Czy opłaca się zakładać internet w Netii?

Witam,

mam teraz internet z Orange, niestety od pół roku zamiast 10Mb/s otrzymuję tylko 6. Telefony nic nie dały, kończyło się zapewnieniami że wszystko będzie naprawione.

Umowa kończy mi się w maju. Aktualnie płacę 59zł wg starego cennika. Teraz płaciłbym 49. Jednak Netia oferuje korzystniejszą ofertę- otóż za 45,90zł mogę mieć 20Mb/s.

I tu moja prośba, jako że się nie znam czy mógłby ktoś udzielić mi porady który internet wybrać i czy technicznie wszystko będzie proste do zrobienia biorąc pod uwagę to, że mam teraz Orange? Czy trzeba będzie wykonywać jakieś dodatkowe czynności np. z linią telefoniczną czy zostanie po staremu?

O co chodzi z tym “Internet DO 20Mb/s” (tak samo mam teraz “10” w Orange, czyli realne 6), czy to oznacza że dostawca może bezkarnie dostarczać mi np. 15Mb?

Czy mogę wnosić o jakieś zadośćuczynienie do Orange za te miesiące bez brakujących 4Mb?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Ja mam internet z Netii 20Mb/s po linii Netii, rewelacja cały czas mam 20Mb/s, w ciągu 6 lat nie było żadnych przerw ani awarii.

To znaczy, że nie masz gwarantowanego, że będzie 20Mbit. Równie dobrze może być 16Mbit i nie można tego reklamować. Najlepiej wypełnij formularz na ich stronie, później oddzwoni do Ciebie konsultant i powie ile na obecnym okablowaniu będzie wyciągać Internet. Oraz jakiej firmy jest okablowanie. Mnie Netia zapewniała że może hulać 1Mbit (więc kupując 20Mbit i tak bym miał 1Mbit), Orange zapewnie 6-10Mbit, a te same kable, więc ■■■■■■■ wie. Netia ogólnie ma nieciekawą opinię, zwłaszcza jak działają na kablach TP.

Ok, a jak to jest z tymi liniami? Oni tylko puszczą sygnał po starych liniach TP czy na jakiej zasadzie to działa?

Jeśli zostaniesz na liniach TP, to może być też tak, że i w Netii więcej nie osiągniesz jak te 6Mb/s. Dla pewności, zapytaj w tym temacie ile mógłbyś wyciągnąć na tej linii :arrow: jak-sprawdzic-jaki-internet-maxymalnie-pojdzie-moim-laczu-t449472.html

Ok sprawa już wyjaśniona, przez linie TP nie mogę mieć więcej niż 10…

Co do Orange. Telefony nic nie dają, pomyślałem, że pasuje wysłać jakieś pismo. No ale co w takim piśmie ma być zawarte? Może jakiś wzór jest na internecie?

do 10Mbit i tak jest teraz najwolniejszą opcją Neostrady.

Jeśli linia nie jest w stanie wyciągnąć więcej, niż te 6Mb/s (aby się tego dowiedzieć, popytaj w temacie, do którego dałem odnośnik oraz skonsultuj się z technikiem operatora), to możesz spróbować negocjować warunki umowy z operatorem, gdyż nie jest w stanie zapewnić tego, co oferuje w umowie. Jeśli możesz wyciągnąć te 10Mb/s, ale z jakiegoś powodu nie zawsze tak jest, możesz spróbować się dogadać z operatorem i podpisać aneks do umowy na niższy abonament.

Umowy abonenckie zawsze są do określonej przepustowości, tym samym operator zastrzega sobie prawo do obniżenia tej wartości, łącza z gwarantowaną przepustowością są zbyt drogie i niedostępne dla zwykłych użytkowników i kierowane są do klientów biznesowych.

Mam Internet Dialog-Netia 20 Mb/s od trzech miesięcy. Oparty jest na skrętce miedzianej. Prędkość pobierania średnio to ok 14 Mb/s. Ogólnie działa dość stabilnie choć często zdarzają się krótkie przerwy w działaniu, również moi znajomi z innych dzielnic też się na to skarżą.

Przy okazji ostrzegam przed pochopną aktywacją usługi HBO GO. Usługę aktywuje się łatwo zaś rezygnacja wymaga sporo zachodu i kosztów. Abonament za tą usługę 25 zł miesięcznie, aby zrezygnować, choćby zaraz po aktywacji trzeba zapłacić haracz w wysokości ok 180 zł +abonament za kolejny miesiąc i wysłać pismo do Netii. Łatwiej chyba obronić się przed rabusiem w ciemnej ulicy.