Cześć,
w tym roku poszedłem do liceum na profil ogólny (rozszerzona geografia, angielski i biologia) czy mam szanse po tej szkole dostać się na studia informatyczne np. AGH?
Pozdrawiam
Cześć,
w tym roku poszedłem do liceum na profil ogólny (rozszerzona geografia, angielski i biologia) czy mam szanse po tej szkole dostać się na studia informatyczne np. AGH?
Pozdrawiam
Nie wiem czy masz szanse ale odradzam staranie się w ogóle, ja myślałem że wiem dużo o informatyce poszedłem na technikum informatyczne i się okazało że wiem mało prawie nic. Dodam że nawet nie ucząc się informatyki możesz zdawać z niej maturę dlatego szanse chyba masz, ale nie widzę tego.
Dostać się - jak najbardziej tak, zależy od wyników z matury, powinien sobie raczej zapytać czy dasz radę zostać . Matura z informatyki jest ci na pewno do tego nie potrzebna (w Polsce i tak mało kto ją zdaję). Na pierwszym semestrze na pewno będzie przesiew i przez to trzeba przejść, dostanie się to pestka z porównaniem co cię później czeka.
Dzięki za odpowiedzi Panowie
Po każdej szkole zakończonej maturą możesz się dostać na studia informatyczne. A to czy się dostaniesz, zależy w głównej mierze od Ciebie.
Na moim roku (Informatyka - Uniwersytet) dostać się mógł każdy. Niektórzy mieli z matmy na maturze nie wiele więcej niż 30 % i się dostali. Po pierwszym roku z przesiewki zostało już tylko ok. 75%.
Jak chcesz się udać na studia informatyczne, najlepiej zdawaj maturę z matematyki i fizyki. Ewentualnie zamiast fizyki może być informatyka, ale nie każda uczelnia ją uznaje, poza tym wiedza z fizyki - z tego co mi wiadomo (sam będę dopiero miał okazję się przekonać) - przyda ci się na studiach.
Jeszcze raz dzięki za bardzo pomocne odpowiedzi