Czy otwarcie obudowy zmniejszy temperaturę?

czy otarcie obudowy zmniejszy temperaturę? Bo już jest ciepło a w kompie podskoczyła temperatura.

Z tyłu mam jakiś wiatrak, ale on zmniejszył o 2*, to może jakbym otworzył obudowę lepiej by było.

Lub jakoś z boku go zamontował, tak by dmuchał na dysk lub, na procka, kartę graficzną. Wtedy jedną sciąnę zdjął.

nie bo wtedy nie ma obiegu powietrza dlatego zostaw bude ale zamontuj 1 wiatrak z przodu

Otwórz to zobaczysz wysiłek żaden, nie przekonasz się dopóki nie zdejmiesz :roll:

otwarcie obudowy zmieni temperature… polecam ci jednak zamontować wiartak na tylnim panelu który wyciąga powietrze z obudowy…

Tak jak kolega powiedział lepiej tak nie robić.

Najlepiej moim zdaniem jest zrobić tak:

• 2 Wiatraki z boku budy

• 2 Z przodu

• 1 Z tyłu wolnoobrotowy

Sam tak mam u siebie+regulacja/włącznik obrotów tych wentyli i tempo spada średnio 5-10st.

Toć mam już z tyłu wiatrak.

Z boku nie mam z kąd brać powietrza, chyba że bym zdjął panel, i jakoś zamontował.

2 z przody nie zamontuje bo nie mam jak, max 1 ale niema dziurek by pobierał powietrze.

Witam!

To wymień sobie obudowę, albo załóż chłodzenie cieczą… coś za coś - niestety, chcesz mieć niższe temperatury, a nie masz możliwości technicznych - nic się na to nie da poradzić.

Najlepiej chyba będzie wymieć obudowę.

po co ?? :shock:

Weź otwórz obudowe i zobacz czy temperatury będą niższe to wszystko zaoleży gdzie i w jakim miejscu masz komputer np. u mnie niższe są temepratury jak mam otwartą obudowe u kolgi znowu jest gorzej to trudno powiedzieć

Ja nie mam kasy, by obudowę zmieniać.

Chciałbym, bez żadnych kosztów zmniejszyć temperaturę.

zobaczę jak obudowę rozkręcę. I powiem czy pomogło.

Dam znać, i moze wiatrak jakoś inaczej zamontuje.

ja mam caly czas otwartą obudowe i temperatura nie przekracza 50 stopni C procga grafy itp

Heh wziąłem otworzyłem budę, zamontowałem wiatrak z boku, na jedną śrubkę, ale zbytnio temperatura się nie zmniejszyła bo jest już po 10 minutach proc-38, dysk 39.

To nie masz się czym chwalić. Zamknij obudowę i zamontuj wentyle. Gorące pow. “wsiąka” w podzespoły skutecznie je ogrzewając. Jakiś kolega już pisał o tym powyżej.

To po co zawracasz gitarę. Chcesz mieć mniejszą temp. musisz zainwestować. Z tylu wentyl wymienić na AC 80x80x45mm stała prędkość 2000rpm, z przodu wiertarka w dłoń zrób otwory do pobierania powietrza i zamontuj drugi wentyl też AC bo tanie i dobre.

Hehe u mnie przy takim konfigu śmigiełek co podałem na procy mam 36st a 42 w stresie i to na boxowym chłodzeniu (sempron 2800+1600@2400)

Dysk 48st - trzeba coś na lato pomyśleć.

Chipset 22st

Zasilacz 33st

Grafika Radeon 9550@9600Xt 32st stress 43st

Nie można powiedzieć że na full obrotach to pracuje cicho ale zamierzam jeszcze kilka dołożyć i dać na oddzielne zasilanie (stara 300W się przyda:D )

Więc podliczając za wszystko byś dał jakieś góra 50zł.

Jeśli chodzi o boczne wentyle to możesz wyciąć w panelu otwory i dać jakąś siatkę nawet z materiału żeby żaden syfek ci tam nie wpadł.

Na przód możesz zrobić stalową rurką i też powinno być dobrze a jak wszystko ładnie poskładasz to będzie fajnie wyglądać.

Parę groszy, dobry pomysł, troszkę zacięcia i temperatura niższa oraz wygląd lepszy.

Witam!

Po co? A no po to, żeby można był chcociażby zamontować dodatkowe wiatraki, polepszyć cyrkulację powietrza.

On chce zerwoym kosztem zmniejszyć temperaturę, ale tak się nie da… no może oprócz odkurzenai radiatorwó i dobrego ułożenia kabli.

Ja pierwsze co bym zrobił to zakup BigTower - różnica jest ogromna… no ale wiadomo - żeby tak się bawić, to trzeba mieć fundusze.

Big Tower są brzydkie, a jak jest jakiś fajny to 800 zł :x

http://www.komputery.com.pl/index.php?cPath=26_145

To może dokupię wiatrak kiedyś, ale nie na 100%.

Ile taki wiatrak wat pobiera?

Malutko tak z 2-5W (nie jestem pewien) no chyba że zrobisz tak jak ja :smiley: Że nawet człowiekowi jest chłodniej jak na to patrzy :smiley: to zewnętrzne zasilanie :slight_smile:

Kwiśnia jak nie masz jak zamontować wiatraka z boku obudowy. To wywierć dużo małych dziurek np w kwadracie 70x70 mm.

Kup wiatrak 80x80 i zamontuj.

Lepiej wyciąć otwór, i coś większego z 92/120 mm.

ewentualnie obudowa typu zamrażarka ;]

5e5275773dff8cd7m.jpg

Wiecie pomyślę nad tym :slight_smile: