Witam.
Ostatnio na łamach vortalu dużo pisało się o sieciach p2p. Z newsów wiem, że jest ono legalne w Hiszpanii, ale czy w Polsce też?
Witam.
Ostatnio na łamach vortalu dużo pisało się o sieciach p2p. Z newsów wiem, że jest ono legalne w Hiszpanii, ale czy w Polsce też?
Pobieranie jest legalne, ale udostępnianie już nie. w p2p udostępniasz pobierane dane. w p2m tylko pobierasz drogą mailową i jest to w pełni legalne.
P2p czyli bezpośrednia wymiana plików jest legalna,nielegalnym jest udostępnianie i pobieranie plików chronionych przez prawo autorskie,bądź zakaz rozprowadzania… Czyli pobieranie mp3 jest legalne na własny użytek bodajże na 24 h . Natomiast filmy oraz programy płatne są już nielegalne… Tyle chyba… Jeśli o czymś zapomniałem albo w czymś sie pomyliłem to poprawcie
A jak pobiorę udostępniony plik? Np. Vistę z torrenty.org, gdy chcę sobie zainstalować (oczywiście klucz mam oryginalny)
Nie prawda! Zarówno pobieranie jak i udostępnianie jest legalne. Ale jeśli pobierasz coś płatnego w pełnej wersji np. GTA IV PC to nielegalnie, ale jeśli pobierasz i udostępniasz Ubuntu to w pełni legalnie gdyż jest darmowy. Możesz legalnie pobierać i udostępniaćdarmowe programy itp.
Zacytuje fragment artykułu z PC Formata
Używanie jest legalne . Nielegalne jest tylko pobieranie z internetu (p2p itp.) treści chronionych prawem autorskim . Więc np. Ubuntu możesz legalnie pobrać bo jest darmowe i są odpowiednie zapisy w jego licencji a już np pełną wersję NFSa Undercover nie . Według niektórych jeśli tylko i wyłącznie pobierasz pliki chronione prawami autorskimi dla własnego użytku a ich nie udostępniasz nie łamiesz prawa , że tak powiem przepisy prawne nie są do końca sprecyzowane w tych sprawach .
Ale modzicie
Ogólnie jest tak… Większość programów p2p zmusza do udostępniania… nawet jak się nie zaznaczy w ustawieniach co ma udostępniać to i tak udostępniane jest to co akurat się ściąga…
A apropo prawa legalne jest pobieranie i posiadanie muzyki i filmów… i nie ma tu nic o żadnych 24godzinach… nielegalne jest ich udostępnianie do którego jesteś zmuszony używając standardowych programów p2p ale jest dużo innych możliwości jak np p2m .
apropo wszelkich programów i gier… nielegalne jest ściąganie,udostępnianie, posiadanie i ogólnie wszystko ;]
I apropo legalności to też jak się mówi w polsce legalne oznacza że policja za to nie ściga a nie że jest to w 100% legalne… w każdej chwili może oskarżyć cię jakaś większa firma która dowiedzie że łamiesz prawa autorskie i doniesie na ciebie na policje i wtedy troche inaczej ta legalność i dozwolony użytek wygląda ;]
Można ściągać jeśli ich licencja na to pozwala (chyba wszystkie programy,systemy,gry GNU) .