Czy po formacie będa ważne klucze

Witam wszystkich , chciałem prosic o rade .Wiem że mój wątek będzie podobny do niektórych jesli chodzi o formatowanie . Ja napisze jaki ja mam kłopot moze ktoś zechce mi pomóc , odrazu dodam ze jestem laikiem i jeśli ktoś mi pomoże to prosze pisac jak do debila .No więc na poczatku miałem Xp potem znajomy mi wcisnał wiste ale po jakimś czasie została zablokowana ;( gdyz wcześniej ten znajomy urzył klucza . Teraz kupiłem sobie 7 i zainstalowałem ją tylko jak włączam komputer to nie dość że trwa to bardzo długo to wyskakuje mi komunikat którego systemu mam urzyc jest to tość denerwujące , pozatym zastanawiam się czy te poprzednie systemy zajmują mi miejsce ? troche sie naczytałem o tym formatowaniu i chciałbym to zrobić tylko nie wiem jak .Prosze napisac czy jak urzyłem tego klucza z 7 to bo sformatowaniu nie będe miał takich kłopotów jak z wistą od tego znajomka boje sie ze nie bede mógł go zainstalować bez późniejszych kłopotów . No i podobne pytanko o Nortona gdyż sie szarpnąłem i chodzi mi czy posformatowaniu bede mógł korzystac z nortona czy mi nie zostanie zablokowany klucz gdyż go urzywam 2 tygodnie . Wiem że są to być może głupie bądź błache , ale niestety nie dla mnie .Pytałem kolegi jak sie formatuje więc powiedział że ja źle zainstalowałem 7 gdyż miałem to zrobić na nie działajacym poprzednim systemie że niby włożyć płyte i zresetować ???

Cześć , będziesz mógł korzystać z nortona po formacie , do końca licencji możesz zrobić np 100 formatów i będzie ok. napisz z jakiego systemu chcesz korzystać z win 7 , inapisz jak chcesz sformatować dysk , czy cały dysk(wszystkie partycje) czy tylko jakąś wybraną partycje (np. z obecnie zainstalowanym systemem) :slight_smile:

Sprawa jest o tyle prosta w tym przypadku, że jesteś posiadaczem 2 licencjonowanych programów - Windows 7 i Norton - klucze są tylko u Ciebie więc są do Twojej wyłącznej dyspozycji. Nie będzie niebezpieczeństwa zablokowania oprogramowania z tytułu jego ponownej aktywacji po instalacji systemu operacyjnego.

Jeżeli Masz na obecnym dysku jakiekolwiek ważne dane (dokumenty, projekty, fotografie, pocztę na której Ci zależy) musisz je wcześniej (przed formatem) zgrać (płytka DVD, pendrive).

Uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej Windows 7 (upewnij się, że w BIOSie ustawione jest bootowanie z napędu CD/DVD) i na ekranie wyboru partycji na nowy system usuwasz wcześniej założone partycje (dane powinieneś mieć już skopiowane). Po usunięciu wcześniejszych partycji musisz założyć (przynajmniej 2) nowe partycje - jedna na nowy system druga i ewentualnie pozostałe na Twoje pliki.

W zasadzie to wszystko - Windows (jego instalator) zrobi resztę za Ciebie.

Pozdrawiam

PS kluczy produktów pod żadnym pozorem nie udostępniaj nikomu.

atakitam ,

Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

hmm… szczerze mówiąc to nie wiem czy mam sformatować wszystko czy tylko dysk D ? ale zauważyłem ze sa na dysku D programy z poprzedniego systemu więc wydaje mi sie ze wystarczy tylko dysk D ? Pisałem pierwszym razem że mam problem z pojawiajacym sie komunikatem który mi wyskakuje przy włączaniu komputera tzn ,który system chcę włączyć 7 czy poprzednią wersje ? jest to o tyle denerwujące ze przedłuża mi sie odpalanie kompa pozatym nie wiem czy przypadkiem poprzedni system nie zajmuje mi niepotrzebnie miejsca .Może ktoś mi powie czy pozbęde się tego komunikatu jak sformatuje ten dysk D ? na którym są programy które instalowałem na XP

Mam prośbę gdyż Wiślak mnie sie pyta czy ja mam bootowanie ustawione w BIOSie z napędu CD/DVD . A ja szczerze mówiąc nie wiem o co on pyta gdzie mam to sprawdzić . Proszę o cierpliwość w tłumaczeniu dla Was tak prostych spraw ale ja naprawde jestem laikiem :oops:

No jesteś kolego, jesteś…

Poczytaj to http://windows7forum.pl/instalacja-wind … -t-29.html

Pomiń wstęp i zacznij od punktu drugiego. Kluczowym momentem dla ciebie, aby nie było dwóch systemów na dysku (i ekranu wyboru systemów) jest wybór rodzaju instalacji. Powinieneś wybrać instalację niestandardową i w dalszych krokach zainstalować 7 na partycji C oczywiście sformatowanej przed instalacją. Partycji D nie ruszaj na tym etapie, możesz ją sformatować w każdej chwili spod zainstalowanego już systemu.

I nie panikuj, wkładasz płytę do napędu, restartujesz kompa i wypełniasz po kolei polecenia instalatora. Jeśli proces instalacji się uruchomi to oczywiście masz w Biosie ustawione bootowanie z płyty. Bootowanie groźnie brzmi ale znaczy tylko uruchamianie. Jeśli z płyty się nie uruchamia to w instrukcji masz jak wejść do Biosu (zapewne F2) i jak zmienić bootowanie.

Może jeszcze dodam, jak dla laika :slight_smile: że w oknie wyboru dysku (siódmy obrazek w tutorialu) żeby sformatować dysk musisz wejść w opcje napędów (w prawym dolnym rogu ekranu). Tam zaznaczyć c i formatuj.

Dzięki za te informacje wydaje mi sie ze dam sobie radę . Tylko w którym momencie instalacji decyduje o formatowaniu dysków ? Bo wydaje mi sie ze uwaznie wszystko przeczytałem ale tego nie znalazłem . Aha jeszcze gdybyscie mogli mi powiedzieć bo wcześniej napisaliście że po usunięciu wcześniejszych partycji muszę założyć (przynajmniej 2) nowe partycje - jedna na nowy system i drugą ewentualnie na pozostałe moje pliki. Jak to sie robi i ile najlepiej mieć tych partycji ?

Dodane 15.12.2009 (Wt) 22:43

aha jak mam podzielić te partycje procentowo ? i co sie stanie gdy sformatuje odrazu wszystkie partycje bo pisaliscie żeby partycje D narazie zostawic . Dlaczego nie moge tego zrobic odrazu , przyznam szczerze że wolałbym to zrobić odrazu i miec z tym spokuj .

Usuwanie starych i zakładanie nowych partycji odbywa się w tym samym momencie pracy instalatora Windows.

Co do wielkości partycji - nie ma na to jednego lekarstwa. Zależy to od wielkości dysku i woli użytkownika.

Co do formatowania pozostałych partycji możesz to zrobić od razu podczas instalacji jak również po zakończeniu jej (już z poziomu nowo zainstalowanego systemu).

hmm dzięki za wszystkie te rady , gdyż są dla mnie bezcenne . Sorka ze tak dużo pytam ale będe robił format pierwszy raz i chcę zebrać za wczasu jak najwięcej informacji .

Jak na dysku C zostawie za dużo miejsca to zostanie ono nie wykorzystane , tyle jestem zorientowany chyba dobrze myślę ? Ile zostawić miejsca na 7 i jakieś tam aktualizacje , jest to o tyle ważne dla mnie ze wolałbym więcej miejsca na dysku D ( na muze i takie tam :slight_smile:

U mnie jest tak:

Dysk 200GB (całość)

Partycja C (systemowa) 40 GB

Partycja D - pozostała część przestrzeni dyskowej, czyli 150 GB.

Pozdrawiam

jeszcze raz dzięki :slight_smile:

:slight_smile: atakitam,

wszystko będzie dobrze, chyba że znowu komuś pożyczysz swój klucz [-X