Zakładam nowy wątek bo chcę zeby jak najszybciej ktos to zobaczył (wczesniejszy był o czyms zupełnie innym), otóż kupiłem laptop dell vostro 7580 z i5-8300. Procesor ten osiąga olbrzymie temperatury ( po 5min ponad 90 stopni na nowym laptopie), ktoś (wybacz nie pamietam nicku) zasugerował mi, żeby zapytać się czy aby to nie jest problem ogolnie z tymi procesorami i jak sprawdziłem kilka modeli to w wielu z nich były tempeatury ponad 90 stopni i w koncu nie wiem czy to wina mojego modelu czy ogolnie procesora
I czym ten wątek różni się od poprzedniego, w którym również pytasz o wysokie temperatury?
A może to problem miernika? Może oprogramowania miernika? Przy faktycznie takiej temperaturze wentylator by chodził na pełnych obrotach, a z wylotowych kratek chłodzenia by parzyło! Sprawdź!
Wcześniej pytałem się o mój konkretny model, a w tym chcę już ogólnie o procesor.
Recenzja podobnego laptopa z podobnym układem chłodzenia: https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-G5-15-5587.312514.0.html też mieli 100stopni na CPU.
Zerknij na recenzje laptopów które mają ten procesor, jeśli one też mają wysokie temp to znaczy, że to będzie norma dla tych procesorów https://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i5-8300H.275894.0.html
Jeszcze przyszło mi do głowy żeby sprawdzić jakie napięcie jest na procesorze, być może - o ile płyta na to pozwala, warto byłoby je zmniejszyć co na pewno obniży temperatury. Pytanie czy da się zmniejszyć napięcie by miało jakiś wpływ na temperaturę zachowując stabilność pracy samego procesora. To już kwestia indywidualna i trzeba się bawić.
Możliwe jest, że płyta domyślnie ustawiona w tryb auto daje zbyt wysokie napięcie dla procesora i ten dlatego się tak grzeje. Ogólnie płyty w trybie auto (jak chodzi o napięcia) zawyżają napięcia by procesor działał stabilnie.
No i jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, sprawdź czy nie ma aktualizacji BIOS, może być tak, że wysokie temperatury są winą BIOSu, np. nie źle ustala prędkość wentylatorów, lub ustawia zbyt wysokie napięcia na CPU.