych użytkowników i kierowane są do klientów biznesowych.
Mam Internet Dialog-Netia 20 Mb/s od trzech miesięcy. Oparty jest na skrętce miedzianej. Prędkość pobierania średnio to ok 14 Mb/s. Ogólnie działa dość stabilnie choć często zdarzają się krótkie przerwy w działaniu, również moi znajomi z innych dzielnic też się na to skarżą.
Przy okazji ostrzegam przed pochopną aktywacją usługi HBO GO. Usługę aktywuje się łatwo zaś rezygnacja wymaga sporo zachodu i kosztów. Abonament za tą usługę 25 zł miesięcznie, aby zrezygnować, choćby zaraz po aktywacji trzeba zapłacić haracz w wysokości ok 180 zł +abonament za kolejny miesiąc i wysłać pismo do Netii. Łatwiej chyba obronić się przed rabusiem w ciemnej ulicy.