Czy po aktualizacji biosa traci się dane biosu?

Witam otóż pierwszy raz aktualizuje biosa i nie wiem czy po jego aktualizacji będę musiał go ustawiać.

Bios do którego aktualizuje - Link

Przepraszam jeśli dałem to do złego wątku.

Tak, stracisz ustawienia, większość nawet ustawia fabryczne ustawienia przed samym wgrywaniem nowego.

Aha to wole go nie aktualizować :wink:

A jeszcze jedno pytanko:

A więc instalka ustawi mi biosa na ustawienia które miałem gdy kupiłem laptopa?

A jakie to ustawienia zmieniałeś w biosie laptopa (nie ma tam za dużo co zmieniać).

Dodane 08.09.2013 (N) 11:22

Zapewne tak.

Dodane 08.09.2013 (N) 11:24

W jaki celu zamierzasz zaktualizować bios, masz jakieś problemy?

Nic nie zmieniałem boje się że instalka wyzeruje mi fabryczne ustawienia biosu i będę musiał ustawiać biosa od zera(czyli będę musiał ustawiać informacje o sprzęcie).

Nie ale wydaje mi się że lepiej dokonać aktualizacji biosa z przed czterech lat.

Wgranie biosu powoduje przywrócenie go do ustawień fabrycznych. Nic nie musisz ustawiać bo na fabrycznych i tak będzie komputer działał :]

Ale jeżeli nie masz problemów z kompem to nie aktualizuj BIOSu.

OK czyli po instalacji laptop będzie działał normalnie.

A co do problemów wydaje mi się że i tak lepiej go aktualizować z wersji A11 na A17 to aż sześć części w rozwoju.

W przypadku laptopa (jak w tym przypadku) z preinstlowanym fabrycznie systemem jest to prawie normą, w przypadku komputera stacjonarnego, do tego nie “firmowego” ale “składaka”, nie można być tego całkiem pewnym.

Dodane niedziela, 8 wrz 2013, 12:05

elik1028 , Przeglądam zmiany w nowszych biosach i nie widzę nic co mogłoby w jakikolwiek sposób poprawić pracę Twojego laptopa. Wprowadzana jest tylko obsługa nowszych procesorów, wprowadzona jest obsługa Blue-ray oraz zmieniony jest czas pierwszego ładowania baterii z 2 do 6 godzin.

Gdybyś miał obecnie A8, to wersja A9 wprowadza lepszą obsługę baterii, ale skoro masz A11 to masz już tą funkcję u siebie dostępną.

Gdybyś miał zamiar zmieniać procesor, wymieniać napęd na Blue-ray to oczywiście należy zaktualizować bios, w tym przypadku uważam, że nie ma sensu tego aktualizować.

OK dziękuję wam.

@Cedar

Z tego co piszesz nie mam po co aktualizować biosu bo niema sensu, bo napędu na Blue-ray ani procesoru nie wymieniam :slight_smile: