Czy procesy nie ciągną u mnie za dużo RAM-u?


(Kirin42) #1

w menadżerze zużycie RAMu skacze do 1840 nawet z czego 940 to internet, zastanawiam się czy procesy nie ciągną za dużo RAMu bo mam w całości 2gb a to prawie wszystko zżera a mam tylko otwarte gg, kalkulator, internet, cpuid hw monitor i parę folderów. to normalne czy nie? PS. nie wiedziałam w jakim dziale to umieścić to dałam tu jak źle dałam to proszę o przeniesienie a nie skasowanie

 

PS. screen procesów http://img543.imageshack.us/img543/1917/7k37.jpg


(Grabkamy) #2

To gg i firefox ciagną trochę za dużo jak na mój gust (zależy jeszcze na ilu kartach pracowałaś  w firefoxie).

Co do gg to nigdy nie miałem takiego wyniku.


(Kirin42) #3

gg to ggapp? ciekawe czemu to tak

 

co do firefoxa otwarte 16 stron. z reguły otworzę np 3 a  resztę mam nieaktywne i już 400 idzie xD

 

ps. ile u ciebie ciągnie z reguły gg?


(Bogdan_G) #4

No to gg, to drobne sprawy. Firefox z containerem biorą ponad 1GB RAMu. No, ale jak kto ustawia, albo jak nie ustawia, tak ma. Przyglądnij się na screen z 7 otwartymi kartami w firefoxie http://prntscr.com/2givfr Można ustawić firefoxa bardzo oszczędnie, przy jakichś 9 wtyczek i rozszerzeń.


(Kirin42) #5

a ten container można wyłączyć (jak, bo nie wiem co to)? jak ustawić oszczędnie firefoxa? nie znam się w ogóle na wtyczkach i rozszerzeniach


(dragonn) #6

container można wyłączyć nie używając flash - np. wgrywając flashblock. Ja bym polecił zamienić gg na coś lżejszego np wtw.


(Kirin42) #7

aha mam zainstalować flashblock na komputerze? a co to jest w ogóle te container i za co odpowiedzialne? jak zainstaluję to już nie muszę więcej ustawiać nic? gg to nie zmienię

 

[edit] wgrałam flashblocka i o 300 mniej ramu użarło :smiley:


(mrFreeze) #8

Jak myślisz po co jest w komputerze pamięć? Komputer ma z niej korzystać i tyle.


(dragonn) #9

flashblock to wtyczka do firefox. container jest odpowiedzialny za działanie zewnętrznych wtyczek w Fx typu właśnie flash. U mnie przy normalny używaniu Fx nie jest w ogóle aktywny.


(Kirin42) #10

czyli wtyczka flash jest niezbyt potrzebna? ps. "Fx" to firefox?


(Grabkamy) #11

U mnie gg ciągnie około 80 mega, a firefox od 200 na jednej karcie, 300 na trzech kartach i 330 na sześciu kartach (mam włączone trzy rozszerzenia i pięć wtyczek)

 

Jeśli nie oglądasz filmów w necie to nie jest potrzebna


(dragonn) #12

Sama sobie odpowiedz - kwestia tego z jakich stron korzystasz, ja potrzebuję go praktycznie tylko i wyłącznie do niektórych filmów na youtube a i ostatnio tego się pozbyłem - dzięki vlc + skrypt do greasmonkey. Ale ogólnie polecam flashblock - wtedy będziesz mogła wybrać sobie czy chcesz odpalić flash na jakieś stronie czy nie - zamiast niego pojawi się na stronie okienko z logiem flashblock - klikniecie w nie dopiero uruchomi wtyczkę flash.


(Kirin42) #13

"mam włączone trzy rozszerzenia i pięć wtyczek" a ja nie wiem ile mam i co włączone i co potrzebne xD co do czego

 

"Jeśli nie oglądasz filmów w necie to nie jest potrzebna" rzecz w tym że oglądam, zauważyłam że jak właczam youtube po zainstalowaniu tego to się pojawia taki znaczek na odtwarzaczu a normalnie od razu szło

 

"a i ostatnio tego się pozbyłem - dzięki vlc + skrypt do greasmonkey" to już nie oglądasz i filmów na youtube rozumiem?


(dragonn) #14

Nie, nie oglądam ich za pomocą flash :P. Potrzebujesz tej wtyczki https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/greasemonkey/ + http://userscripts.org/scripts/show/25318 + odtwarzacz vlc w systemie.


(Kirin42) #15

aha ale ja wolę chyba nie oglądać na odtwarzaczu vlc tylko w oknie internetowym xD no i lubię ten odtwarzacz co mam

 

[edit] a nie ja mam właśnie odtwarzacz vlc xD


(dragonn) #16

Tak, ale wtedy ten odtwarzacz działa w oknie przeglądarki :wink:. https://dl.dropboxusercontent.com/u/1664131/2014-01-04-223620_1366x768_scrot.png tak to u mnie wygląda.


(Kirin42) #17

zainstalowałam flashblock a w procesach jest plugin container.exe ...


(dragonn) #18

Fakt, nie zauważyłem - on będzie zawsze, ale teraz nie powinien zużywać tyle zasobów jeśli nie używasz akurat flash. Oczywiście mogą działać jeszcze inne wtyczki, możesz zobaczyć na liście wtyczek gdzie masz flash co tam jeszcze masz i powyłączać te co nie potrzebujesz.

 

 

EDIT

 

W sumie to głupie... dlaczego firefox nie wywala procesu wtyczki kiedy ona jest w ogóle nie używana? Niby w about:config jest ustawiony timeout na 45s dla wtyczek, ale po 45s od nie używania wtyczki (czego jestem pewny że nie jest używana) wtyczka dalej siedzi w procesach.


(Kirin42) #19

z tym flashblockiem nie mogę odtwarzać filmów na wrzucie xD mogę dać screen jak to wygląda