w menadżerze zużycie RAMu skacze do 1840 nawet z czego 940 to internet, zastanawiam się czy procesy nie ciągną za dużo RAMu bo mam w całości 2gb a to prawie wszystko zżera a mam tylko otwarte gg, kalkulator, internet, cpuid hw monitor i parę folderów. to normalne czy nie? PS. nie wiedziałam w jakim dziale to umieścić to dałam tu jak źle dałam to proszę o przeniesienie a nie skasowanie
No to gg, to drobne sprawy. Firefox z containerem biorą ponad 1GB RAMu. No, ale jak kto ustawia, albo jak nie ustawia, tak ma. Przyglądnij się na screen z 7 otwartymi kartami w firefoxie http://prntscr.com/2givfr Można ustawić firefoxa bardzo oszczędnie, przy jakichś 9 wtyczek i rozszerzeń.
aha mam zainstalować flashblock na komputerze? a co to jest w ogóle te container i za co odpowiedzialne? jak zainstaluję to już nie muszę więcej ustawiać nic? gg to nie zmienię
[edit] wgrałam flashblocka i o 300 mniej ramu użarło
flashblock to wtyczka do firefox. container jest odpowiedzialny za działanie zewnętrznych wtyczek w Fx typu właśnie flash. U mnie przy normalny używaniu Fx nie jest w ogóle aktywny.
U mnie gg ciągnie około 80 mega, a firefox od 200 na jednej karcie, 300 na trzech kartach i 330 na sześciu kartach (mam włączone trzy rozszerzenia i pięć wtyczek)
Jeśli nie oglądasz filmów w necie to nie jest potrzebna
Sama sobie odpowiedz - kwestia tego z jakich stron korzystasz, ja potrzebuję go praktycznie tylko i wyłącznie do niektórych filmów na youtube a i ostatnio tego się pozbyłem - dzięki vlc + skrypt do greasmonkey. Ale ogólnie polecam flashblock - wtedy będziesz mogła wybrać sobie czy chcesz odpalić flash na jakieś stronie czy nie - zamiast niego pojawi się na stronie okienko z logiem flashblock - klikniecie w nie dopiero uruchomi wtyczkę flash.
“mam włączone trzy rozszerzenia i pięć wtyczek” a ja nie wiem ile mam i co włączone i co potrzebne xD co do czego
“Jeśli nie oglądasz filmów w necie to nie jest potrzebna” rzecz w tym że oglądam, zauważyłam że jak właczam youtube po zainstalowaniu tego to się pojawia taki znaczek na odtwarzaczu a normalnie od razu szło
“a i ostatnio tego się pozbyłem - dzięki vlc + skrypt do greasmonkey” to już nie oglądasz i filmów na youtube rozumiem?
Fakt, nie zauważyłem - on będzie zawsze, ale teraz nie powinien zużywać tyle zasobów jeśli nie używasz akurat flash. Oczywiście mogą działać jeszcze inne wtyczki, możesz zobaczyć na liście wtyczek gdzie masz flash co tam jeszcze masz i powyłączać te co nie potrzebujesz.
EDIT
W sumie to głupie… dlaczego firefox nie wywala procesu wtyczki kiedy ona jest w ogóle nie używana? Niby w about:config jest ustawiony timeout na 45s dla wtyczek, ale po 45s od nie używania wtyczki (czego jestem pewny że nie jest używana) wtyczka dalej siedzi w procesach.