@Ryan
Tak, słyszymy Was, wiemy, że chcecie dział o Linuksie i chcemy go Wam dać. Ale chcemy, by był stworzony porządnie, bo Wam się to należy! Żeby zrobić coś dobrze potrzeba czasu. Ale mental Polaka jest taki, że ma być już! Już! JUŻ!Wykrzyknik Bo jak nie to obrzucimy Was pomidorami i… już my coś wymyślimy. Np. tajne związki z MS i bojówkami borsuków na Marsie.
To może wytłumaczyłbyś, dlaczego przygotowanie działu linuksowego pochłania Tobie aż tyle czasu, skoro przygotowanie działu “wistowego”, czyli dotyczącego systemu, którego de facto jeszcze nawet nie ma w sklepach, a który dopiero jest w fazie testów, zajęło Wam tak mało czasu. Możnaby powiedzieć, że powstał wręcz w tempie expresowym.
Myszak
(Myszonus)
23 Lipiec 2006 21:11
gruby_wieprzek czytamy ze zrozumieniem ? :? a tfu … jakie zrozumienie :sciana:
Ryan:
Nieśmiertelny temat działu o Linuksie opiszę bardzo skrótowo. Wbrew głosom krytyków to nie jest tak proste jak nowa skórka i kilka przycisków dla vista.dobreprogramy.pl. Gdyby ktoś z narzekających raczył zastanowić się nad złożonością problemu, zauważyłby kilka aspektów: - obecnie jest jeden plik do pobrania na program; w przypadku aplikacji linuksowych mamy: rpmy, deby, tarbale; kod w tarbalu może się różnić zależnie od platformy (przykład z kiedyś, kiedy jeszcze administrowałem Linuksami: Pine dla Debiana) - konieczne jest określenie zależności między wersjami aplikacji pod różne systemy - konieczne jest sporządzenie materiałów na temat podstaw Linuksa, by nowych użytkowników nie wrzucać na gęboką wodę itd. Wystarczy poświęcić 30 minut by zauważyć, że poziom złożoności vortalu wzrośnie wielokrotnie. Nowa wersja musi być przemyślana głównie by zachować prosty i intuicyjny sposób poruszania się po witrynie oraz by nie straciła ona na czytelności. Czy na obecnym silniku można było dodać skórkę i zmienić jeden boks głównego układu strony? Tak! Czy da się uzyskać efekt wymagany przez dział o Linuksie na obecnym silniku? Nie! Czy chcemy to zrobić? Tak! Czy chcemy to zrobić byle jak? Nie.
aju
(aju)
23 Lipiec 2006 21:12
Bo jedynym expertem od linuxa w zasobach vortalu jest msliwa (przepraszam jeśli się mylę) i to pewnie na nim spoczywa cała odpowiedzialność za przygotowanie tematyczne tego działu.
Wszystko pewnie pojawi się w nowej wersji vortalu i forum.
Nieśmiertelny temat działu o Linuksie opiszę bardzo skrótowo. Wbrew głosom krytyków to nie jest tak proste jak nowa skórka i kilka przycisków dla vista.dobreprogramy.pl. Gdyby ktoś z narzekających raczył zastanowić się nad złożonością problemu, zauważyłby kilka aspektów: - obecnie jest jeden plik do pobrania na program; w przypadku aplikacji linuksowych mamy: rpmy, deby, tarbale; kod w tarbalu może się różnić zależnie od platformy (przykład z kiedyś, kiedy jeszcze administrowałem Linuksami: Pine dla Debiana) - konieczne jest określenie zależności między wersjami aplikacji pod różne systemy - konieczne jest sporządzenie materiałów na temat podstaw Linuksa, by nowych użytkowników nie wrzucać na gęboką wodę itd. Wystarczy poświęcić 30 minut by zauważyć, że poziom złożoności vortalu wzrośnie wielokrotnie. Nowa wersja musi być przemyślana głównie by zachować prosty i intuicyjny sposób poruszania się po witrynie oraz by nie straciła ona na czytelności. Czy na obecnym silniku można było dodać skórkę i zmienić jeden boks głównego układu strony? Tak! Czy da się uzyskać efekt wymagany przez dział o Linuksie na obecnym silniku? Nie! Czy chcemy to zrobić? Tak! Czy chcemy to zrobić byle jak? Nie.
Czyli chcesz powiedzieć, że dział “wistowy” powstał byle jak, bez wiekszego wysiłku. Nikomu nie zależało na dopracowaniu tego działu, a liczyła sie tylko szybkość jego powstania? Cos mi tu nie pasuje.
aju
(aju)
23 Lipiec 2006 21:19
gruby_wieprzek liczyło się oddanie jak największej ilości informacji na temat nowego systemu.
Myszak
(Myszonus)
23 Lipiec 2006 21:21
Czyli chcesz powiedzieć, że dział “wistowy” powstał byle jak, bez wiekszego wysiłku. Nikomu nie zależało na dopracowaniu tego działu, a liczyła sie tylko szybkość jego powstania? Cos mi tu nie pasuje.
to przykro mi bardzo ale to Twój indywidulany problem - człowiek Ci tłumaczy a ty dalej swoje … :?
A mozesz mi wytłumaczyć, dlaczego takowy dział z taką liczbą informacji nie mógł powstać w momencie, gdy sytem ten ujrzy światło dzienne w oficjalnej - sklepowej wersji (nawet w dniu premiery)?
Złączono Posta : 23.07.2006 (Nie) 23:24
P.S Mam pytanie do @Myszak i @aju - czy Wy macie chociażby status moderatorów na tym forum, czy jesteście tylko zwykłymi użytkownikami?(nie musicie mi odpowiadać, jeżeli nie macie ochoty)
Myszak
(Myszonus)
23 Lipiec 2006 21:25
Bo to co jest wprowadzane a co nie to sprawa administracji nie Twoja :twisted:
Złączono Posta : 23.07.2006 (Nie) 23:25
a nie widać :shock: jam jest szary user :!:
aju
(aju)
23 Lipiec 2006 21:26
Bo ciągle administracja dostawała pytania o to samo (proceder ten można też zauważyć również na forum).
I dobrze że ktoś postanowił upchać wszystko w jednym miejscu gdyż mniej zamieszania z tym jest.
Złączono Posta : 23.07.2006 (Nie) 23:27
Szary użytkownik który zżył się z vortalem i forum
@
@
Od tej pory wasze wypowiedzi skierowane pod moim adresem będą przeze mnie ignorowane. Nie jesteście w tej sprawie kompetentni, a mimo to zabieracie głos. W tym temacie interesują mnie od tej pory jedynie głosy administratorów, a dlaczego chyba nie muszę tłumaczyć. :?
aju
(aju)
23 Lipiec 2006 21:31
:hahaha:
Złączono Posta : 23.07.2006 (Nie) 23:33
PS. trzeba tu być kompetentnym skoro wszystko jest czarno na białym?
Windows Vista - nowy dział w vortalu! 21.07.2006, 20:30 Autor/Wprowadził: Redakcja Już tylko kilka miesięcy pozostało do oficjalnej premiery nowego systemu Windows Vista. Wielu z Czytelników korzysta już z Visty w wersji beta, inni zastanawiają się czy warto w nowy system inwestować. Na adres Redakcji spływają systematycznie setki maili z pytaniami dotyczącymi nowego systemu, wiele pytań pojawiają się także w komentarzach. Pytacie jakie są wymagania sprzętowe, czym różni nowy produkt od Windows XP, pytacie także po prostu czy warto… Postanowiliśmy więc, że udostępnimy Wam miejsce gdzie znajdziecie wszystko co najważniejsze o Viście “zawinięte” w wygodne opakowanie. Dziś uruchamiamy specjalny dział poświęcony nowemu systemowi, dzięki któremu, wszyscy zainteresowani będą mogli dobrze przygotować się do premiery na początku przyszłego roku. W dziale Vista znajdziecie najświeższe informacje związane z systemem, artykuły, demonstracje, galerię zrzutów ekranowych, opisy edycji, wymagania sprzętowe, a także przydatne linki. Wśród całkiem nowych materiałów, przygotowanych specjalnie na tą okazję, znaleźć można m.in. demonstrację z Windows Vista beta 2 ukazującą “w akcji” interfejs Aero Glass. Adres nowego działu to vista.dobreprogramy.pl, zapraszamy!
Myszak
(Myszonus)
23 Lipiec 2006 21:36
Od tej pory wasze wypowiedzi skierowane pod moim adresem będą przeze mnie ignorowane. Nie jesteście w tej sprawie kompetentni, a mimo to zabieracie głos. W tym temacie interesują mnie od tej pory jedynie głosy administratorów, a dlaczego chyba nie muszę tłumaczyć.
wybacz mi ale co mają Ci jeszcze powiedzieć ?? cała admnistracja napisała że M$ nie sponsoruje a ty dalej swoje :lol:
aju
(aju)
23 Lipiec 2006 21:42
Może zróbmy akcję: :mrgreen:
Tylko zmieńmy wasze na: gruby_wieprzek a słowo mnie: społecznością forum :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ryan
(Ryan)
23 Lipiec 2006 21:53
Matetingofy. Nie jestem upoważniony do odpowiadania na temat nowej strony. Kropka. Jeśli Krogulec, Cebula lub Lisek uznają to za stosowne - odpowiedzą na pytania.
BlackMan
(Dup)
24 Lipiec 2006 11:05
gruby_wieprzek:
@ @ Od tej pory wasze wypowiedzi skierowane pod moim adresem będą przeze mnie ignorowane. Nie jesteście w tej sprawie kompetentni, a mimo to zabieracie głos. W tym temacie interesują mnie od tej pory jedynie głosy administratorów, a dlaczego chyba nie muszę tłumaczyć. :?
Biorąc pod uwagę dotychczasowy przebieg tej dyskusji oraz okoliczności jej powstania, z całą powagą stwierdzam że jesteś kompletnie nawiedzony.
:new-alien: :shocked!: :scrambleup: :hahaha:
Lisek
(Lisek)
24 Lipiec 2006 11:22
Już mnie kompletnie zemdlił ten wątek. Mam serdecznie dosyć czytania o teroriach spiskowych itp…
Jako “administrator na usługach MS” zamykam wątek.